Developers Huddle

IBM, smaak- en sfeermaker op The Next Web 2018

Share this post:

The Next Web, hét jaarlijkse tech-festival, is al jaren dé showcase van technologie-gedreven, economische en maatschappelijke innovatie. Het evenement dat eind mei in Amsterdam gehouden wordt kenmerkt zich door tientallen inhoudelijke tracks rond de invloed van technologie op industrieën, beroepen en mensen. TNW is één van de ‘big four’-conferenties van Europa, met 15.000 bezoekers per dag en een livestream die miljoenen kijkers over de hele wereld bereikt. IBM was voor het tweede jaar partner.

We hebben deze keer in Amsterdam weer laten zien dat IBM aan de basis staat van de coolste ontwikkelingen van dit moment. Denk aan artifical intelligence (AI), internet of things (IoT), blockchain en quantum computing. Daarnaast spannen we ons in voor de startup-community en een betere wereld. Al onze oneindige oplossingen zijn vrijwel zonder uitzondering makkelijk te implementeren en dankzij de Cloud effectief, efficiënt en transparant qua kosten.

 

Smaakbeleving

Onze stand was een ‘must see & taste experience’. Bezoekers konden letterlijk en figuurlijk IBM’s cognitieve Watson-technologie proeven. De Watson Coffee Bar zorgde voor een nieuwe smaakbeleving. Op basis van een zestal vragen werden de voorkeuren van de bezoeker geanalyseerd. De koffie werd vervolgens nauwkeurig afgestemd op een ieders individuele profiel. Na consumptie kon de koffie worden beoordeeld, waarna iedereen een persoonlijke, digitale ‘smaak-radarkaart’ toegestuurd kreeg.

Via de Watson Tone Analyzer hadden bezoekers bovendien rechtstreekse invloed op de kleuren van de IBM-stand, die vervaardigd was van grote, witte, kubusvormige en van binnenuit verlichte watertanks. IBM Watson analyseerde daartoe de tweets van bezoekers met de hashtag van het evenement (#TNW2018). Overheersend vrolijke berichten kleurden de witte tanks groen. Terwijl geel, blauw, roze en paars stonden voor respectievelijk openheid, zorgvuldigheid, aangenaamheid en extraversie. De stand gaf dus de constant de overheersende emotie van het evenement weer in kleur.

 

Kennisdeling

De nadruk lag tijdens TNW op de verschillende demo’s en keynotes, waarbij de kennis en expertise van IBM rond de diverse onderwerpen, thema’s en uitdagingen werd gedemonstreerd. Eén van de topsprekers was Heike Riel van IBM Research. Zij vertelde over de ‘schoonheid en kracht’ van Quantum computing. Ze refereerde daarbij onder meer aan de IBM Q Awards: een reeks prijzen voor professoren, docenten en studenten die de IBM Q Experience (openbare qantum computing via de cloud) en QISKit (ontwikkeltools) in de klas of voor hun onderzoek gebruiken.

Ander onderwerp: blockchain. Geïnteresseerden die hun vaardigheden op dit gebied wilden vergroten konden terecht bij een workshop door IBM-expert Edward Ciggaar. In een fictieve use-case werd getoond hoe je in minder dan een uur een eigen applicatie kunt bouwen: eerst het businessproces modelleren en vervolgens implementeren op een zogeheten Hyperledger Fabric-netwerk. De uiteindelijke code was in principe klaar voor toepassing in de praktijk.

 

Powered by Watson

Port of Rotterdam presenteerde in Amsterdam zijn visie op het havenbedrijf van de toekomst, goeddeels gebaseerd op internet of things (IoT) en IBM Watson. Daarbij wordt geanticipeerd op steeds meer autonoom varende schepen. Deze krijgen vanuit het systeem meerdere routes-opties om de haven te kunnen binnenvaren. Tijdens TNW werden een ‘snelle’ en een ‘groene’ route voorgelegd – de schipper of het algoritme mag kiezen. Bij het berekenen houdt Watson rekening met parameters als wind, zicht, stroming, getij, diepte en andere vaarverkeer. Verder worden ook de te gebruiken hulpmiddelen zoals sleepboten, kabels en brandstof meegenomen, evenals het verbruik en de totale CO2-uitstoot. Dat laatste is belangrijk, want de twintig grootste zeeschepen stoten evenveel koolstofdioxide uit als alle auto’s wereldwijd.

Verder liet IBM de TJ Bot zien: een doe-het-zelfrobot, gemaakt van karton, draaiend op open source-technologie en Watson. Een groeiende online gemeenschap van ‘makers’ creëert zogenoemde recepten die de robot in staat stellen uiteenlopende taken uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reageren op spraaksturing en emoties.

 

Global Entrepreneur

Verder op TNW in Amsterdam aandacht voor IBM’s Global Entrepreneurs-programma, dat startups ondersteunt bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en mogelijkheden. Endrse is een onafhankelijk innovatief data-technologiebedrijf dat AI-gedreven (sociale) media-monitoring bereikbaar maakt voor PR-bureaus, merken en bekende sporters, gamers en artiesten. Daarmee worden onder andere socio- en demografische profielen gegenereerd.

Een ander wereldwijd initiatief dat een appel doet op creatief, technologisch talent is Call for Code, waarbij organisaties en ontwikkelaars hun competenties kunnen inzetten voor het verlagen van risico’s bij natuurrampen – één van de grootste uitdagingen op dit moment. Call for Code is meerjarig initiatief dat wordt ondersteund door IBM, The Linux Foundation, UN Human Rights en het Amerikaanse Rode Kruis.

 

 

Portfolio Diamond Team Leader Developers at IBM

More Developers Huddle stories

De grote veranderingen voor klantcontact door COVID-19

  Op een zeker moment zullen de aan de COVID-19 gerelateerde maatregelen zover zijn versoepeld dat we, vroeger of later, terug kunnen keren naar een ‘normale’ toestand. We spreken over die komende ‘nieuwe normaal’, die anders zal zijn dan die we voor het uitbreken van de pandemie gewend waren. Nieuwe omgangsvormen, zoals ‘social distancing’ zullen […]

Continue reading

Vijf vragen over AI aan Mike Haydock: “Nog nooit technologie gezien die zo menselijk was”

Wat hebben (retail)organisaties aan Artifical Intelligence (AI), waarom moeten ze daar nu mee aan de slag en wat kunnen we de komende jaren van deze technologie verwachten? Mike Haydock, IBM Fellow en Chief Scientist, geeft zijn visie op AI & machine learning aan de hand van een handvol vragen. AI en Machine Learning (ML) hebben […]

Continue reading

Hoe creëren we een veiligere supplychain die voedselverspilling tegengaat?

Het is een vraag die alsmaar belangrijker wordt in de strijd om duurzaamheid. Blockchain, een systeem dat data beschermt tegen manipulatie, is een eerste stap naar meer transparantie. Het wordt alsmaar drukker op onze planeet. Over 5 jaar zal het aantal mensen op aarde de 8 miljard overschrijden. En er wordt verwacht dat onze populatie […]

Continue reading