Cloud

Modernisering van VMware-workloads in de cloud

Share this post:

 

Iedere organisatie streeft naar een flexibel IT-landschap, dat snel kan meebewegen met nieuwe technologische, economische en zakelijke ontwikkelingen. Applicaties draaien daarbij idealiter in de best passende omgevingen – bij voorkeur in de cloud. Dit vereist een doordachte modernisering van legacy applicaties.

 

IBM Cloud voor VMware maakt een stapsgewijze aanpak mogelijk

Voor veel organisaties begint het moderniseren van applicaties met het verplaatsen van gevirtualiseerde workloads. Gevolgd door zogeheten containerisering en uiteindelijk de ontwikkeling van cloud-native apps. IBM Cloud voor VMware biedt hiertoe een ruim aanbod aan geïntegreerde expertise, tools, security- en management-oplossingen.

 

Lift & shift

Startpunt is het on-premises datacenter. Een monolithische traditionele applicatie in een gevirtualiseerde VMware-omgeving is met VMware HCX binnen een aantal weken ‘lift & shift’ te migreren. Het bestaande datacenter wordt dan uitgebreid naar de IBM Cloud, terwijl de workloads met de vertrouwde VMware-tools worden gemanaged.
Door optimalisatie van resources levert dit al de eerste besparingen op. Het overdimensioneren van servercapaciteit om eventuele pieken op te vangen is in de sterk schaalbare IaaS-omgeving bijvoorbeeld niet langer nodig. Organisaties kunnen zo bovendien ervaring opdoen met het beheren van een hybride cloudomgeving.

 

Containers

Vervolgens start de feitelijke modernisering. Met een tool als Red Hat OpenShift kan de monolithische applicatie als eerste stap bovenop VMware in de cloud worden geplaatst. Vervolgens kan de ‘refactoring’ beginnen, door de monoliet stap-voor-stap opnieuw te bouwen met gecontaineriseerde microservices – een samenspel van apps, die onbeperkt tussen uiteenlopende cloud- en on-premises-omgevingen zijn te porteren en te combineren. Voor de ultieme flexibiliteit en wendbaarheid. De monolithische applicatie kan volgens het zogehete ‘strangler pattern’ steeds verder worden uitgewrongen. Tot uiteindelijk alle functionaleit door microservices is overgenomen.

 

Cloud-native

Meerdere, feitelijk onafhankelijke microservices vormen tezamen zogeheten cloud-native applicaties, die zich kenmerken door een volledig scala aan cloudgebaseerde voordelen. Variërend van extreme schaalbaarheid en geografische flexibiliteit tot een kostenmodel dat is gebaseerd op feitelijk gebruik. Een ander voordeel van microservices is dat deze allemaal individueel kunnen worden aangepast. Ontwikkelafdelingen kunnen zo snel en iteratief nieuwe functies toevoegen of bestaande functies verbeteren, terwijl andere onderdelen van deze cloud-native applicaties onaangeroerd kunnen blijven.

 

Platform

De meerwaarde van IBM zit ’m vooral in de veilige integratie van alle genoemde tools en mogelijkheden. Het IBM Cloud ‘platform as a service’ (PaaS) biedt een breed scala aan services, die hun nut bewijzen bij het beheren, ontwikkelen en verbeteren van cloud-native apps. Met Kubernetes zijn containers en klassieke workloads in samenhang te orkestreren en te managen. Zogeheten Functions vervangen de klassieke infrastructuur voor serverless computing.
Binnen de IBM Cloud zijn bovendien uiteenlopende services en toepassingen via standaard API’s kant-en-klaar beschikbaar. Denk aan cloudgebaseerde oplossingen voor analytics, kunstmatige intelligentie (IBM Watson), social media envovoorts. De waarde van het platform zit ’m in z’n volledigheid.

 

Testen?

Klaar voor een stapsgewijze modernisering van applicaties? Grote organisaties kunnen IBM Cloud voor VMware vrijblijvend testen via het IBM Cloud Portal. Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen hier > terecht voor een overzicht van de mogelijkheden. Rechtstreeks contact opnemen met IBM Cloud voor advies en en ondersteuning kan ook.

 

English version of this blog here >

 

Technical Leader IBM Cloud Europe, Cloud Architect

More stories

Digitale Sovereiniteit – Welke weg slaat Europa in?

  Vertrouwen opbouwen in de cloud vormt de kern van een nieuwe beweging in Europa die als doelstelling heeft om bedrijven te ondersteunen bij het halen van waarde uit hun data en het doen van technologische innovaties. De enorme schat aan industriële data in Europa is nog groter geworden door de versnelde digitalisering tijdens de […]

Continue reading

Overheidstoegang tot data: alle feiten op een rij

Door Martin Jetter, IBM Chairman of Europe, Middle-East and Africa   Met meer dan 100 jaar engagement in Europa, heeft IBM veel clouddatacenters, onderzoekslaboratoria, innovatie hubs en ‘centers of excellence’ verspreid over Europa. We hebben niet alleen een van de langst bestaande geschiedenis van een technologiebedrijf dat grote klanten in alle sectoren in Europa ondersteunt, […]

Continue reading

Technologie in actie op Think Summit 2021

  Corona, de energietransitie en klimaatverandering vragen om business agility… en wel meteen! Organisaties die langzaam uit de startblokken komen bij hun digitale transformatie, worden onherroepelijk ingehaald door concurrenten: bedrijven die wel snel nieuwe, duurzame businessmodellen kunnen realiseren met een remote workforce. Hoe kunnen organisaties innovaties zoals AI, machine learning en hybrid cloud benutten om […]

Continue reading