Preskoči na glavno vsebino

Informacije o tehnologiji RSS

Za kaj se pravzaprav gre?
V današnji informacijski dobi se prav lahko zgodi, da novice dlje časa iščete kot berete. Zamislite si naslednjo situacijo: mednarodne novice najraje dobite od CNN, Yahoo News, BBC; slovenske novice z drugih strani; in IT novice s strani kot CNET, Slashdot, in seveda IBM. Pa še blogom svojih prijateljev sledite.

Če bi morali iti na vsako stran posebej, bi vam vzelo veliko časa, da vsako od njih najdete v svojem meniju priljubljenih strani, in še več, da bi nato ugotovili, da od vašega zadnjega obiska sploh ni bilo sprememb na strani! Zguba časa in energije. Spoznajte RSS feede.

Kaj je RSS feed in kako ga berem?
RSS feed je preprosto naročnina na določeno spletno stran. RSS je tehnologija, ki vam omogoča, da ste avtomatsko obveščeni, ko se na strani zgodijo spremembe. RSS je kratica za Really Simple Syndication. Bolj tehnično: RSS feed je XML datoteka, ki vsebuje zadnje naslove novic v formatu, prijaznem računalnikom.

Za branje RSS feedov potrebujete na svojem računalniku ustrezen program (RSS reader client) ali dostop do kakšne strani, ki ponuja to funkcionalnost. Da se "naročite" na določen RSS feed, preprosto kliknice z desno na ikono na relevantni strani in izberite Copy Link Location ali Copy Shortcut, nato pa prilepite (paste) skopirani URL v vaš program za branje RSS feedov. Če uporabljate namesto programa spletne strani (npr. Bloglines, My Yahoo, Pluck, ...), sledite navodilom na tisti strani.

Kako se RSS razlikuje od e-maila?
Prvič, za branje RSS vam ni treba nikomur dati vašega e-mail naslova. To pomeni več zasebnosti in potencialno manj spama.

Drugič, novice, ki jih boste prejeli preko RSS, ne potujejo v vaš inbox. Novice ostanejo na spletnih straneh -- to pomeni bolj pregleden poštni predal.

Tretjič, programi za RSS novice avtomatsko filtrirajo glede na stran, s katere prihajajo. V primerjavi z mailom, kjer se vse novice -- tiste s CNET, BBC in od drugje -- naberejo v eni mapi (razen če ročno nastavite filtriranje), je to mnogo bolj pregledno.

Pogosto je RSS tudi mnogo ažurnejši od e-mailov.

Kakšni programi za RSS so na voljo?
Programi so dveh tipov; nekateri od teh so zastonj, nekateri komercialni.

  • "Desktop agregatorji" so programi, nameščeni na vašem računalniku, ki prenesejo vse novice na lokalni disk. "Online agregatorji" so spletne strani, ki omogočajo hiter pregled vseh feedov, na katere ste naročeni.
  • Desktop agregatorji imajo prednost, da lahko novice berete tudi, ko niste na internetu (če ste seveda predhodno bili povezani in jih prenesli k sebi). Online agregatorji imajo prednost, da jih lahko berete kjerkoli, kjer imate dostop do spletnega brskalnika.

Wikipedia ima zelo dober seznam obojih na http://wikipedia.org/wiki/List_of_feed_aggregators. Stran vsebuje povezave na domače strani posameznih programov ter navodila, kako jih uporabljati.

Kako dodam feed v svoj program?
Procedura je različna od programa do programa, v grobem pa gre takole:

  • S spletnim brskalnikom obiščete stran, ki vas zanima, in poiščete ikono ali (ikoni imata isti pomen).
  • Na ikono kliknete z desno miškino tipko in izberete Copy Shortcut (Internet Explorer) ali Copy Link Location (Firefox) ali ekvivalent v vašem brskalniku.
  • Poženete vaš program za RSS.
  • Poiščete gumb, meni ali podobno z napisom Add a Feed ali podobnim.
  • Prilepite URL, ki ste ga ravnokar skopirali (pritisnete Ctrl+V).
  • Kliknite OK ali Add, da dodate feed.

Feed bi se zdaj moral pojaviti na vašem seznamu feedov.

OPML
V pomoč organizacijam, ki delijo sezname RSS feedov z drugimi, ponuja IBM tudi OPML datoteko http://www.ibm.com/ibm/syndication/index.opml. Več informacij o OPML dobite na Wikipedijini strani http://wikipedia.org/wiki/OPML.

Opozorilo: Povezave na strani zunaj IBM ne pomenijo, da je IBM kakorkoli povezan s temi strani ali da jih priporoča. Uporabljate jih na lastno odgovornost.

Navigacija po vsebini