Analytics

Heineken legt basis voor datagedreven strategie

Share this post:

Centraal BI-platform in de cloud voor cross-business inzichten

Data is het nieuwe goud. Zeker voor een multinational als Heineken die rekening moet houden met zowel regionale als internationale economische aspecten en consumentenvoorkeuren. Om in de toekomst doordachte beslissingen te kunnen nemen op basis van interne en externe data, wil Heineken zijn organisatie datagedreven maken. De eerste stap? Het migreren van de belangrijkste programma’s naar een Business Intelligence-platform (BI) in de cloud.

Het voormalige platform had onvoldoende capaciteit om de toekomstige datagroei aan te kunnen. “En juist dat is essentieel om flexibel en innovatief te kunnen opereren in de toekomst”, vertelt Joost van Heusden, CoE lead MDM/BI bij Heineken. Hoe zorgen we dat we met geavanceerde analytics de concurrentie kunnen blijven aftroeven? Heineken besloot een dataplatform in de cloud te bouwen als basis voor zijn datagedreven business.

Solide en schaalbaar fundament

De bierbrouwer schakelde IBM in voor ondersteuning tijdens de eerste stappen op weg naar een datagedreven bedrijfsvoering. Als fundament realiseerde IBM een BI-platform in de cloud, gebaseerd op SAP HANA. Hierop draaien de belangrijke applicaties voor onder andere Finance & Procurement, Supply Chain, Commerce en Human Resources. De capaciteit is onbegrensd, zodat Heineken met een gerust hart al zijn applicaties en data over kan zetten.

Heineken Data driven

Cross-business inzicht

Heineken heeft nu één centraal platform voor alle applicaties en data. Van Heusden licht toe: “We werken cross-business. Dus alle domeinen gebruiken het platform voor hun eigen programma’s. Bijvoorbeeld de Spend Analysis Tool waarmee Finance & Procurement beter inzicht heeft in aankopen en hun rendement. Of de Global Media Hub, waarmee marketeers analyseren welke aspecten van welke campagnes meer en minder succesvol zijn.”

Beloften waarmaken

Heineken beschikt met zijn dataplatform in de cloud over voldoende capaciteit. “Dat is cruciaal, want hoe meer data, hoe beter de inzichten. Het applicatie- en datagebruik kan plotseling de lucht in schieten. Daar moeten we op voorbereid zijn”, zegt Van Heusden. Bovendien kan ik er nu op vertrouwen dat ik mijn beloften aan interne stakeholders kan waarmaken.” En wellicht nog belangrijker, de verschillende afdelingen en teams binnen Heineken kunnen op hun beurt de beloften aan hun leveranciers, klanten en consumenten nakomen.

Benieuwd hoe Heineken zijn eerste stap op weg naar een datagedreven organisatie heeft ervaren?  Bekijk hier de video

More stories

Baas over eigen gegevens: pleidooi voor meer datasoevereiniteit

Aperitief Pensant Of je nu koopt op webshops, je medische dossier deelt met je dokter of in de cloud samenwerkt met collega’s: veel van je data staan online. En het delen ervan maakt je leven vaak een stuk makkelijker. Denk maar aan de overheid die je gegevens maar 1 keer hoeft te vragen in plaats […]

Continue reading

Compliant en nog steeds flexibel en efficiënt in de public cloud

Voldoen aan wet- en regelgeving is niet simpel en goedkoop. De kosten kunnen oplopen tot maar liefst tien procent van de bedrijfsomzet. In combinatie met de Covid-gerelateerde druk op de budgetten stelt dit CIO’s, CFO’s, CISO’s en businessleiders voor uitdagingen. Met onze nieuwe IBM Cloud for Regulated Industries slaan CxO’s drie vliegen in één klap: […]

Continue reading

Open Hybride en Multicloud – het fundament onder overheidsdienstverlening

Met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie zet het kabinet de ambitie neer om Nederland digitaal koploper van Europa te maken. Technologieën als AI en Cloud zijn essentieel voor de digitale strategie. Overheden willen deze technologieën gebruiken maar hebben wel te maken met andere uitgangspunten dan de markt. De overheid wil iedereen betrekken, data delen en een hoog […]

Continue reading