CFO's Shed

Vier stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling

Share this post:

Dat de financiële sector een aantal evoluties van epische proporties doormaakt, is een understatement. De sector als zodanig ziet de ontwrichtende opkomst van gespecialiseerde FinTech-bedrijven en startups. Blockchain is het gesprek van de dag als een fundamentele game changer. Er is veel vraag naar data-analisten en specialisten op het gebied van predictive analytics, maar het aanbod is beperkt, waardoor er een tekort is aan talenten. Maar corporate finance afdelingen en bedrijven zelf maken ook snelle veranderingen door wat een enorme impact heeft op de plannings-, budgetterings- en forecastingfuncties.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door de vier onderstaande maatregelen te hanteren, kunt u dit nieuwe tijdperk van financiën met vertrouwen tegemoet zien:

 1. Verrijk analyses met niet-financiële big data.
  Als u zich alleen maar vasthoudt aan financiële gegevens in je prognoses en plannen, heeft u oogkleppen op. Zorg ervoor dat u weet wat er buiten uw afdeling en buiten de muren van uw organisatie gebeurt.
 2. Financiële planning en analyse (FP&A) zijn van cruciaal belang.
  In een datagedreven omgeving zijn financiële planning en analyse van cruciaal belang. FP&A-specialisten zijn een strategische aanwinst voor alle organisaties. Investeren in personeel dat zowel de financiële als de IT-kant van de medaille kent, zal altijd een slimme keuze zijn.
 3.  Verenig de cloud.
  Hoewel de cloud een geweldig middel is om de nodige veelzijdigheid in uw bedrijfsprocessen te brengen, gebeurt het maar al te vaak dat verschillende bedrijfsmodellen in verschillende delen van het bedrijf beperkingen opleggen aan het succes van cloudmigratie. Grijp deze kans aan om planning, budgettering en forecasting te implementeren via een enkele cloudoplossing.
 4. Continuous planning is de toekomst.
  De toename van big data en de groeiende capaciteiten van analytische tools maken continuous planning een zeer reële mogelijkheid. Het zorgt voor een accuratere en snellere analyse en een betere anticipatie op veranderingen in de markt.

In de komende weken zullen we deze vier onderwerpen grondiger bespreken in een blogserie. Bezoek regelmatig ons blogplatform.

Wilt u hiermee nu reeds aan de slag? Overweeg dan IBM Planning Analytics, waarmee u uw essentiële plannings-, budgetterings- en forecastingprocessen kunt automatiseren. Het biedt ook self service analytics voor zakelijke gebruikers en flexibele, multidimensionale modellering. Lees er hier meer over.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar de enquête die als basis diende voor de bovenstaande aanbevelingen, kunt u de samenvatting van “The Future of Planning, Budgeting and Forecasting” (door FSN) downloaden via deze link.

Client Technical Professional at IBM Nederland BV

More CFO's Shed stories

Wat bedrijven kunnen leren van analytics in sport

Analytics in sport heeft de afgelopen jaren een behoorlijke vlucht genomen. Sportteams en coaches maken steeds vaker gebruik van slimme technologieën. Waar de coach vroeger langs de lijn stond met een stopwatch en op basis van ervaring en onderbuikgevoel zijn sporter tot het uiterste dreef, zijn sporters tegenwoordig uitgerust met sensoren en werken teams samen […]

Continue reading

Join us at Index – the open developer community conference of 2018!

At the end of February, developer advocates Marije Ferwerda, Hans Boef and Edward Ciggaar will travel to San Francisco to join Index – the open developer community conference of 2018. So that’s what they say. Traveling from the Benelux, it’s quite a trip. So what makes it a ‘must join’? What can we expect at […]

Continue reading

Business analytics, de nieuwste renaissance

Een renaissance is een opleving, een wedergeboorte en een tijdperk van bijna onbegrensde mogelijkheden. Wij staan aan de vooravond van een nieuwe renaissance. Deze keer niet van kunst, zoals in de 15e eeuw, maar van data. De datarenaissance voldoet aan de voorwaarden om aan te breken: de berg data groeit exponentieel en organisaties voelen de […]

Continue reading