Na vrh stranice

Saznajte više o RSS kanalima

O čemu se tu radi?
U ovom dobu informatike, vrlo vjerojatno se potroši više vremena na traženju vijesti nego na njihovo čitanje. Razmotrite samo ovu situaciju: volite biti u tijeku s najnovijim vijestima iz raznih izvora; za internacionalne vijesti redovito posjećujete CNN, Yahoo News, BBC, možda čak i Internet stranice vaših lokalnih i državnih novinskih agencija. Za IT vijesti redovno čitate CNET, PC World, Slashdot i naravno IBM, uz praćenje blogova vaših prijatelja.

Ako bi morali svaku Internet stranicu posebno posjećivati, potrošili bi ste više vremena u vlastitim bookmarksima/favoritesima nego čitajući same vijesti, dapače, mogli bi ste uvidjeti da od vašeg zadnjeg posjeta tim stranicama, novih vijesti niti nema - gubitak vašeg vremena i truda. Upišite RSS kanale.

Što je RSS feed i kako ga čitati?
RSS kanal (ili skraćeno: kanal) je prijava za primanje najnovijih vijesti s Internet stranice. Kroz RSS možete biti automatski obaviješteni o trenutnim promjenama. RSS znači Really Simple Sindication. Tehnički rečeno, kanal je XML dokument o svakoj Internet stranici, posebno kodiran za objavu najnovijih vijesti u formatu koji računalo može iščitati.

Kako bi ste mogli čitati RSS kanal na vašem računalu, potreban vam je odgovarajući softver (tzv RSS klijent) ili pristup Internet stranici koja funkcionira kao taj softver. Kako bi ste se priključili na kanal, desnim klikom stisnite RSS ikonu, pritisnite Copy Link Location ili Copy Shortcut, te zalijepite (paste) to u vaš RSS klijent. Ako ste korisnici besplatnog servisa na Internetu kao što je Bloglines, My Yahoo i Pluck, potrebno je samo jednostavno pritisnuti odgovarajuće dugme/opciju kako bi se kanal dodao na vaš račun. Više detalja o oba pristupa slijede:

Kako se RSS razlikuje od e-maila?
Prvo, s RSS-om nepotrebno je prijavljivati vašu email adresu. Što znači da će manji broj organizacija i ljudi imati vaš email i time ćete dobijati manje SPAM poruka.

Drugo, novi članci koje primite preko RSS-a ne odlažu se u vaš inbox. Članci se pohranjuju i iščitavaju koristeći RSS klijent ili konfiguriranu Internet stranicu. To znači manju zakrčenost - vaš inbox će uglavnom sadržavati e-mailove vaših prijatelja, obitelji, kolega, a manje poruka s raznih mailing lista.

Treći benefit je automatsko razvrstavanje kanala na koji ste prijavljeni. Suprotno načinu funkcioniranja e-maila, gdje se svaki novi mail pokaže u dugačkoj listi u vašem inboxu (ukoliko niste organizirali filtriranje), RSS čitač uglavnom prikazuje međusobno odvojene kanale. Kao rezultat toga, vaši CNN i BBC News kanali, naprimjer, ostaju razdvojeni i time olakšavaju snalaženje.

Na kraju, RSS je potencijalno vremenski točniji nego većina email obavjesti.

Koji su mogući klijenti?
Postoje dvije osnovne vrste klijenata, neki besplatni, neki dostupni za kupnju. To su:

  • Desktop RSS klijenti su instalirani na vašem računalu i dostupni su za Windows, Linux kao i za skoro svaku drugu platformu. Web temeljeni ili online klijenti su posebne Internetske stranice na kojima sami organizirate račun te prijavljujete i čitate sve vaše RSS kanale s jednog mjesta
  • Oni klijenti koji se nalaze na vašem računalu imaju prednost u tome što je kanale moguće čitati i kad niste spojeni na mrežu i brzi su isto onoliko koliko je brzo vaše računalo. Prednost onih koji se zasnivaju na web servisima je ta da su vam vaši odabrani RSS kanali dostupni s bilo kojeg mjesta u svijetu gdje imate spoj na Internet i Internet preglednik.

Wikipedia posjeduje dugačku listu obje vrste klijenata na: http://wikipedia.org/wiki/List_of_feed_aggregators. Lista uključuje i linkove na Internet stranice svakog pojedinog klijenta te informaciju kako ga preuzeti sa stranica i instalirati na računalu.

Kako dodati kanal mom klijentu?
Točna procedura zavisi o mogućnostima vašeg RSS čitača, ali uglavnom se odvija ovako:

  • Koristeći vaš Internet preglednik idite na stranicu organizacije koju želite pratiti i potražite RSS ili XML ikonu (ikone se mogu razlikovati izgledom od stranice do stranice).
  • Desnim klikom na ikonu izaberite Copy Shortcut (Internet Explorer) ili Copy Link Location (Firefox), ili slično ovisno o vašem Internet pregledniku.
  • Pokrenite vaš RSS klijent.
  • Potražite link, meni ili dugme/opciju na kojoj piše Add a Feed ili nešto slično.
  • Unesite URL koji ste kopirali u 2. koraku (bilo desnim klikom u polju i onda odabirom opcije Paste ili kliknite na polje i pritisnite istovremeno CTRL+V).
  • Kliknite OK ili ADD kako bi dodali kanal.

Kanal bi sada trebao biti dodan vašoj listi kanala.

OPML
Kao pomoć organizacijama koji dijele liste raspoloživih RSS kanala s drugima, IBM je ponudio datoteku u tzv. OPML formatu http://www.ibm.com/ibm/syndication/index.opml. Za dodatne informacije o OPML-u, njegovoj uporabi te specifikaciji istoga, pogledajte stranice Wikipedije na adresi
http://wikipedia.org/wiki/OPML.

Odricanje od odgovornosti: Bilo koja referenca ili link na web stranice koji nisu u vlasništvu IBM-a nalaze se isključivo da bi olakšali pronalaženje informacija i niti u kojem obliku nisu povezane s IBM-om niti IBM ima bilo kakvu odgovornost pri njihovom korištenju. Stranice koje nisu u vlasništvu IBM-a koristite i pregledavate isključivo na osobnu odgovornost.