CFO's Shed

CFO met de C van ‘continu’

Share this post:

Een aantal factoren hebben ervoor gezorgd dat financiële afdelingen hun manier van werken drastisch hebben veranderd. Disruptie door veelzijdige startups, de groei in financiële en niet financiële data en de verfijning van analytische middelen hebben veel druk gezet op het klassieke jaarverslag. Daardoor is het bijna onmogelijk om dit rapport aan te houden als het centrale punt waaromheen planning, budgettering en prognoses plaatsvinden.

Er zijn maar weinig bedrijven zonder jaarverslag. Iedereen kent het wel: de jaarlijkse stress bij de accounting afdeling in december om alles af te ronden voor het nieuwe fiscale jaar start. Afgezien van de stress is het ook een relikwie uit het verleden geworden aangezien bedrijven sneller, wendbaarder en verfijnder moeten zijn. Een recente studie door onderzoeksbedrijf FSN, waarbij bijna 1000 senior financiële executives ondervraagd werden, bevestigt hoe overbodig deze jaarverslagen voor veel bedrijven zijn. FSN stelt dat veel CFOs zich realiseren dat jaarlijkse budgetten prehistorisch en ineffectief zijn in een competitieve markt.

Continue planning als game changer

Het goede nieuws is dat de schat aan zowel financiële als niet-financiële data in combinatie met precieze en krachtige business analytics een game changer teweeg heeft gebracht: continue planning. Zoals het FSN rapport laat zien, brengt deze methode veel voordelen: het is bijna 2 keer zo waarschijnlijk dat bedrijven binnen een afwijking van 5% in inkomsten prognoses kunnen opstellen in vergelijking met organisaties die statische prognoses gebruiken. Deze bedrijven zijn ook anderhalf keer zo waarschijnlijk om prognoses aan te passen binnen een week en vier keer zo waarschijnlijk om sneller te reageren op veranderingen in de markt.

Voordelen weergalmen door de financiële afdeling

Daarnaast presteren bedrijven die continue planning hebben omarmd ook beter op andere gebieden die nodig zijn voor een toekomstbestendige financiële afdeling. FSN stelt dat organisaties die continue planning implementeren als proces bijna twee keer zo waarschijnlijk zijn om enerzijds meer stakeholder engagement te generen en om anderzijds meer gebruik te maken van niet-financiële data.

Wilt u meer weten over waarom bedrijven zich wenden tot continue planning en hoe u een echt efficiënt continue planningsproces kan doorvoeren?  Lees dan hoofdstuk 4 van het FSN report “CFOs Who Ignore Continuous Planning May be Putting Their Business at Risk”.

Mocht u interesse hebben in continue planning of rolling forecast, maar weet u nog niet waar u moet starten, kijk dan wat IBM Planning Analytics voor u en uw organisatie kan betekenen. Leer hier meer.

Client Technical Professional at IBM Nederland BV

More CFO's Shed stories

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading

A workplace that works for you or watches you?

Imagine yourself being in a workplace that recognizes you at the moment you enter. It observes your current state.  Did you sleep well? Are you full of energy? Or could you need some support to get through the day? Current technologies can make this happen. But is this desirable? Working environment infused with AI ‘The […]

Continue reading

Digitale transformatie: samen werken aan de toekomst

Snelheid zat er al vroeg in de ochtend in op het BTG Business Event in Grand Hotel Huis ter Duin. Terwijl de eerste leden van de branchevereniging voor ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) binnenkwamen, arriveerde de Formule 1 wagen van Aston Martin Red Bull Racing. Een mooie dynamische aanvulling in het authentieke decor van het […]

Continue reading