Developers

Red Hat OpenShift en MAS – een gouden combinatie

Share this post:

De nieuwste versie van IBM Maximo Application Suite (MAS) draait sinds kort op een Red Hat OpenShift-infrastructuur. Welke nieuwe mogelijkheden brengt dat met zich mee en wat zijn daarvan de voordelen? In dit blog gaat Marc Loos, Evangelist Hybrid Cloud, Enterprise Container en IBM Cloud Advocate hier dieper op in.

Red Hat OpenShift is een open source-platform om snel en efficiënt applicaties te ontwikkelen, testen, in productie te brengen en te hosten in één (cloud)omgeving. Loos noemt een reden waarom een dergelijk platform juist nu uitkomst biedt. “IT-afdelingen gebruiken steeds meer microservices. Zo kunnen ze technische en menselijke resources efficiënter inzetten. Daarbij worden vaak eerst de applicaties opgeknipt in containers. Maar al snel brengt dat onvoorziene werkzaamheden met zich mee. Bijvoorbeeld op het vlak van pipeline-software, security, het managen van containers en netwerkverkeer.” Red Hat OpenShift biedt één ecosysteem voor al deze taken.

Do it yourself
De behoefte aan Red Hat OpenShift wordt ook gevoed door de trend dat IT-organisaties graag zelf hun ontwikkelomgeving willen bouwen. “Ik noem dit de do it yourself-aanpak”, licht Loos toe. “Deze methode is vaak populair onder developers: zij hebben de kennis en ervaring om zelf een platform te bouwen. Maar ook hier lopen ze gaandeweg tegen meer en meer onderhoudsissues aan. Zo gaan ze steeds meer tijd besteden aan het in stand houden van een goed ontwikkelmodel dan aan de applicaties zelf.” Red Hat OpenShift biedt de oplossing: developers kunnen zelf ontwikkelomgevingen bouwen, binnen een vast kader. Dus ze zijn geen tijd kwijt aan beheerwerkzaamheden van de omgeving zelf.

Fysiek ontkoppelen
Nu IBM MAS op Red Hat OpenShift draait, kunnen developers hun applicaties voorzien van MAS-tools zoals voor visuele inspectie, asset management en predictive maintenance. Een van de voordelen daarvan is de flexibiliteit die het platform biedt. Loos: “Red Hat OpenShift is een agnostische tussenlaag die applicaties ontkoppelt van hun fysieke locatie. Dat betekent dat je applicaties eenvoudig kunt verplaatsen van de ene onderliggende infrastructuur naar de andere; bijvoorbeeld van een eigen datacenter naar een public cloud of edge. Dat kan elke cloudomgeving zijn, ongeacht de provider.” Organisaties hoeven zich dus niet meer bezig te houden met vragen als: waar draaien applicaties, zitten we niet vast aan een cloud provider lock-in wanneer we applicaties willen verplaatsen en hebben we wel genoeg capaciteit?

Schaalbaarheid
Door zijn flexibiliteit, maakt Red Hat OpenShift IBM MAS-applicaties ook extra schaalbaar. Wil je bijvoorbeeld een extra productielijn bijschakelen? Dan kan je de software voor inspectie, asset management en andere MAS-tools copy-pasten. “Dat zorgt voor tijdswinst: developers hoeven niet eerst een nieuwe applicatiestack in te richten”, licht Loos toe. Daarnaast biedt de flexibiliteit voordelen op het gebied van data management. “Organisaties kunnen schuiven met opslagcapaciteit en rekenkracht. Bijvoorbeeld door dit ’s nachts in te zetten voor report management en overdag voor query management. Of direct de data van extra sensoren verwerken door capaciteit bij te schakelen – erg nuttig in het licht van het groeiende IoT en de toename in edge computing waarbij steeds meer data wordt gegenereerd.”

Ondersteuning voor operators

IBM MAS op Red Hat OpenShift ondersteunt operators in hun dagelijks werk. Het zorgt bijvoorbeeld dat ze snel en eenvoudig predictive maintenance- of monitoringoplossingen kunnen uitrollen over meer locaties. Bovendien automatiseert IBM MAS repeterende werkzaamheden, zoals het inspecteren van apparatuur. “Maximo neemt operators werk uit handen, geeft ze advies op basis van AI en data en helpt ze zo om taken beter en sneller uit te voeren. Daardoor houden ze tijd over voor uitdagendere werkzaamheden die vragen om menselijke intelligentie.” Daarnaast is het licentiemodel binnen MAS heel flexibel en biedt het de mogelijkheid om, wanneer er genoeg App Points zijn, andere modules binnen de IBM MAS-oplossing te installeren om zo stapsgewijze innovatie te stimuleren. “Operators kunnen de modules zelf installeren en naar hartenlust experimenteren. Werkt het niet? Dan verwijderen ze deze weer.”

De combinatie van Red Hat OpenShift en MAS is enterprise ready. “Alle verschillende tools zijn geïntegreerd in Maximo en kant-en-klaar voorgeprogammeerd voor Red Hat OpenShift. Dus alles werkt naadloos samen en je hoeft niet bang te zijn dat een experimenterende medewerker iets kapot maakt”, legt Loos uit. Ook bij het opschalen is Red Hat OpenShift bewezen betrouwbaar. “IBM MAS-applicaties zijn zo verweven met het platform dat deze automatisch meeschalen, inclusief de security. De IBM MAS- en OpenShift-suite wordt uitgebreid gebruikt in de Mayflower. Dit volledig autonome schip steekt volgend jaar de Atlantische Oceaan over. Daarbij gebruikt de Mayflower IBM MAS onder andere om metingen te doen en het welzijn van het schip te monitoren, volledig autonoom en ‘self-supporting’

Meer weten over IBM MAS op RedHat OpenShift?
Meer weten over de Mayflower? Kijk op www.MAS400.com

Marc Loos

IBM Cloud Advocate

Ronald Teijken

Business Partner Manager Netherlands @ IBM for Asset management, Internet of Things, Supply Chain and AI.

More Developers stories

Datagedreven asset management met IBM Maximo Application Suite en Cloud Pak for Data

IBM heeft zijn Enterprise Asset Management-platform IBM Maximo Application Suite (MAS) voorzien van IBM Cloud Pak for Data: een ondersteunend platform met een raamwerk om allerlei data uit verschillende organisatieonderdelen te combineren. Hoe helpt IBM Cloud Pak for Data organisaties om aanvullende asset management-inzichten uit beschikbare data te verkrijgen? Het aantal intelligente stand-alone en edge […]

Continue reading

De mogelijkheden van predictive maintenance

  Nog gerichter voorspellen wanneer assets onderhouden moeten worden? IBM heeft zijn Enterprise Asset Management-platform Maximo Application Suite (MAS) uitgebreid met functionaliteit om de klant te helpen in hun ´Journey to Predict´. Hoe werkt deze functionaliteit en wat kan je daarmee? Predictive maintenance voorspelt wanneer een asset waarschijnlijk uitvalt en dus wanneer onderhoud nodig is, […]

Continue reading

Documentverwerking in de publieke sector

  Documentverwerking is een essentieel onderdeel van elke organisatie, ook in de publieke sector. De publieke sector wordt echter geconfronteerd met een unieke reeks uitdagingen, waarmee de private sector kan helpen – mits de juiste vragen worden gesteld.   Uitdagingen in de publieke sector Hoewel er enige overlap bestaat tussen de uitdagingen rondom documentverwerking in […]

Continue reading