Think Helsinki 2018 – Where Technology meets Humanity

By | 5 minute read | Tue, November 27th 2018

Think Helsinki 2018 oli menestys. 25 demoa, 28 kumppania ja yli 35 puheenvuoroa. Tapahtuma nosti esille mielenkiintoisimpia esimerkkejä siitä, miten uudet teknologiat ja ihmiset tällä hetkellä kohtaavat sekä pyrki hälventämään tekoälyyn liittyviä huolenaiheita.

Koko tapahtuman kantava teema Where Technology meets Humanity kulki mukana päälavan puheenvuoroissa ja kampuksilla. Teknologian ja inhimillisyyden kohtaamisia käsiteltiin kolmella kampuksella. Cloud & Data -kampuksella kuulimme mielenkiintoisista käytännön asiakastoteutuksista pilviliiketoiminnan ja datan hyödyntämisen saralta. Security-kampuksella puolestaan näyttäytyi tietoturvan koko kirjo ja kuulimme muun muassa kyberturvallisuuden uhkakuvista vuonna 2020. Kolmannen kampuksen teema oli Business & AI, jonka sisällöistä pääset lukemaan lisää Eveliina Paljärven kuvaamana.

Pyysimme kolmea asiantuntijaa kertomaan tapahtumasta omasta näkökulmastaan; alta pääset lukemaan kumppaniyrityksen, kampuksen koordinaattorin sekä päälavan moderaattorin kokemuksia päivästä!

Keskustelua, kohtaamisia ja ideoita kumppaniständeillä

Marraskuun alussa meillä oli ilo osallistua IBM-kumppanin roolissa Think Helsinki -tapahtumaan Helsingin Messukeskuksessa. Kuten tapahtuman teema, “Where Technology meets Humanity”, jo kertoo, päivän aikana keskustelimme yhdestä tämän hetken polttavimmista puheenaiheista – ihmisistä digitaalisen murroksen pyörteissä. Meitä tapahtumassa edusti kuusi robotiikan, liiketoiminnan automaation, data sciencen, designin ja yritysten digitaalisen oppimisen asiantuntijaa.

Päivän mittaan lavalla, sekä sen ulkopuolella, käydyissä puheenvuoroissa ja keskusteluissa vilisi termejä kuten AI, IoT, RPA, Cloud ja Data. Termit saattavat kuulostaa äkkiseltään jopa pelottavilta, mutta tapahtuman aikana keskityimme nimenomaan tunnistamaan teknologian mukana tuomia mahdollisuuksia, sen sijaan että maalailisimme dramaattisia uhkakuvia teknologian ja robottien syrjäyttämästä ihmiskunnasta. Mieleen jäi erityisesti IBM:n Global Industry Managing Director Martina Koederitzin puheenvuoro, jossa digitalisaatio ja tekoäly tunnistettiin keinoina tehostaa työntekijöiden oppimista, motivaatiota ja jopa uudelleenkoulutusta. Keinoälyä hyödynnetäänkin jo työntekijöiden tukena elinikäisessä oppimisessa muun muassa digitaalisten oppimisavustajien muodossa.

Tapahtuma oli hienosti järjestetty, ja mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä mukaansatempaavia paneelikeskusteluita riitti varmasti jokaiseen makuun. Päivän aikana ständillämme käytiin lukuisia keskusteluita liiketoiminnan automaation, designin ja yritysoppimisen saralla. Oli ilahduttavaa havaita, kuinka hienosti liiketoiminnan automaation ja oppimisen hyödyt, sekä niiden keskinäinen vaikutus ymmärretään tänä päivänä.

Tapahtumassakin nähdyn IBM-kumppaneiden laajan tarjonnan perusteella on selvää, että yrityksille on tarjolla lukuisia personoituja työkaluja ja kokonaisvaltaisia digitaalisia ratkaisuja työn tehostamiseen – jos vain uskallamme hyödyntää niitä. Kaiken digitalisaatiokeskustelun keskellä täytyy kuitenkin muistaa, ettei teknologia itsessään tule ratkaisemaan yhtään merkittävää liiketoimintaongelmaa ilman sitä kaikkein tärkeintä – eli ihmisiä, joilla on syvällinen ymmärrys ja näkemys teknologian soveltamisesta

Anna Kosunen, Communications Specialist, Valamis Oy

Valamis on digitaalisen oppimisen ja työvoiman kehittämisen edelläkävijä

Konkretiaa kampuksilta

Vuodessa on yksi päivä, joka kruunaa markkinointitiimimme pitkän työn. Tänäkin vuonna Think Helsinki -tapahtumapaikalle edellisenä iltana käveleminen sai aikaan väristyksiä ihossa, kun näki kuukausien aikana päässä pyörineiden suunnitelmien viimein konkretisoituvan.  Vielä upeampi tunne on, kun päivän aikana näkee kuulijoiden inspiroituvan loistavista puheenvuoroista, joita tänä vuonna olivat esimerkiksi tekoäly- ja terveydenhuoltoaiheiset paneelit sekä Sandvikin ja Rolls Roycen tarinat. Lisäksi pääsimme kuulemaan mahtavia IBM-puhujia aiheinaan esimerkiksi IoT, tekoälyn hyödyntäminen eri toimialoilla sekä tulevaisuuden näkymät alalla.

