Government

AI maakt EU-instellingen productiever, efficiënter en toegankelijker

Share this post:

De Europese Unie stimuleert wetenschappers om de leiding te nemen in IT-technologie, lidstaten om digitale strategieën te ontwikkelen en de industrie om technologieën toe te passen. Maar wanneer omarmen de instellingen zelf die mogelijkheden? Artificiële intelligentie kan de Unie helpen om productiever, kostenefficiënter en toegankelijker te worden. Dat schrijven Hosuk Lee-Makiyama en Philippe Legrain van denktank OPEN in hun rapport Ever Cleverer Union.

Hoe overheden AI nu al inzetten

Het gezondheidsdepartement in Las Vegas zet AI in voor inspecties in de horeca. Door onder andere reviews op sociale media te screenen, controleren ze veel gerichter restaurants. Dat leidde dat jaar tot 9000 minder gevallen van voedselvergiftiging in de stad. Het Amerikaanse agentschap Citizenship and Immigration Services gebruikt digitale assistent Emma om eenvoudige vragen van burgers te beantwoorden. En de Europese Organisatie voor de Veiligheid van de Luchtvaart voorspelt dankzij AI de drukte van het vliegverkeer.

Eva

“We kunnen niet van bedrijven verwachten dat zij de lead nemen in technologieals we dat zelf niet doen.” Eva Maydell, lid van de Commissie Industrie,Onderzoek en Energie van het Europees Parlement.

 

 

AI imiteert denkvermogen van de mens

Met 28 lidstaten, 24 officiële talen, een gigantische hoeveelheid aan wetten en meer dan 500 miljoen inwoners is de complexiteit van de Europese Unie enorm. Artificiële intelligentie kan de instellingen helpen om beter te besturen. AI is de intelligentie waarmee machines, software en applicaties zelfstandig taken uitvoeren, data analyseren en problemen oplossen. Ze imiteren daarbij het denkvermogen van de mens. Hoe meer data de machine verwerkt, hoe beter die wordt. En daar kunnen de Europese instellingen bij winnen.

Een productieve, efficiënte en toegankelijke Europese Unie

   Met AI staat de EU dichter bij haar burgers

Chatbots maken het mogelijk om met veel meer burgers tegelijk te communiceren. Natural language processing maakt het mogelijk voor Europees Parlementsleden om met burgers te praten in om het even welke taal – denk aan assistenten zoals Siri of Alexa. En AI helpt om de publieke opinie beter te begrijpen, door data-analyse van bijvoorbeeld sociale media.

Dana

“Onze communitymanagers beantwoorden alle vragen van burgers via mail en op sociale media. AI kan ons helpen om eenvoudige vragen automatisch te beantwoorden, en om antwoorden te zoeken in alle documenten van de EU.” Dana Manescu, Head of Unit Social Media & Video Communication in de Europese Commissie

  Met AI maakt de EU betere wetgeving

Europese regelgeving komt tot stand door de interactie tussen wetenschappers, (lobby)organisaties, burgers, instellingen en politici. Door de informatieoverload duurt dat proces vaak jaren. Met AI kan dat sneller. AI analyseert grote hoeveelheden data, zoals de wetgeving in alle lidstaten. En vergemakkelijkt de communicatie tussen de Europese instellingen tijdens een wetgevend proces.

   Met AI werkt de EU (kosten)efficiënter

Kan AI de meer dan een half miljoen Europese aanbestedingen per jaar monitoren? Helpt AI bij de vertalingen van teksten in de 21 werktalen? Kan AI controleren of alle lidstaten de wetgeving hebben omgezet in hun nationale wetgeving? Het antwoord is: ja. Zo haalt de Unie het maximum uit het Europese budget en houden ze de vinger aan de pols van de beleidsuitvoering.

Behoefte aan nieuwe regels

De opkomst van kunstmatige intelligentie brengt ook vraagtekens mee. Nemen de machines de banen van de mensen over? En hoe profiteert u maximaal van de voordelen zonder ethische issues? Het is nooit de bedoeling om mensen te vervangen door machines. Ze zijn aanvullend en werken samen om veel meer resultaat te halen met dezelfde middelen. Wat ethiek betreft, zijn er zeker duidelijke regels nodig.

Toch moeten we beseffen dat AI nog maar aan het begin van haar mogelijkheden staat, en dat de regels makkelijk aan te passen zijn.

JoanVL

Joan Van Loon, Belux Enterprise Business Leader Public, Life Sciences, Telco & Utilities bij IBM: “AI is geen black box. De machines werken niet achter de schermen, maar in voortdurende interactie met de mensen, en maken duidelijk hoe ze tot bepaalde beslissingen komen.”

Benieuwd wat AI voor uw organisatie kan doen? download onze whitepaper: The Cognitive Enterprise – Reinventing your company with AI

Het onafhankelijke rapport ‘Ever Cleverer Union: how AI could help EU institutions’ kwam tot stand dankzij OPEN, met de financiële steun van IBM.

 

Brand Amplification Lead Benelux

More Government stories

Putting tomorrow’s travel app on the rails

  If you regularly commute via public transportation, you may find yourself consulting various travel apps to figure out the real-time timetables of your train, bus, tram or metro. Some will allow you to buy a ticket digitally, some won’t. Now, IBM iX®, the business design arm of IBM Global Business Services, and NMBS/SNCB have […]

Continue reading

Reinventing business process automation in the public sector

  Digital transformation, in the form of business automation, is responsible for the current jump in working process efficiency. The end result will be workflows that are both flexible and stable, ready for whatever the future holds. However, is the public sector ready for business automation? Based on the experience of the private sector – […]

Continue reading