Cloud

Modernisering van VMware-workloads in de cloud

Share this post:

 

Iedere organisatie streeft naar een flexibel IT-landschap, dat snel kan meebewegen met nieuwe technologische, economische en zakelijke ontwikkelingen. Applicaties draaien daarbij idealiter in de best passende omgevingen – bij voorkeur in de cloud. Dit vereist een doordachte modernisering van legacy applicaties.

 

IBM Cloud voor VMware maakt een stapsgewijze aanpak mogelijk

Voor veel organisaties begint het moderniseren van applicaties met het verplaatsen van gevirtualiseerde workloads. Gevolgd door zogeheten containerisering en uiteindelijk de ontwikkeling van cloud-native apps. IBM Cloud voor VMware biedt hiertoe een ruim aanbod aan geïntegreerde expertise, tools, security- en management-oplossingen.

 

Lift & shift

Startpunt is het on-premises datacenter. Een monolithische traditionele applicatie in een gevirtualiseerde VMware-omgeving is met VMware HCX binnen een aantal weken ‘lift & shift’ te migreren. Het bestaande datacenter wordt dan uitgebreid naar de IBM Cloud, terwijl de workloads met de vertrouwde VMware-tools worden gemanaged.
Door optimalisatie van resources levert dit al de eerste besparingen op. Het overdimensioneren van servercapaciteit om eventuele pieken op te vangen is in de sterk schaalbare IaaS-omgeving bijvoorbeeld niet langer nodig. Organisaties kunnen zo bovendien ervaring opdoen met het beheren van een hybride cloudomgeving.

 

Containers

Vervolgens start de feitelijke modernisering. Met een tool als Red Hat OpenShift kan de monolithische applicatie als eerste stap bovenop VMware in de cloud worden geplaatst. Vervolgens kan de ‘refactoring’ beginnen, door de monoliet stap-voor-stap opnieuw te bouwen met gecontaineriseerde microservices – een samenspel van apps, die onbeperkt tussen uiteenlopende cloud- en on-premises-omgevingen zijn te porteren en te combineren. Voor de ultieme flexibiliteit en wendbaarheid. De monolithische applicatie kan volgens het zogehete ‘strangler pattern’ steeds verder worden uitgewrongen. Tot uiteindelijk alle functionaleit door microservices is overgenomen.

 

Cloud-native

Meerdere, feitelijk onafhankelijke microservices vormen tezamen zogeheten cloud-native applicaties, die zich kenmerken door een volledig scala aan cloudgebaseerde voordelen. Variërend van extreme schaalbaarheid en geografische flexibiliteit tot een kostenmodel dat is gebaseerd op feitelijk gebruik. Een ander voordeel van microservices is dat deze allemaal individueel kunnen worden aangepast. Ontwikkelafdelingen kunnen zo snel en iteratief nieuwe functies toevoegen of bestaande functies verbeteren, terwijl andere onderdelen van deze cloud-native applicaties onaangeroerd kunnen blijven.

 

Platform

De meerwaarde van IBM zit ’m vooral in de veilige integratie van alle genoemde tools en mogelijkheden. Het IBM Cloud ‘platform as a service’ (PaaS) biedt een breed scala aan services, die hun nut bewijzen bij het beheren, ontwikkelen en verbeteren van cloud-native apps. Met Kubernetes zijn containers en klassieke workloads in samenhang te orkestreren en te managen. Zogeheten Functions vervangen de klassieke infrastructuur voor serverless computing.
Binnen de IBM Cloud zijn bovendien uiteenlopende services en toepassingen via standaard API’s kant-en-klaar beschikbaar. Denk aan cloudgebaseerde oplossingen voor analytics, kunstmatige intelligentie (IBM Watson), social media envovoorts. De waarde van het platform zit ’m in z’n volledigheid.

 

Testen?

Klaar voor een stapsgewijze modernisering van applicaties? Grote organisaties kunnen IBM Cloud voor VMware vrijblijvend testen via het IBM Cloud Portal. Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen hier > terecht voor een overzicht van de mogelijkheden. Rechtstreeks contact opnemen met IBM Cloud voor advies en en ondersteuning kan ook.

 

English version of this blog here >

 

Technical Leader IBM Cloud Europe, Cloud Architect

More stories

Compliant en nog steeds flexibel en efficiënt in de public cloud

Voldoen aan wet- en regelgeving is niet simpel en goedkoop. De kosten kunnen oplopen tot maar liefst tien procent van de bedrijfsomzet. In combinatie met de Covid-gerelateerde druk op de budgetten stelt dit CIO’s, CFO’s, CISO’s en businessleiders voor uitdagingen. Met onze nieuwe IBM Cloud for Regulated Industries slaan CxO’s drie vliegen in één klap: […]

Continue reading

Werk nog beter op meer dan 1,5 meter

4 tips voor overheden om structureel digitaal samen te werken We zijn 7 maanden na de uitbraak van de coronacrisis. Jij en je collega’s werken afwisselend thuis en op kantoor. Een aantal grote projecten heeft misschien vertraging of wordt uitgesteld tot normalere tijden. En wellicht duikt er hier en daar een vorm van onlinemeetingmoeheid op. […]

Continue reading

Open Hybride en Multicloud – het fundament onder overheidsdienstverlening

Met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie zet het kabinet de ambitie neer om Nederland digitaal koploper van Europa te maken. Technologieën als AI en Cloud zijn essentieel voor de digitale strategie. Overheden willen deze technologieën gebruiken maar hebben wel te maken met andere uitgangspunten dan de markt. De overheid wil iedereen betrekken, data delen en een hoog […]

Continue reading