Automation

Integratie en modernisering vragen om een goede begeleiding

Share this post:

 

Digitale transformatie vraagt om een gemoderniseerde aanpak van integratie om succesvol te zijn. Dit betekent het combineren van een steeds groter wordende set van applicaties, processen en informatiebronnen, over meerdere clouds met behoud van consistentie van de data. Een effectief gebruik van business drivers is voor dit proces van groot belang.

Wat is een digitale transformatie en waarom is het zo belangrijk voor een bedrijf? Digitale transformatie is het ‘proces van het verschuiven van de organisatie van een legacy-aanpak naar nieuwe manieren van werken en denken met behulp van digitale, sociale, mobiele en opkomende technologie’, schrijft Digital Transformation en API Business Strategist Alan Glickenhouse op het IBM Developer-blog.

Het belang van het toepassen van digitale transformatiestrategieën op een bedrijf, is dat het potentieel een enorme financiële beloning oplevert volgens marktonderzoeker IDC. Met de hulp van IBM-strategen zoals Johan Thole of eerdergenoemde Alan Glickenhouse kunnen bedrijven de digitale transformatie op zo’n manier integreren dat het een constant onderdeel is van de bedrijfsstrategie.

Thole: “Als ik naar Nederland kijk, zie ik dat zowel grotere als kleinere organisaties stevig investeren in API-management. Dit geldt voor zowel financiële instellingen en de overheid als retail- en distributiebedrijven. Dit sluit aan bij wat we op Europees niveau zien. Ik hoor dan ook niet veel verschillen met internationale collega’s, behalve misschien de kwestie van het hebben van de cloud binnen de EU, dit kan te maken hebben met de GDPR-restricties of de wens tot datasouvereiniteit. In het algemeen gaat het meer om de vraag of de dienst in eigen beheer wordt uitgevoerd of als dienst van IBM.”

Glickenhouse is het ermee eens dat veel Europese bedrijven data niet buiten de EU willen verplaatsen, maar dat dit ook geldt voor veel andere landen. “Focussen op de geografie of regio is niet slim als we kijken naar de zakelijke drijfveren. Als je te veel aandacht besteedt aan je huidige lokale concurrentie, kan het zijn dat je werkelijke concurrentie uit het oog verliest. Dat kan iemand zijn die afkomstig is van buiten je regio en ook buiten je eigen industrie. De belangrijkste boodschap hier is dat als je om je eigen hoek kijkt, je in de problemen komt omdat iemand van een heel andere plek komt en je concurrentie begint te worden zonder dat je het ziet. Het gaat over uitbreiden om verder te reiken dan je lokale gemeenschap en regio.”

 

Business drivers

Het belangrijkste verschil tussen het runnen van een bedrijf op een traditionele manier of een bedrijf dat zich richt op digitale transformatie is de verschuiving in focus. Een bedrijf dat zich richt op digitale transformatie richt zich op het perspectief van de klant en niet alleen op de interne processen en het eigen aanbod. Een klantgerichte aanpak vraagt om een ander perspectief op hoe om te gaan met technologie, architectuur, processen en mensen.

“Het eerste waar de meeste bedrijven om geven is hoe we iets snel op de markt kunnen brengen, hoe we ons aanbod sneller ook kunnen aanbieden. Dat is het aloude probleem tussen de business en IT, waarbij de business iets wil en IT hen vertelt dat het veel langer duurt dan ze zouden willen. Daarom zijn doeltreffende Business API’s zo belangrijk.”

“De tweede business driver is bereik, wat betekent dat het bedrijf nieuwe klanten of nieuwe markten kan bereiken. Dit betekent dat je meer kanalen gebruikt dan alleen het eigen kanaal en de eigen website. Je kunt potentiële klanten bereiken met mobiele apps, partnering B2B, apps van derden, sociale netwerken en IoT-devices.”

“Nummer drie is innovatie. Dit klinkt als een no-brainer, maar dit betekent dat je iets nieuws probeert, het snel doet en als het niet werkt, dan kun je daar beter snel achter komen, anders is het te duur. De vierde business driver zijn domeinen, of het eigen terrein van je bedrijf of regio. Verbind die verschillende regio’s, verbindt die verschillende afdelingen van het bedrijf, deel informatie over de verschillende domeinen heen of met de grotere overkoepelende bedrijfsentiteit of corporate entity.

 

Multi-Cloud, iedereen gebruikt meer dan één enkele cloud

Het beheren van al die verschillende business drivers is waar multi-cloud API Management om de hoek komt kijken. Terwijl het bedrijf of de instelling bezig is met het opzetten en uitvoeren van zaken als innovatie en bereik, zal blijken dat steeds meer assets over verschillende clouds verdeeld worden. Dat kan zowel lokaal als extern zijn. Daarbij is ook constante communicatie gaande met andere bedrijven in andere clouds. Daar is IBM’s API Management oplossing voor bedoeld: het verbinden en ontsluiten van verschillende clouds via API gateways, terwijl deze wel als één geheel beheerd worden.

