Industries

Heineken legt basis voor datagedreven strategie

Share this post:

Centraal BI-platform in de cloud voor cross-business inzichten

Data is het nieuwe goud. Zeker voor een multinational als Heineken die rekening moet houden met zowel regionale als internationale economische aspecten en consumentenvoorkeuren. Om in de toekomst doordachte beslissingen te kunnen nemen op basis van interne en externe data, wil Heineken zijn organisatie datagedreven maken. De eerste stap? Het migreren van de belangrijkste programma’s naar een Business Intelligence-platform (BI) in de cloud.

Het voormalige platform had onvoldoende capaciteit om de toekomstige datagroei aan te kunnen. “En juist dat is essentieel om flexibel en innovatief te kunnen opereren in de toekomst”, vertelt Joost van Heusden, CoE lead MDM/BI bij Heineken. Hoe zorgen we dat we met geavanceerde analytics de concurrentie kunnen blijven aftroeven? Heineken besloot een dataplatform in de cloud te bouwen als basis voor zijn datagedreven business.

Solide en schaalbaar fundament

De bierbrouwer schakelde IBM in voor ondersteuning tijdens de eerste stappen op weg naar een datagedreven bedrijfsvoering. Als fundament realiseerde IBM een BI-platform in de cloud, gebaseerd op SAP HANA. Hierop draaien de belangrijke applicaties voor onder andere Finance & Procurement, Supply Chain, Commerce en Human Resources. De capaciteit is onbegrensd, zodat Heineken met een gerust hart al zijn applicaties en data over kan zetten.

Heineken Data driven

Cross-business inzicht

Heineken heeft nu één centraal platform voor alle applicaties en data. Van Heusden licht toe: “We werken cross-business. Dus alle domeinen gebruiken het platform voor hun eigen programma’s. Bijvoorbeeld de Spend Analysis Tool waarmee Finance & Procurement beter inzicht heeft in aankopen en hun rendement. Of de Global Media Hub, waarmee marketeers analyseren welke aspecten van welke campagnes meer en minder succesvol zijn.”

Beloften waarmaken

Heineken beschikt met zijn dataplatform in de cloud over voldoende capaciteit. “Dat is cruciaal, want hoe meer data, hoe beter de inzichten. Het applicatie- en datagebruik kan plotseling de lucht in schieten. Daar moeten we op voorbereid zijn”, zegt Van Heusden. Bovendien kan ik er nu op vertrouwen dat ik mijn beloften aan interne stakeholders kan waarmaken.” En wellicht nog belangrijker, de verschillende afdelingen en teams binnen Heineken kunnen op hun beurt de beloften aan hun leveranciers, klanten en consumenten nakomen.

Benieuwd hoe Heineken zijn eerste stap op weg naar een datagedreven organisatie heeft ervaren?  Bekijk hier de video

More Industries stories

Hoe creëren we een veiligere supplychain die voedselverspilling tegengaat?

Het is een vraag die alsmaar belangrijker wordt in de strijd om duurzaamheid. Blockchain, een systeem dat data beschermt tegen manipulatie, is een eerste stap naar meer transparantie. Het wordt alsmaar drukker op onze planeet. Over 5 jaar zal het aantal mensen op aarde de 8 miljard overschrijden. En er wordt verwacht dat onze populatie […]

Continue reading

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar. Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze […]

Continue reading

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading