CFO's Shed

Het is tijd voor FP&A om in de schijnwerpers te staan

Share this post:

Dit zijn uitdagende tijden voor organisaties die met de digitalisatietrend mee willen. Zowel de hoeveelheid, variatie en de complexiteit van data als onze kennis en kunde om hier insights uit te halen, groeien exponentieel. Deze trend wordt echter niet bijgehouden door het aantal werknemers wat kan werken met deze data. Ditzelfde probleem speelt in de financiële wereld. Financiële Planning en Analyse (FP&A) is een van de kernfuncties van financiële organisaties. Echter zetten alleen grote organisaties FTEs in specifiek voor FP&A.

Het belang van FP&A specialisten werd duidelijk uit een survey van onderzoeksbureau FSN, waarvoor bijna 1000 financiële professionals werden ondervraagd. Het rapport stelt zelfs dat binnen de financiële functie, de FP&A discipline als enige een duidelijk beeld van de toekomst kan schetsen waarop een organisatie zijn strategie kan bouwen.

Niche, maar essentieel

Ondanks het belang van FP&A, blijft het een niche – bestaande uit slechts een klein percentage van senior financiële professionals. De explosie in zowel financiële als niet-financiële data en de geavanceerde technieken om deze data te modelleren en analyseren, maken de klus niet makkelijker. Maar niet alleen de materie van het werk verandert, ook de rol van de FP&A professional. Hoewel FP&A impliciet toekomstgerichte planning bevat, hebben de meeste experts tot nu toe alleen gebeurtenissen in het verleden hoeven te verklaren. Nu worden ze gevraagd om prognoses te maken in plaats van historische analyses. Het goede nieuws is dat de data en de tools om dit te doen nu beschikbaar zijn, wat hen in staat stelt hun professie naar een hoger niveau te tillen, met nog meer toegevoegde waarde.

 

Erkenning is nodig

Hoewel het belang van FP&A specialisten in het tijdperk van prognosemodellen duidelijk is, worden ze nog te weinig erkend door beslissingsmakers. Het FSN survey toonde aan dat 44% van de leidinggevende binnen PF&A graag zouden zien dat zij een aparte rol krijgen binnen accounting. Terwijl slechts 18% van andere respondenten dit idee deelden. We verwachten dat dit laatste percentage nog zal toenemen, zodra executives inzien dat deze experts een competitief voordeel kunnen leveren bij de strategische richting van de organisatie.

Mocht u meer willen weten over het belang van de FP&A specialist voor een toekomstbestendige financiële afdeling, download en lees hoofdstuk 2 CFOs and Heads of FP&A at Loggerheads” van het FSN paper hier.

Wilt u nu met FP&A aan de slag? Probeer dan IBM Planning Analytics en download uw gratis proefversie. IBM Planning Analytics automatiseert uw essentiële plannings-, budgetterings- en forecastingprocessen. Het biedt ook self service analytics voor zakelijke gebruikers en flexibele, multidimensionale modellering.

In onze volgende blog behandelen we de belofte van cloud. Hou ons blogplaform in de gaten !

Client Technical Professional at IBM Nederland BV

More CFO's Shed stories

Waarom een digitale transformatie begint met workflows die mensen en technologie samenbrengen.

  Bedrijfsproblemen zouden niet eenvoudig opgelost kunnen worden — als ze überhaupt al opgelost konden worden. Een van ‘s werelds grootste bedrijven uit de voedings- en drankenindustrie had een proces nodig om de verkoopresultaten te meten en snel nieuwe oplossingen in hun portfolio met 200 merken door te voeren. Op andere plaatsen in Europa probeerden […]

Continue reading

A workplace that works for you or watches you?

Imagine yourself being in a workplace that recognizes you at the moment you enter. It observes your current state.  Did you sleep well? Are you full of energy? Or could you need some support to get through the day? Current technologies can make this happen. But is this desirable? Working environment infused with AI ‘The […]

Continue reading

Digitale transformatie: samen werken aan de toekomst

Snelheid zat er al vroeg in de ochtend in op het BTG Business Event in Grand Hotel Huis ter Duin. Terwijl de eerste leden van de branchevereniging voor ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) binnenkwamen, arriveerde de Formule 1 wagen van Aston Martin Red Bull Racing. Een mooie dynamische aanvulling in het authentieke decor van het […]

Continue reading