Analytics

Heineken legt basis voor datagedreven strategie

Share this post:

Centraal BI-platform in de cloud voor cross-business inzichten

Data is het nieuwe goud. Zeker voor een multinational als Heineken die rekening moet houden met zowel regionale als internationale economische aspecten en consumentenvoorkeuren. Om in de toekomst doordachte beslissingen te kunnen nemen op basis van interne en externe data, wil Heineken zijn organisatie datagedreven maken. De eerste stap? Het migreren van de belangrijkste programma’s naar een Business Intelligence-platform (BI) in de cloud.

Het voormalige platform had onvoldoende capaciteit om de toekomstige datagroei aan te kunnen. “En juist dat is essentieel om flexibel en innovatief te kunnen opereren in de toekomst”, vertelt Joost van Heusden, CoE lead MDM/BI bij Heineken. Hoe zorgen we dat we met geavanceerde analytics de concurrentie kunnen blijven aftroeven? Heineken besloot een dataplatform in de cloud te bouwen als basis voor zijn datagedreven business.

Solide en schaalbaar fundament

De bierbrouwer schakelde IBM in voor ondersteuning tijdens de eerste stappen op weg naar een datagedreven bedrijfsvoering. Als fundament realiseerde IBM een BI-platform in de cloud, gebaseerd op SAP HANA. Hierop draaien de belangrijke applicaties voor onder andere Finance & Procurement, Supply Chain, Commerce en Human Resources. De capaciteit is onbegrensd, zodat Heineken met een gerust hart al zijn applicaties en data over kan zetten.

Heineken Data driven

Cross-business inzicht

Heineken heeft nu één centraal platform voor alle applicaties en data. Van Heusden licht toe: “We werken cross-business. Dus alle domeinen gebruiken het platform voor hun eigen programma’s. Bijvoorbeeld de Spend Analysis Tool waarmee Finance & Procurement beter inzicht heeft in aankopen en hun rendement. Of de Global Media Hub, waarmee marketeers analyseren welke aspecten van welke campagnes meer en minder succesvol zijn.”

Beloften waarmaken

Heineken beschikt met zijn dataplatform in de cloud over voldoende capaciteit. “Dat is cruciaal, want hoe meer data, hoe beter de inzichten. Het applicatie- en datagebruik kan plotseling de lucht in schieten. Daar moeten we op voorbereid zijn”, zegt Van Heusden. Bovendien kan ik er nu op vertrouwen dat ik mijn beloften aan interne stakeholders kan waarmaken.” En wellicht nog belangrijker, de verschillende afdelingen en teams binnen Heineken kunnen op hun beurt de beloften aan hun leveranciers, klanten en consumenten nakomen.

Benieuwd hoe Heineken zijn eerste stap op weg naar een datagedreven organisatie heeft ervaren?  Bekijk hier de video

More stories

Datagedreven asset management met IBM Maximo Application Suite en Cloud Pak for Data

IBM heeft zijn Enterprise Asset Management-platform IBM Maximo Application Suite (MAS) voorzien van IBM Cloud Pak for Data: een ondersteunend platform met een raamwerk om allerlei data uit verschillende organisatieonderdelen te combineren. Hoe helpt IBM Cloud Pak for Data organisaties om aanvullende asset management-inzichten uit beschikbare data te verkrijgen? Het aantal intelligente stand-alone en edge […]

Continue reading

Digitale Sovereiniteit – Welke weg slaat Europa in?

  Vertrouwen opbouwen in de cloud vormt de kern van een nieuwe beweging in Europa die als doelstelling heeft om bedrijven te ondersteunen bij het halen van waarde uit hun data en het doen van technologische innovaties. De enorme schat aan industriële data in Europa is nog groter geworden door de versnelde digitalisering tijdens de […]

Continue reading

Overheidstoegang tot data: alle feiten op een rij

Door Martin Jetter, IBM Chairman of Europe, Middle-East and Africa   Met meer dan 100 jaar engagement in Europa, heeft IBM veel clouddatacenters, onderzoekslaboratoria, innovatie hubs en ‘centers of excellence’ verspreid over Europa. We hebben niet alleen een van de langst bestaande geschiedenis van een technologiebedrijf dat grote klanten in alle sectoren in Europa ondersteunt, […]

Continue reading