CIO's Corner

Corporates kunnen veel leren van startups

Share this post:

In een continue zoektocht naar nieuwe markten, en om disruptieve nieuwkomers op afstand te houden, moeten bedrijven zichzelf blijven transformeren. De oplossing is tegen zo laag mogelijke kosten het best mogelijke product in de markt zetten. Dat vereist geheel nieuwe manieren van werken, een nieuwe bedrijfscultuur, nieuwe instrumenten, nieuwe economische modellen, oftewel: new everything.

Startups beheersen dit spel als geen ander. Allereerst benutten ze in volle omvang de voordelen van de cloud. Server-capaciteit, (cognitieve) computerkracht en diensten worden, evenals herbruikbare code, als services afgenomen. Dankzij api’s is de boel eenvoudig te integreren. Ten tweede maken startups gebruik van een nieuw managementparadigma: ‘de lean start-up’, waarbij nog te verfijnen producten als publieke bèta’s snel en goedkoop in de markt worden gezet. ‘Design thinking’ en ‘agile development’ passen eveneens perfect in deze filosofie. Tenslotte gebruiken start-ups internet om nieuwe producten en diensten met minimale middelen wereldwijd in de markt te zetten.

De organisatie waar ik werk – IBM – werkt zowel samen met startups als met grote corporates, welke we mede op basis van onze ervaringen met startups, kunnen helpen om de beoogde transformatie succesvol vorm te geven. Grote organisaties hebben immers vaak moeite met om nieuwe technologieën succesvol te omarmen. Men weet weliswaar dat veel IT via de cloud instant beschikbaar is, maar de bedrijfsprocessen zijn hier veelal nog niet op voorbereid.

Binnen IT kunnen approvals ten aanzien van bijvoorbeeld trouble management en change management de boel flink vertragen. Veel van onze inspanningen zijn erop gericht de klant sneller door deze processen te leiden. De business denkt immers in termen van ‘nu’ en wil snel de markt op. Voor traditionele organisaties is dat niettemin een totaal nieuw avontuur.

We werken dagelijks met heel veel CIO’s en andere IT-verantwoordelijken van grote organisaties. Steeds met één doel voor ogen: samen IT slim inzetten om de bedrijfsresultaten verder te doen groeien. Van kostenbesparende initiatieven tot omzet genererende implementaties. Het leren van startups, het toepassen van door startups ontwikkelde innovaties en het deelnemen en samenwerken binnen startup-ecosystemen kan helpen om de concurrentie voor te blijven en wellicht zelf disruptieve producten en diensten te creëren.

De blog verscheen eerder op it-executive.nl.

IBM Benelux Cloud Services Market Leader at IBM Benelux

More stories

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar. Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze […]

Continue reading

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading

Een nieuwe telg in de mainframe wereld

Kenners weten het Althans een groot vermoeden leefde bij hen. Zo eens in de twee jaar gebeurt het. Een nieuwe telg in de mainframe wereld! En deze week, 12 september, is hij door IBM aangekondigd, het nieuwe systeem. Volledig in lijn met de verwachtingen kreeg het de naam: IBM Z15 de IBM Z15 Het nummer […]

Continue reading