Industries

Heineken legt basis voor datagedreven strategie

Share this post:

Centraal BI-platform in de cloud voor cross-business inzichten

Data is het nieuwe goud. Zeker voor een multinational als Heineken die rekening moet houden met zowel regionale als internationale economische aspecten en consumentenvoorkeuren. Om in de toekomst doordachte beslissingen te kunnen nemen op basis van interne en externe data, wil Heineken zijn organisatie datagedreven maken. De eerste stap? Het migreren van de belangrijkste programma’s naar een Business Intelligence-platform (BI) in de cloud.

Het voormalige platform had onvoldoende capaciteit om de toekomstige datagroei aan te kunnen. “En juist dat is essentieel om flexibel en innovatief te kunnen opereren in de toekomst”, vertelt Joost van Heusden, CoE lead MDM/BI bij Heineken. Hoe zorgen we dat we met geavanceerde analytics de concurrentie kunnen blijven aftroeven? Heineken besloot een dataplatform in de cloud te bouwen als basis voor zijn datagedreven business.

Solide en schaalbaar fundament

De bierbrouwer schakelde IBM in voor ondersteuning tijdens de eerste stappen op weg naar een datagedreven bedrijfsvoering. Als fundament realiseerde IBM een BI-platform in de cloud, gebaseerd op SAP HANA. Hierop draaien de belangrijke applicaties voor onder andere Finance & Procurement, Supply Chain, Commerce en Human Resources. De capaciteit is onbegrensd, zodat Heineken met een gerust hart al zijn applicaties en data over kan zetten.

Heineken Data driven

Cross-business inzicht

Heineken heeft nu één centraal platform voor alle applicaties en data. Van Heusden licht toe: “We werken cross-business. Dus alle domeinen gebruiken het platform voor hun eigen programma’s. Bijvoorbeeld de Spend Analysis Tool waarmee Finance & Procurement beter inzicht heeft in aankopen en hun rendement. Of de Global Media Hub, waarmee marketeers analyseren welke aspecten van welke campagnes meer en minder succesvol zijn.”

Beloften waarmaken

Heineken beschikt met zijn dataplatform in de cloud over voldoende capaciteit. “Dat is cruciaal, want hoe meer data, hoe beter de inzichten. Het applicatie- en datagebruik kan plotseling de lucht in schieten. Daar moeten we op voorbereid zijn”, zegt Van Heusden. Bovendien kan ik er nu op vertrouwen dat ik mijn beloften aan interne stakeholders kan waarmaken.” En wellicht nog belangrijker, de verschillende afdelingen en teams binnen Heineken kunnen op hun beurt de beloften aan hun leveranciers, klanten en consumenten nakomen.

Benieuwd hoe Heineken zijn eerste stap op weg naar een datagedreven organisatie heeft ervaren?  Bekijk hier de video

More Industries stories

Digitale transformatie: onderzoek bij 475 professionals geeft drie bevindingen

Het optimaliseren van de customer experience is een continu proces. Het is een digitale reis van het applicatielandschap zonder eindpunt. Een weg met om elke hoek een mogelijke hobbel, afslag of omleiding. Welke transformatieroute volgen andere organisaties? Welke lessen kun je daaruit trekken?   Onderzoek naar de modernisering van enterprise applicaties Forrester Consulting deed in […]

Continue reading

Verbind elke schakel met supply chain automation

Met intelligente automation kunnen producenten en retailers hun supply chain relatief eenvoudig en snel optimaliseren. En dit zonder dat ze de controle uit handen geven. Toch heeft 69 procent van de logistieke organisaties zijn supply chain nog niet volledig geïntegreerd. Tegen welke logistieke uitdagingen lopen retailers en producenten aan? En hoe lossen ze die op? […]

Continue reading

A workplace that works for you or watches you?

Imagine yourself being in a workplace that recognizes you at the moment you enter. It observes your current state.  Did you sleep well? Are you full of energy? Or could you need some support to get through the day? Current technologies can make this happen. But is this desirable? Working environment infused with AI ‘The […]

Continue reading