Hybrid Cloud

Open cloudomgeving geeft vakgebied nieuwe betekenis

Share this post:

 

De cloud geeft niet alleen een geweldige impuls aan organisaties en sectoren, ook het IT-vak krijgt een interessante push. Ik mocht onlangs spreken op een grote bijeenkomst die in het teken stond van het cloud operating system OpenStack. Daar zag ik dat mensen die zich traditioneel met de IT-infrastructuur bezig hielden, dankzij de mogelijkheden van open cloudplatformen inmiddels ook hun business vooruit helpen.

Voor wie het niet wist: OpenStack is een initiatief dat rond 2010 vanuit de NASA en de IT-leverancier RackSpace is ontstaan. Men wilde destijds een eigen cloud bouwen, en daar had men naast de beschikbare computerkracht, opslagmogelijkheden en netwerk ook een stuk software voor nodig. Die software is na een jaar of twee overgedragen aan een open source-community, waarvan IBM een van de founding fathers is. Deze OpenStack-gemeenschap is in de loop der jaren flink gegroeid. Het mooie is dat het initiatief wordt ondersteund door diverse grote leveranciers, die kennelijk allemaal belang zien in een open operating systeem voor clouds.

Tweemaal per jaar is er een nieuwe release van de software. Ongeveer gelijktijdig vinden er twee wereldwijde evenementen plaats, die door duizenden mensen worden bezocht. Op 14 september 2017, hadden we een Nederlandse bijeenkomst in ’t Spant in Bussum, waar ik als spreker meer mocht vertellen over OpenStack als enabler en aanjager van hybride cloud-computing. Ik deed daarbij een belangwekkende observatie.

 

Hybride model

Waar de bezoekers nog niet zo lang geleden vooral geïnteresseerd waren in het bouwen van eigen, private cloud-infratructuren, heeft men inmiddels oog voor het draaien van services uit de buitenwereld, die je op basis van api’s aanspreekt. OpenStack speelt een centrale rol in deze nieuwe omgeving, waarbij organisaties tegelijk gebruik maken van verschillende clouds en online beschikbare diensten. Met het open source cloud operating systeem kunnen IT-verantwoordelijken en hun bedrijven vanuit de eigen infrastructuur (IaaS) de slag maken naar software en platformen ‘as a service’ (SaaS en Paas), en daarmee de business optimaal bedienen. Het hybride model!

Eigenlijk dezelfde ontwikkeling die we zelf doormaken met de IBM Cloud, waar de traditionele infrastructuur wordt aangevuld met via api’s ontsloten mogelijkheden van buiten plus natuurlijk onze eigen technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het terrein van cognitive computing en kwantum-rekenkracht. Binnen dit OpenStack-gebaseerde IBM-platform zijn zaken bij wijze van spreken met een muisklik te activeren.

Businesswaarde

Infrastuctuurspecialisten, die tot voor kort vooral vanwege de lagere kosten voor de cloud kozen, zijn ineens de hoeders van het platform. Zij kunnen vanuit hier eenvoudig de slag maken naar businesswaarde. Ik kom steeds minder IT’ers tegen die niet open staan voor deze verandering. Infra-mensen kunnen aan de andere kant ook niet veel anders dan deze nieuwe wereld omarmen. Ze creëren zo niet alleen geweldige mogelijkheden voor hun organisatie, ze geven ook zichzelf en hun vak een nieuwe betekenis.

 

Meer weten hoe APIs meerwaarde creëren voor uw organisatie? Lees hier meer >

 

Adoption Leader | Watson & Cloud Platform | IBM

More Hybrid Cloud stories

IBM, smaak- en sfeermaker op The Next Web 2018

The Next Web, hét jaarlijkse tech-festival, is al jaren dé showcase van technologie-gedreven, economische en maatschappelijke innovatie. Het evenement dat eind mei in Amsterdam gehouden wordt kenmerkt zich door tientallen inhoudelijke tracks rond de invloed van technologie op industrieën, beroepen en mensen. TNW is één van de ‘big four’-conferenties van Europa, met 15.000 bezoekers per […]

Continue reading

IoT: Wie verbindingen legt, blijft meedoen

Internet of Things (IoT) speelt een steeds belangrijkere rol in het gebruik en beheer van kritische infrastructuren zoals havens, wegen en bruggen, telecom, water- en energievoorziening, vliegvelden en spoorwegen. Deze hangen bovendien in toenemende mate met elkaar samen. Een mooi voorbeeld is Port of Rotterdam, waar sensordata wordt benut om het havenproces nog beter te […]

Continue reading

Hoe Rotterdam de slimste haven ter wereld wordt

Hoe Rotterdam dankzij digitale meerpalen, 3D-geprinte scheepsonderdelen en water- en weerdata de slimste haven ter wereld wordt. IBM Internet of Things stoomt de grootste Europese haven klaar voor autonoom afmerende schepen. De haven van Rotterdam, naar overslagvolume gemeten de grootste haven van Europa, wil de slimste haven ter wereld worden. In het kader daarvan zijn […]

Continue reading