Developers

2de Developer Night: inspirerende avond voor en door developers

Share this post:

De tweede editie van de Developer Night trok donderdag 13 juni een 150 aanwezigen naar het IBM hoofdkantoor in Amsterdam. Met een meer technisch publiek, dat voor die avond specifiek was uitgenodigd, veranderde ook de setting en de sfeer op Think Summit. Het geroezemoes bij de koffie maakte plaats voor een live coding dj-set van Sam Aaron. De keynote presentaties met abstracte vergezichten werden ingeruild voor een kijkje in de keuken bij enkele pionierende developers. Van Serverless tot Sonic Pi.  Dankzij een veelzijdig programma stak vrijwel iedereen wel wat nieuws op. 

Justin Halsall, developer advocate bij IBM, trapt de avond af met een korte introductie over serverless computing. Een term die deze avond wel vaker valt. “De naam is eigenlijk een beetje verraderlijk, want servers verdwijnen echt niet zomaar van de aardbodem.” aldus Halsall.

Waar het wél voor staat. Met serverless ontwikkelen en executen developers individuele functies direct in de cloud. Events kunnen deze functies vervolgens triggeren, waarna ze via korte instanties ter plekke opgetuigd, uitgevoerd en weer afgebroken worden. Dit scheelt veel ongebruikte capaciteit. Het zorgt voor een veel grotere schaalbaarheid en voorkomt dat complete applicaties meegeschaald worden.

Bovendien betaalt men alleen voor de resources die nodig zijn om de functies uit te voeren. En dus niet voor een onderliggende infrastructuur die ‘always-on’ is. Serverless is voor Halsall een nieuwe stap richting het inlossen van de oorspronkelijke cloudbeloftes. Waarbij de klant uiteindelijk volledig naar gebruik betaalt.

OpenWhisk voor het opschalen van legacy code

Justin Halsall zelf is één van de drijvende krachten achter de Apache OpenWhisk community. Een serverless platform dat intensief werkt aan de native support van zoveel mogelijk programmeertalen. Net zoals de meeste platforms ondersteunt OpenWhisk de gangbare talen zoals Java en Python. Maar ook de iets minder gangbare zoals Swift en Go.

Halsall: “Bijzonder is dat er vanuit de open source community actief gewerkt wordt aan het serverless krijgen van een aantal legacy languages. Enkele banken werken bijvoorbeeld nog steeds met Fortran. Ze hebben niet bijster veel interesse hier iets aan te veranderen. Dankzij de inspanningen van de OpenWhisk community kunnen dit soort organisaties toch Fortran functies opschalen binnen een serverless omgeving.”

Chatbots die je favoriete koffie raden

Na deze introductie beginnen de breakout sessies. AI chatbots en koffie vormen een combinatie waarmee Tim Groot, AI

Developer

Developer

developer bij e-office, de volle aandacht weet te vangen. Benieuwd of de stereotypes over latte macchiato of zwarte koffie drinkers écht kloppen? Om dit te ontdekken stelde Groot een lijst van 16 ogenschijnlijk ongerelateerde vragen op, waarmee een chatbot de respondent de hemd van het lijf vroeg (“hoe intelligent schat je jezelf in?”, Ben je een buitenpersoon?”, “Droom je vaak?”.

 

Die antwoorden werden via one hot encoding in een dataset gegoten waarmee een machine learning model in Watson Data Studio gevoed werd. Met slechts een kleine 100 antwoorden wist hij de voorspellende kracht van zijn model boven de 50% te krijgen. Dit maakte voor hem de proof of concept succesvol. Zelf je koffiesmaak op de proef stellen? Dat kan hier.

Met blockchain een domeinnaam leasen

Ook blockchain blijkt op de Developer Night een zeer geliefd thema te zijn. Deze technologie wordt door velen vandaag de dag aangehaald als de oplossing voor praktisch ieder probleem  Maar Jelle van der Ploeg, CTO bij unchain.io, weet weg te blijven van abstracte vergezichten.

Hij bespreekt een concrete use case met het Domain Authority Network (DAN.COM). Het verbaasde hem dat Amazon het voor elkaar krijgt fysieke producten binnen twee uur op iemands deurmat te leveren. Terwijl domeinnamen als digitale producten pas na weken overgezet kunnen worden. Met DAN.COM is er een universele standaard ontwikkeld op het Stellar netwerk, dat onder meer beschikt over een eigen registrar om domeinen in escrow te houden. Dit stelt organisaties in staat nieuwe business modellen rondom het gebruik van domeinnamen te introduceren, zoals verhuur, lease-to-own en gedeeld domeinbezit.  Via DAN.COM’s eigen Hyper Ledger Fabric netwerk wordt domeinoverdracht geautomatiseerd en volledig transparant gemaakt. Zo kan iedereen de transacties verifiëren en valideren. En dus geen logge, vertragende autoriteit meer aan te pas komt.

Een met code aangestuurde live dj-set

De Developer Night eindigt met een workshop en optreden van Sam Aaron, die een compleet andere toepassing van technologie aan het publiek laat zien. Hij is de bedenker van de Sonic Pi, een live programmeeromgeving waarin er met imperatieve code en algoritmes ter plekke muziek gemaakt kan worden.

DJ Set Coding

DJ set Sam Aaron

Waar de meeste jongeren rond hun middelbare schooltijd voor het eerst kennismaken met muzieksoftware zoals Fruity Loops en Garageband, leert de Sonic Pi ze tegelijkertijd ook programmeren. Aaron stelde een eigen lespakket samen met veel samples en voorbeelden van de genres die onder jongeren populair zijn, denk aan trap en EDM. Op die manier raken kinderen in een vroeg stadium, vanaf 10 jaar, bekend met enkele universele basisprincipes van het programmeren.

Dat er niets aan Aaron’s betoog gelogen was, werd bevestigd met een live optreden van hemzelf. Naarmate de avond vorderde namen ook steeds meer andere developers achter de dj booth plaats.Al met al een geslaagde afsluiter van een event dat uitgroeit tot een vaste waarde binnen de Nederlandse developer community.

Wil je meer weten over bovenstaande onderwerpen? Kijk hier alle presentaties terug.

 

 

Portfolio Diamond Team Leader Developers at IBM

More stories

Red Hat OpenShift en MAS – een gouden combinatie

De nieuwste versie van IBM Maximo Application Suite (MAS) draait sinds kort op een Red Hat OpenShift-infrastructuur. Welke nieuwe mogelijkheden brengt dat met zich mee en wat zijn daarvan de voordelen? In dit blog gaat Marc Loos, Evangelist Hybrid Cloud, Enterprise Container en IBM Cloud Advocate hier dieper op in. Red Hat OpenShift is een […]

Continue reading

IBM MAS opent een wereld aan mogelijkheden voor edge computing

Softwarematige intelligentie verschuift steeds meer naar de randen van een netwerk: machines, devices, voertuigen en camera’s. Doordat deze IoT-apparaten steeds slimmer worden, kunnen ze autonoom beslissingen nemen. Dat opent een wereld aan mogelijkheden voor werkzaamheden met IBM Maximo Application Suite (MAS). IBM MAS is een software suite met verschillende Enterprise Asset Management-tools, zoals voor visuele […]

Continue reading

IBM MAS opens up a world of opportunity for edge computing

Software intelligence is shifting more to the edges of a network: machines, devices, vehicles and cameras. As these IoT devices get smarter, they can make decisions autonomously. This opens up a world of opportunity for IBM Maximo Application Suite (MAS). IBM MAS is a software suite with various Enterprise Asset Management tools, such as visual […]

Continue reading