Blockchain

Wie zit er aan de achterkant van je bossie ruikers voor je Lief? #Blockchain natuurlijk. #valentijnsdag

Share this post:

Stel, je wilt een geinig ‘bossie ruikers’ voor je Lief regelen. Je browsed online, kaartje erbij en je laat ze perfect op tijd afleveren, als verrassing. Even later sta je schoon gedouched bij je partner voor de deur en niets weerhoud je van een zeer romantisch avondje waarbij we het einde maar even tot je verbeelding laten…

Het klinkt makkelijk om te doen, het is makkelijk vanuit de gebruiker, maar de ‘achterkant’ van zo’n bestelling kan nog knap lastig zijn. En dat betekent dat er foutjes in kunnen sluipen.

Want…

Denk maar even na. Ergens in het Westland is een rozenteler bezig de bloemetjes te plukken. Vindt-ie leuk. Maar nog leuker vindt hij het als hij er centjes voor krijgt. Hij zal ze moeten aanbieden aan een veiling. Hop, vroeg op, bloemetjes in een autootje en naar Aalsmeer. Probleem is dat de kweker zoveel rozen heeft, dat het niet meer achterin z’n bestelbusje past. Dan maar een vervoerder regelen naar de veiling.  Daar aangekomen wordt de waar verhandeld. De kweker heeft een boekhouding, de vervoerder heeft een boekhouding én de veiling heeft een boekhouding. Alle drie volslagen apart. De lading rozen moet in alle boekhoudpakketjes worden verwerkt. Ook de geldstromen. En dan zijn we nog maar op de veiling.

Hetzelfde scenario geldt als de bloemen op de veiling verkocht zijn aan een bloemist of misschien wel een groothandel. Weer een transporteur, weer een andere eigenaar (bloemist of groothandel) dus weer boekhoudpakketjes, opboeken en afboeken.

Mocht, zoals in dit voorbeeld geschetst, het kleinood via het web worden aangeschaft, dan zit er andermaal een vervoerder tussen.

Kortom veel gedoe, wat allemaal nog te bevatten is voor één kwekerij met één vracht, maar de werkelijkheid is natuurlijk anders. In dit soort zakelijke netwerken zijn er wel honderden partijen met vele honderdduizenden transacties en handelingen waarbij miljoenen omgaan.

Je zal die persoon maar zijn die de boekhouding tussen die partijen moet controleren.

Dat kan anders. Stel nou dat zo’n heel zakelijk netwerk besluit om één gezamenlijk boekhoudsysteem te hebben? Stel ook dat je het meest in het oog springende bezwaar, absolute integriteit, technisch kan waarborgen? Dan zal iedereen het erover eens zijn, dat er grond is om daar eens goed over te praten.

daisy-heart-flowers-flower-heart1

 

Blockchain is zo’n technologie die het mogelijk maakt om één boekhoudsysteem (het grootboek, in feite) te hebben. Alle partijen zijn daarop aangesloten en er wordt gegarandeerd dat elke op- en afboeking volgens vooropgestelde regels gebeurt. En er wordt nooit, maar dan ook nooit, een gedane transactie verduisterd. Aangesloten partijen zien alleen wat ze moeten zien en kunnen alleen een verandering doorvoeren als de andere partijen het daarmee eens zijn.

Niet dat het iets uitmaakt voor ons romantische stelletje, maar nu heeft ook de kweker, de drie vervoerders én de veiling tijd en rust om met de partners Valentijnsdag te vieren. Met een bosje rozen tussen hun in, natuurlijk.

Digital Transformation Specialist, Presenter, Spokesman

More Blockchain stories

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar. Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens. Vandaag de dag kijken deze […]

Continue reading

A workplace that works for you or watches you?

Imagine yourself being in a workplace that recognizes you at the moment you enter. It observes your current state.  Did you sleep well? Are you full of energy? Or could you need some support to get through the day? Current technologies can make this happen. But is this desirable? Working environment infused with AI ‘The […]

Continue reading

Digitale transformatie: samen werken aan de toekomst

Snelheid zat er al vroeg in de ochtend in op het BTG Business Event in Grand Hotel Huis ter Duin. Terwijl de eerste leden van de branchevereniging voor ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) binnenkwamen, arriveerde de Formule 1 wagen van Aston Martin Red Bull Racing. Een mooie dynamische aanvulling in het authentieke decor van het […]

Continue reading