Het gaat om het decentraliseren van functionaliteiten, zoals gateways met behoud van gecentraliseerd beheer en controle. Daardoor kun je API’s en applicatie-integraties daar aanbieden waar ze nodig zijn. In een modern integratielandschap zie je naast de centrale ESB ook op allerlei andere lagen integraties ontstaan. Dit soort hybride integratieplatforms voorzien organisaties van de tools die ze nodig hebben om het eenvoudiger te maken om gegevens en applicaties te integreren in elke on-premise en multicloudomgeving. Met uitgesplitste datasilo’s hebben bedrijven een kans om hun gegevens om te zetten in bruikbare inzichten, waardoor ze sneller betere beslissingen kunnen nemen. (bron: https://www.ibm.com/blogs/cloud-computing/2019/07/16/what-is-hybrid-integration-platform/)

Thole en Glickenhouse zijn het eens over een belangrijk aspect van de digitale transformatie: je hebt niet slechts één cloud, je gebruikt verschillende clouds of je zult ze gaan gebruiken. “Klanten zullen verschillende clouds hebben, ook al zullen sommigen zeggen dat ze een one-cloud-strategie hebben, maar voor ze het weten hebben ze een multicloudomgeving. Al die clouds moeten naadloos met elkaar verbonden kunnen worden. We verwachten dat de meeste bedrijven na verloop van tijd meerdere clouds zullen gebruiken, evenals hybride clouds, dus koppelingen tussen meerdere clouds en applicaties in het eigen data center. Het is het beste om je nu al daarop voor te bereiden.”

Voor Glickenhouse gaat het erom uit te leggen dat je de juiste tool nodig hebt voor de job die moet worden geklaard en dat de tools samen moeten worden gebruikt.

 

De API-economie

Dit alles leidt tot nieuwe uitdagingen voor bedrijven. Zij kunnen hun perspectief gemakkelijk verbreden naar de consument. “Partijen kunnen heel gemakkelijk diensten creëren voor allerlei soorten bedrijven, denk bijvoorbeeld aan een leverancier van boekhoudsoftware of een bedrijf dat afkomstig is van de financiële markten. Eerst bood zo’n bedrijf bijvoorbeeld alleen een offline, monolithische dienst aan, om dat later om te draaien naar een online-omgeving met verschillende API’s die makkelijk te distribueren zijn voor veel verschillende producten en klanten, van boekhoudsoftware, CRM, HRM en alles wat bij zo’n bedrijf lijkt te passen”, zegt Thole.

Dit alles moet samenwerken in een zeer veilige omgeving, “Je wil niet dat vitale processen vanuit het hart van je IT-diensten worden blootgesteld aan omgevingen die je zelf niet kunt controleren”, concludeert Thole.

 

Lees meer blogs van Alan Glickenhouse
IBM Developer > 
Middldeware User Community >

IBM Digital Transformation and API Business Strategist

Johan Thole

IT-Specialist Hybrid Cloud Integration

More stories

Red Hat OpenShift en MAS – een gouden combinatie

De nieuwste versie van IBM Maximo Application Suite (MAS) draait sinds kort op een Red Hat OpenShift-infrastructuur. Welke nieuwe mogelijkheden brengt dat met zich mee en wat zijn daarvan de voordelen? In dit blog gaat Marc Loos, Evangelist Hybrid Cloud, Enterprise Container en IBM Cloud Advocate hier dieper op in. Red Hat OpenShift is een […]

Continue reading

IBM MAS opent een wereld aan mogelijkheden voor edge computing

Softwarematige intelligentie verschuift steeds meer naar de randen van een netwerk: machines, devices, voertuigen en camera’s. Doordat deze IoT-apparaten steeds slimmer worden, kunnen ze autonoom beslissingen nemen. Dat opent een wereld aan mogelijkheden voor werkzaamheden met IBM Maximo Application Suite (MAS). IBM MAS is een software suite met verschillende Enterprise Asset Management-tools, zoals voor visuele […]

Continue reading

IBM MAS opens up a world of opportunity for edge computing

Software intelligence is shifting more to the edges of a network: machines, devices, vehicles and cameras. As these IoT devices get smarter, they can make decisions autonomously. This opens up a world of opportunity for IBM Maximo Application Suite (MAS). IBM MAS is a software suite with various Enterprise Asset Management tools, such as visual […]

Continue reading