Preskoči na glavno vsebino

Novice

Univerzitetni timi z mobilnimi telefoni in družabnimi omrežji nad nenalezljive bolezni

Nove rešitve, ki jih razvijajo timi na univerzah, bi lahko v kratkem pripomogle pri obvladovanju globalnega problema, povezanega s porastom nenalezljivih bolezni (NCD), kot so astma, sladkorna bolezen, kap in rak. Gre za inovacije v okviru natečaja NCD Challenge, ki sta ga sponzorirala IBM in Novartis.

Globalni natečaj je bil zasnovan tako, da je privabil strokovnjake iz panoge in akademskega sveta, da bi družno iskali inovativne in enostavne rešitve za boj proti bremenom, ki jih povzročajo te bolezni. Primer take inovacije je podporni sistem za noseče ženske z gestacijskim diabetesom, podprt z družabnim omrežjem in naprednimi storitvami pametnih telefonov, ki bi lahko izjemno pripomogel k stroškovno učinkovitejšem spopadanju z diabetesom.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije skoraj dve tretjini vseh smrti lahko pripišemo nenalezljivim boleznim. Kronične bolezni tako zahtevajo izjemno visok človeški davek in pomenijo velikanske stroške za zdravstvene sisteme. IBM in Novartis sta zato poiskala in nagradila najinovativnejše rešitve za boj proti tem boleznim. Razglasili so dva zmagovalca: Haas School of Business, Univerza v Kaliforniji, Berkeley ZDA (kategorija: države v razvoju) in ESADE Business School-Universidad Ramon Llull v Barceloni, Španija (kategorija: razvite države). Tim iz kalifornijske univerze je predstavil rešitev 2Vidas, članski program za noseče ženske z diabetesom v Mehiki, ki želi spodbuditi lasten nadzor nad boleznijo v obdobju, ko so ženske najbolj pripravljene skrbeti za svoje zdravje. Španska rešitev zajema uporabo mobilne naprave, povezane z dvema strežnikoma v računalniškem oblaku, kar naj bi bolnikom omogočilo boljše spopadanje z boleznijo, zdravnikom in farmacevtom pa lažje pridobivanje podatkov za postavitev diagnoze oziroma raziskovanje.

Več o novih rešitvah si preberite: http://www.ibm.com/press/us/en/pressrelease/36762.wss