Wat is datascience?

Baanbrekende organisaties hebben één ding gemeen: datascience. Datascience is het proces waarbij er verborgen inzichten worden ontdekt in enorme hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data, met behulp van methoden zoals statistiek, machine learning, data mining en predictive analytics. Dit multidisciplinaire onderzoeksterrein leidt ertoe dat organisaties hun problemen heel anders gaan oplossen, om op die manier concurrentievoordeel te behalen.

Bedrijven die grotere meerwaarde kunnen realiseren op basis van nieuwe datasources — het weer, de gezondheidszorg, het verkeer, de retail, sociale sentimenten etc. — en die deze meerwaarde inzetten om zichzelf te onderscheiden van de rest, laten zien wat het betekent om een cognitive business te zijn. Datascientists zijn de nieuwe kunstenaars van onze tijd. Zij passen datascience toe op de meest uiteenlopende gebieden, zoals het bepalen op welke plaats er het beste een politiemacht kan worden ingezet, het vinden van nieuwe markten voor producten, het bestrijden van infectieziekten voordat die tot een epidemie leiden, en het leveren van real-time informatie aan callcentermedewerkers.

Wie zijn dat, datascientists?

Om goed te kunnen werken, hebben datascientists behoefte aan een open, inspirerende en samenwerkingsgerichte omgeving. Ze moeten:

  • Kunnen werken met de open-source tools die ze het liefst gebruiken
  • De beschikking hebben over de enterprise-grade functies die ze nodig hebben voor bedrijfskritische datascience-projecten
  • Kunnen vertrouwen op een community die hen tijdens het hele proces ondersteunt

In een omgeving waar ruimte is voor innovatie zijn datascientists in staat om barrières te slechten en om ideeën te ontwikkelen die de wereld kunnen veranderen.

Datascience - Informatiebronnen

 

Een kijkje in het brein van een datascientist

Het is natuurlijk prachtig als een organisatie elk beschikbaar stukje data vastlegt. Maar als je méér data hebt, betekent dat nog niet automatisch dat je ook betere inzichten krijgt. Eerst moet je er achter komen wat je precies van je data verwacht. Pas dan kun je de echte waarde ervan vaststellen.

 

Betere uitkomsten met een methodiek voor datascience

Datascientists bouwen gewoonlijk modellen om uitkomsten te voorspellen of om onderliggende patronen te ontdekken, met als doel: het opdoen van toepasbare inzichten. De datascience methodiek van IBM zorgt ervoor dat datascientists, naarmate ze meer te weten komen over hun data en modellen, gemakkelijk aanpassingen kunnen doorvoeren, zodat ze hun organisatie kunnen blijven voorzien van waardevolle informatie.

 

Spark: The Next Wave of Intelligent Applications

In het leven draait alles om voorspellingen. Welke route neemt u naar uw werk? Moet u een tweede afspraakje met iemand maken? Moet u dit stukje blijven lezen? Het zijn allemaal voorbeelden van voorspellingen. Het voorspellen van onze toekomst heeft alles te maken met vooruitgang. We doen het om een planning voor ons leven te maken, zodat de kans op succes toeneemt. Het probleem is alleen dat de menselijke geest niet in staat is om alle inzichten die voortvloeien uit big data, daadwerkelijk in kaart te brengen.

De datascience toolkit

Zoals een kunstenaar verschillende gereedschappen nodig heeft voor verschillende materialen, zo heeft ook een datascientist behoefte aan een heel palet aan mogelijkheden voor het aanpakken van de verschillende problemen waarmee hij geconfronteerd wordt. IBM's datascience toolkit bestaat uit de meest geavanceerde analytics, open-source technologie en een geïntegreerde development community. Allemaal ontwikkeld om de creativiteit en samenwerking te stimuleren.

Self-service datascience

Self-service datascience

Het beste van open source is nu gecombineerd met innovatie van IBM. Werk met Jupyter-notebooks in een taal naar keuze: R, Python of Scala.

  Lees meer

Predictive analytics

Predictive analytics

Onderbouw elke zakelijke beslissing met predictive intelligence.

  Lees meer

Machine learning

Machine learning

Creëer, train en implementeer zelflerende modellen

  Lees meer

Cognitive computing

Cognitive computing

Verbreed en verdiep de menselijke kennis met cognitive computing.

  Lees verder (US)

Leg contact

datascience tools

Datascientists

Via de betrouwbare managed services van IBM krijgt u vlot toegang tot de nieuwste mogelijkheden voor datascience en datavoorbereiding. En u gebruikt de beproefde DataFirst Method om een succesvol gameplan op te stellen voor datascience.

  Ga naar de tools voor datascientists

 Verken de DataFirst Method

datascience tools

IBM en Apache Spark

Het gaat al lang niet meer alleen over toegang tot data. Het gaat over het bouwen van algoritmen waarmee u met analytics het uiterste uit de data haalt. Het gaat over datascience die wezenlijk verandert en over het bouwen van intelligente apps aangestuurd door data. Door data en design te combineren met snelheid, creëren IBM en Apache Spark een nieuwe blauwdruk voor innovatie. IBM en Spark. De kracht van data. De eenvoud van design. De snelheid van innovatie.

Bekijk het overzicht

  Lees meer

datascience tools

Watson DataWorks Project Partner Program

Watson DataWorks Project Partner Program is een uniek open samenwerkingsprogramma voor het opbouwen van relaties met de open analytics community, rechtstreeks met de ondernemers, de applicatiebouwers en de technische experts zelf, zodat het voor iedereen korter duurt om zijn doelen te verwezenlijken.

  Lees verder

Aan de slag met de IBM Data Science Experience