Think Tank -konsepti, jossa pureuduttiin syvemmälle Design Thinkingin hyödyntämiseen, Chatbotin rakentamiseen sekä digitaalisen muutoksen viemiseen läpi organisaation, toimi myös loistavasti. Eikä näytelmä esteettömän asioinnin luomisesta eri Watson APIen avulla jäänyt kakkoseksi – vatsatautinen Irmeli sai ajoissa apua rajoituksistaan huolimatta.

Kermaksi kakun päälle tekniset asiantuntijamme olivat keränneet useita käytännön sovelluksia eri osa-alueilta asiakkaiden itse kokeiltavaksi. Esillä oli niin työvuorojen optimointia, prosessiautomaatiota, IoT-ratkaisuja kuin oikean lätkämailan valintaa nettikaupasta tekoälyn avustuksella. Mikään ei jättänyt kylmäksi ja keskustelua riitti viime metreille asti.

Ja juuri keskustelu on se tapahtuman suola. Itse tapasin vanhoja tuttuja ja täysin uusia ihmisiä. Keskustelu rönsyili mahtavasta ruokakonseptista ja puheiden sisällöstä aina eri teknologioihin uusien businessmallien mahdollistajana. Kaiken kaikkiaan näki, että tapahtuma #MadeMeThink. Ja juuri sen eteen minä ja uskomattoman upeat kollegani teimme työtä ja teemme jatkossakin. Nähdäänhän myös ensi vuonna?

– Eveliina Paljärvi, Marketing leader, Industries, Nordic region

Missä teknologia ja inhimillisyys kohtaavat? – ­Moderaattori yleisön äänenä

Think Helsinki 2018 – Päälava, kolme kampusta, 25 demoa, 30 ulkopuolista puhujaa ja 28 timanttista kumppania. Siinäpä päivän kattaus lyhyesti. Dialogi oli luotava kaikkien tahojen välille, jotta pystyimme yhdessä määrittelemään, mitä halusimme saada aikaiseksi. Tällaisen tapahtuman järjestäminen vaatii äärimmäisen toimivaa ja idearikasta tiimiä, jossa jokainen tietää oman roolinsa. Nostan hattua jokaiselle tapahtuman järjestämiseen osallistuneelle ja oli suuri kunnia olla mukana. Omalta osaltani Think Helsinki oli myös erinomainen esimerkki siitä, millaisia yllättäviä ammatillisia kehittymispaikkoja IBM pystyy tarjoamaan.

Moderaattorin rooli oli minulle ennestään tuntematon ja paine onnistumiselle oli aika kova – onhan kyseessä IBM Suomen lippulaivatapahtuma. Julkinen puhuminen ja fasilitointi on minulle ennestään tuttua, mutta moderoijan roolissa on kyse muustakin. Moderoijan on toimittava yleisön äänenä ja siinä on oltava hetken sykkeessä kiinni – jatkumoita rakentaen ja kysymyksiä kysyen. Toinen tärkeä tehtävä oli pitää tapahtuman punainen lanka hetkessä kiinni, Where technology meets humanity. Niin yhteiskunnallisella kuin yksilönkin tasolla teknologia integroituu arkeemme kiihtyvää tahtia. päätöksenteon tärkeyden korostaminen ja teknologian roolin määrittely sen rinnalle muovaavat sitä, millaisen perinnön jätämme tuleville sukupolville.

Päälavan ohjelma kulki Fazerin puheenvuorossa pihjalakarkeista aivoruokaan, S-Ryhmä puhui ruoan jäljitettävyydestä ja ekosysteemien merkityksestä innovaatiossa, Helsingin Kaupunki kertoi ajatuksia älykkäästä kaupungista ja Sitra otti kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten koulutukseen, nuoriin ja osaamiseen. Keynote-puhuja Martina Koederitz puhui tekoälyn etiikasta, luottamuksen rakentamisesta ja Society 5.0:sta. Iltapäivällä Suvi Haimi kertoi puhuttelevan tarinan siitä, kuinka Sulapac pelastaa maailmaa muovilta taklaamalla muoviroskan ja mikromuovin. Päivän aloitti ja lopetti toimitusjohtajamme Mirva Antila kiteyttäen yhden tärkeimmistä opeista tapahtumankin taustalla; kun menemme rohkeasti ja avoimesti uusiin tilanteisiin, haastamme, opimme ja kehitämme eniten itseämme ja ajatteluamme.

Kumppaneidemme ja asiakkaidemme kaltaisilla kiireisillä ihmisillä päivän investointi on paljon, mutta palautteen pohjalta voin varmuudella sanoa, että onnistuimme. Verkostoitumisen, uusien konkreettisten ideoiden ja hyvien keskustelujen määrä oli päätä huimaava ja kokeneemmatkin tekijät lähtivät paikalta inspiroituneina.

Teknologia on monimuotoisesti läsnä arjessamme. Meidän tehtävämme on tehdä tässä ajassa fiksuja päätöksiä, jotta teknologiasta saadaan nyt ja tulevaisuudessa ihmiskunnalle paras hyöty – ratkaisujen on kummuttava käyttäjien tarpeista. Toivotankin kaikille rohkeaa ja avointa päätöksentekoa!

 – Ella Haapiainen, Commercial client unit and Partners, Country Lead, IBM Finland

Most Popular Articles