Oivalluksia Etelä-Afrikasta

By | 3 minute read | Thu, August 15th 2019

Pohjoismaisen Cloud-yksikön markkinointijohtajamme Eveliina Paljärvi oli kuukauden ajan Etelä-Afrikan Pretoriassa IBM Corporate Service Corps-tehtävissä. Millaista oli asua ja työskennellä kuukauden ajan kulttuurillisesti hyvin erilaisessa maassa toisella pallon puoliskolla? Eveliinan kirjoittama matkaa edeltävä blogikirjoitus löytyy tästä.

Peilauksia kuluneeseen

Vaikka olenkin jo ehtinyt lomailemaan Etelä-Afrikan matkan jälkeen, tuntuu kuin olisin tullut vasta eilen takaisin Suomeen. Minulta kysellään päivittäin matkasta sekä millainen maa Etelä-Afrikka on. Tuntuu, että annan hieman eri vastauksen joka kerta. Loppujen lopuksi, mitä minulle oikeastaan jäi reissusta käteen?

Etelä-Afrikka

Sanon jatkuvasti, että Etelä-Afrikka on vastakohtien maa. Sen upeaan luontoon ja täyspalvelumajoituksiin rakastuu helposti. Toinen puoli Etelä-Afrikasta on huomattavasti synkempi – järisyttävän suuren työttömyysprosentin takia ihmiset voivat yleisesti huonosti ja notkuvat kadunkulmissa. On joitain kaupunkeja, joissa vaalea nainen ei voi liikkua kävellen, etenkään pimeällä. Paikalliset ovat kuitenkin intohimoisia kehittämään parempaa tulevaisuutta Etelä-Afrikalle ja tapaamamme ihmiset olivat todella ystävällisiä ja auttavaisia.

Varsinaista kovan työnteon kulttuuria ei ollut havaittavissa ja asioiden läpivienti vei paljon aikaa. Kuukauden aikana sain tarpeekseni käsien heiluttelusta yhdistettynä ”well, it’s South Africa”-lausahdukseen, kun asiat eivät edenneet samalla juuri mihinkään. Tuollaisella asenteella asiat eivät tule parantumaan, se on varma. Tai sitten kyseessä on vain oma suomalainen ylitehokas ajattelumallini, koska loppupeleissä kuitenkin projekti saatiin aikataulussa päätökseen. Ehkä kuitenkin yksi oppi matkalta on:

1. Asiat voivat kestää hieman pidempään ja työt tulevat silti tehdyksi

 


Asuminen

Asuimme Sheraton Pretoriassa 29 yötä. Etelä-Afrikkalaiseksi hotelliksi Sheraton on korkealaatuinen. Hotellin tarjoamat ateriat eivät olleet vähälihaiseen ruokavaliooni tehtyjä, mutta onneksi aamupalabuffet oli erinomainen ja Uber Eats toimitti hotellille. Sitä tylsistyy kuitenkin jossain vaiheessa, olipa kuinka loistokasta hotellielämää tahansa. Tästä oppineena:

2. Kuukausi yhdessä hotellissa ei ole kivaa

Käveleminen lähialueelle oli meiltä kiellettyä ja sen lisäksi ensimmäiset viikot meidän piti matkustaa Johannesburgiin asiakkaalle päivittäin. Kulkuneuvonamme oli melko ahdas minibussi, johon 6-9 ihmistä sullottuna tiesi meille hikisiä aamuja ja iltapäiviä pienessä tilassa. Palattuani takaisin Suomeen, olen ottanut kaiken ilon irti kävelemisen vapaudesta. Metsä ja oman mökin rauha ei ollut yhtään pahitteeksi meluisan ja turvattomalta tuntuvan Etelä-Afrikan jälkeen.

Etelä-Afrikka oli hyvä muistutus siitä, kuinka upeaa on, että meillä Suomessa on puhdas luonto ja tasa-arvoiset mahdollisuudet elämässä. Ei olekaan mikään hatusta vedetty sanonta, että

3. On lottovoitto syntyä Suomeen

Työ

Kuusi viikkoa poissa normaaleista työrutiineista näkyy lukemattomien viestien määrässä sähköpostissa ja Slackissa. Lukuun ottamatta kahden viikon lomani muutamaa viimeistä päivää, seurasin sähköpostiani ja maanantaina odotti siltikin yli 1200 sähköpostiviestiä ja lukematon määrä slack-viestejä. Halusin palata lomilta ajoissa heinäkuun puolessa välissä, kun suurin osa Pohjoismaisista kollegoistani olisi vielä lomilla. Onneksi tein näin, koska Red Hat yrityskauppa saatiin päätökseen samalla viikolla, kun palasin Suomeen, joka tarkoitti mielenkiintoista työtä meille markkinointiin. Tästä enemmän tietoa Red Hatista.

Neljän ensimmäisen päivän sähköpostisiivouksen jälkeen ja vastattuani kaikkiin viesteihin, mihin pystyn ennen kuin loput tiimistäni on paikalla, oli minulla enää alle 100 viestiä jäljellä. Aiemmin urallani sähköpostitilanne oli vielä pahempi. Mielestäni olemme koukussa sähköpostin käyttöön, mutta onneksi parempaan suuntaan ollaan menossa. Monet ovat jo siirtyneet käyttämään muita työkaluja, kuten Slackia, Trelloa ja Boxia, ja se näkyy työskentelytavoissa. Hyödynsimme myös uusia työskentelytapoja Etelä-Afrikassa jonkin verran, vaikka olisimme voineet mielestäni hyödyntää niitä enemmänkin. Kaivaessani sähköpostista palasista kokoon, mitä kesän aikana on tapahtunut, muistutti minua, että sekä minun itseni, että koko tiimini tulisi muistaa:

4. Työskentele fiksummin hyödyntäen saatavilla olevaa teknologiaa.

Projekti Etelä-Afrikassa oli kokonaisuudessaan todella mielenkiintoinen ja olen iloinen, että pääsin tekemään yhteistyötä NEMISAn (National Media Institute of South Africa) kanssa. Toivottavasti tarjoamastani ammattitaidosta oli heille hyötyä heidän kunnianhimoisissa tavoitteissaan. Vaikka olen toiminut IBMn pohjoismaiden Cloud-yksikön markkinointijohtajana vuoden alusta asti, koen vieläkin haasteita tarjoomaportfoliomme hahmottamisen kanssa.. Tämä taas vaikuttaa minuun siten, että koen toistuvasti ”huijarisyndroomaa” keskustellessani, niin organisaatiomme ulkopuolisille kuin sisäisillekin ihmisille. Kuitenkin työskennellessäni kuukauden ajan Etelä-Afrikassa 16 IBM:läisen tiimissä ja ollessani sen ainoa markkinoinnin edustaja, tajusin, että ehkä minä sittenkin tiedän mitä teen. Tämän pohtiminen muistutti minua jälleen:

5. Muista, että olet ammattilainen ja ole ylpeä siitä.

 

Most Popular Articles