Brand & Culture

Kohti tuntematonta – IBM Corporate Service Corps

Share this post:

Kun vajaa 5 vuotta sitten muutimme “takaisin kaupunkiin”, toteutimme jo jonkin aikaa mielessä olleen idean maailmankartasta olohuoneen seinälle. Tämä akustiikkalevyä oleva musta kartta toimii sekä tilaa hiljentävänä elementtinä että muistutuksena siitä, miten paljon meillä on vielä nähtävää. Jokaiseen maahan laitamme valkoisen nastan pääkaupungin kohdalle (pois lukien suuret maat, kuten Yhdysvallat, jonne laitamme nastan suurimpiin kaupunkeihin niissä vierailtuamme).

Kohta kartta saa jälleen uuden nastan. Tällä kertaa nastan taakse kätkeytyy kuukausi paikan päällä oloa sekä kovaa työtä, joka varmasti antaa enemmän kuin ottaa.

Kesäkuun alussa lähtee Helsinki-Vantaalta lento kohti Etelä-Afrikkaa, ja kyydissä olen ainakin minä, joka olen etuoikeutetussa asemassa lähdössä IBM Corporate Service Corps -projektin puitteissa Pretoriaan, hieman Johannesburgista pohjoisessa olevaan Etelä-Afrikan hallinnolliseen pääkaupunkiin. En ole koskaan itse käynyt kyseisessä maassa, eikä meillä ole kyllä nastaa koko Afrikan mantereellakaan. Edessä siis todellakin on jotakin ennenkuulumatonta. Työmatkoja olen toki tehnyt paljon – olinhan projektityöaikoinani pätkiä mm. Sveitsissä ja Itävallassa sekä yli vuoden matkustin eestaas Irlantiinkin. En kuitenkaan ole koskaan ollut kokonaista kuukautta samassa paikassa, vaan aiemmin olen aina lentänyt kotiin viikonloppuisin tai vähintään parin viikon välein. Kuukausi erossa perheestä, juhannus mukaan lukien, on suoraan sanoen pelottavaa. Lapset ja mies pärjää varmasti, mutta pärjääkö äiti?

Pretoria, Etelä-Afrikka

IBM Corporate Service Corps – Mitä ja miksi?

IBM Corporate Service Corps on jo 10 vuotta pyörinyt IBM:n hyväntekeväisyysohjelma, jossa IBM:läisiä ympäri maailmaa lähetetään ennalta määrättyihin kohteisiin kuukaudeksi ratkaisemaan paikallista ongelmaa. Tuomme siis osaamistamme asiakasorganisaatioiden käyttöön kuukauden ajaksi ja pyrimme näin ratkaisemaan haasteita, joihin ei muuten välttämättä vastaavaa resurssointia voisi taata. Projektit vaihtelevat niin koulutuksen parantamisesta luonnonsuojeluun tai vaikkapa valtion tai kunnan digitalisaation edistämiseen. Rehellisesti sanottuna tärkeintä itselle on, että pääsee auttamaan, oli kohde mikä tahansa.

Meille IBM:läisille tämä antaa mahdollisuuden kasvaa työntekijöinä ja johtajina. Toimimme kansainvälisessä ympäristössä jokapäiväisessä työssämme, mutta tämän tyylinen ohjelma tuo eteemme eri kulttuurien kanssa toimimisen hyvin käsinkosketeltavasti. Ensinäkin olemme itsellemme vieraassa kulttuurissa, ja lisäksi teemme töitä monen eri kansallisuuden kanssa. Kanssani samaan aikaan Pretoriaan lähtee 15 muuta IBM:läistä kymmenestä eri maasta. Eurooppalaisia mukana on vain 3, joten jo kansainvälisessä tiimissä esitehtävien tekeminen on tarjoillut kulttuurielämyksiä.

Esitehtäviä on riittänyt, sillä valmistauduimme hyvin ennen projektien alkua mm. tutustuen Etelä-Afrikan työkulttuuriin, historiaan, johtamistyyleihin, lahjanantopolitiikkaan sekä lukuisiin muihin yksityiskohtiin. Lisäksi olemme vahvistaneet tiiminä toimimista yksin ja yhdessä tehtävien skenaarioharjotteiden kautta. Esitöihin kuului luonnollisesti myös rokotusten ottaminen, vakuutuksen ehtojen tarkistaminen, lentojen varaaminen sekä mm. pesulapalveluiden selvittäminen. Pitkäksi ei aika lähtöä odotellessa siis ole käynyt.

Palataan projektin jälkeen! Sillä aikaa voit lukea fiiliksiäni matkan ajalta englanninkielisestä blogistani. /

Visit my blog (in English) from my IBM Corporate Service Corps assignment to South Africa!

Click here to rate this article

Rate this article :

Marketing Leader, Cloud, IBM Nordics

More Brand & Culture stories
By Eveliina Paljärvi on Thu, August 15th 2019

Oivalluksia Etelä-Afrikasta

Pohjoismaisen Cloud-yksikön markkinointijohtajamme Eveliina Paljärvi oli kuukauden ajan Etelä-Afrikan Pretoriassa IBM Corporate Service Corps-tehtävissä. Millaista oli asua ja työskennellä kuukauden ajan kulttuurillisesti hyvin erilaisessa maassa toisella pallon puoliskolla? Eveliinan kirjoittama matkaa edeltävä blogikirjoitus löytyy tästä. Peilauksia kuluneeseen Vaikka olenkin jo ehtinyt lomailemaan Etelä-Afrikan matkan jälkeen, tuntuu kuin olisin tullut vasta eilen takaisin Suomeen. Minulta kysellään […]

Continue reading