Cloud

Vijf vragen over AI aan Mike Haydock: “Nog nooit technologie gezien die zo menselijk was”

Share this post:

Wat hebben (retail)organisaties aan Artifical Intelligence (AI), waarom moeten ze daar nu mee aan de slag en wat kunnen we de komende jaren van deze technologie verwachten? Mike Haydock, IBM Fellow en Chief Scientist, geeft zijn visie op AI & machine learning aan de hand van een handvol vragen.

AI en Machine Learning (ML) hebben weinig geheimen voor Mike Haydock. Als IBM Fellow* op deze gebieden is hij vanaf het ontstaan van AI en machine learning nauw bij deze technologieën betrokken. Toen IBM’s AI toepassing genaamd Watson in 2011 de Amerikaanse spelshow Jeopardy won, zat Mike in het publiek. Niet alleen als aandachtig toeschouwer, maar ook als mede-initiator, expert en stiekeme bewonderaar. Want in de ogen van Haydock was het optreden van Watson een klein wonder. “Het was een ijkpunt in mijn leven en dat van AI. Ik had nog nooit technologie gezien die zo menselijk was”, zo beschrijft hij deze ervaring zelf.

Wat verstaat u eigenlijk onder AI?
“AI is een overkoepelend begrip, machine learning valt daaronder”, vertelt Haydock. Hij beschouwt AI als verbindende element tussen verschillende soorten informatie. “AI combineert interne gegevens, zoals verkoopcijfers of klantinformatie, met externe publieke data zoals social media-berichten en weersvoorspellingen.” Uit de combinatie van al deze gigantische hoeveelheden data destilleert AI antwoorden die ons brein niet zo snel kan beantwoorden. “Simpelweg omdat we niet dezelfde capaciteit hebben qua geheugen en rekenkracht. Toch zorgt AI dat machines kunnen denken en leren, net als mensen.”

Waarom is AI zo’n hot topic vandaag de dag?
“AI is voor elke organisatie in elke branche interessant”, benadrukt Haydock. De voordelen van AI zijn onder andere kostenbesparingen door efficiency en een hogere klanttevredenheid. “Daarnaast helpt AI bedrijven de toekomst te voorspellen, bijvoorbeeld wat de modetrends worden en de beurskoersen gaan doen. Dat alles op basis van inzicht uit de analyse van gigantische datahoeveelheden. Dat maakt deze technologie niet alleen aantrekkelijk voor retailers en consumentenbedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld technologiebedrijven, financiële dienstverleners, logistieke organisaties en zorginstellingen.”

Wat hebben retailers aan AI?
“Retailers zoeken de balans tussen teveel voorraad en lege schappen. AI helpt ze om dit evenwicht te optimaliseren,” licht Haydock toe. Aan de hand van interne en externe data kan AI bijvoorbeeld nauwkeurig voorspellen welke producten er wanneer in welke winkel moeten liggen. Hij adviseert retailers om nu in te stappen. “AI bevindt zich nu in een vergelijkbare situatie als het internet 20 jaar geleden. Als early adopter, kan je significant concurrentievoordeel behalen.”

Zijn er regionale verschillen in de omgang met AI?
“Jazeker” antwoordt Haydock. “In de USA wordt AI vooral gebruikt om processen te optimaliseren, bijvoorbeeld om fouten te achterhalen in grote hoeveelheden facturen.” Het wordt met name gezien als middel om tijd te besparen. In Europa ligt dat anders. “Europese organisaties focussen zich met AI vooral op productie”. Ofwel, hoe kunnen we met deze technologie sneller, betere producten op de markt zetten die afgestemd zijn op de klantwensen.

Wat verwacht u van AI in de komende jaren?
“2020 wordt een keerpunt. Bedrijven die afgelopen jaar met AI één stap vooruit zijn gegaan, zetten in 2020 vijf stappen. Dat komt doordat ze de basis voor AI hebben en deze technologie nu eenvoudig voor meer bedrijfsfacetten kunnen inzetten.” Ook zal AI meer integreren met technologieën als blockchain en quantum computing. Op de lange termijn ziet Haydock AI uitgroeien tot een technologie met een menselijke interface. “De manier waarop mensen en machines beslissingen nemen, zullen samenvloeien. Om al deze redenen raad ik bedrijven aan zo snel mogelijk te investeren in AI – niet alleen in de technologie zelf, maar ook in de mensen met de benodigde skills zoals data scientists en wiskundigen.”

Meer weten over de visie van Mike Haydock op AI? Bekijk de video>>

*IBM fellow: IBM Fellow worden is de hoogste eer die een wetenschapper, ingenieur of programmeur bij IBM kan behalen

More stories

Baas over eigen gegevens: pleidooi voor meer datasoevereiniteit

Aperitief Pensant Of je nu koopt op webshops, je medische dossier deelt met je dokter of in de cloud samenwerkt met collega’s: veel van je data staan online. En het delen ervan maakt je leven vaak een stuk makkelijker. Denk maar aan de overheid die je gegevens maar 1 keer hoeft te vragen in plaats […]

Continue reading

Compliant en nog steeds flexibel en efficiënt in de public cloud

Voldoen aan wet- en regelgeving is niet simpel en goedkoop. De kosten kunnen oplopen tot maar liefst tien procent van de bedrijfsomzet. In combinatie met de Covid-gerelateerde druk op de budgetten stelt dit CIO’s, CFO’s, CISO’s en businessleiders voor uitdagingen. Met onze nieuwe IBM Cloud for Regulated Industries slaan CxO’s drie vliegen in één klap: […]

Continue reading

Open Hybride en Multicloud – het fundament onder overheidsdienstverlening

Met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie zet het kabinet de ambitie neer om Nederland digitaal koploper van Europa te maken. Technologieën als AI en Cloud zijn essentieel voor de digitale strategie. Overheden willen deze technologieën gebruiken maar hebben wel te maken met andere uitgangspunten dan de markt. De overheid wil iedereen betrekken, data delen en een hoog […]

Continue reading