Generic

Internet of Things brengt reuring in vastgeroeste markten

Share this post:

Ronald Teijken, IBM Analytics Consultative Sales EMEA

Ronald Teijken, IBM Analytics Consultative Sales EMEA

Connect ’15 – Blogpost #1

Blog door Ronald Teijken

Geen apparaat ziet tegenwoordig meer het levenslicht zonder verbonden te zijn met het internet. Het Internet of Things (IoT) welteverstaan: waarin nieuwe wasmachines aangestuurd worden door je smartphone, en je rookmelder in nauw contact staat met de alarmcentrale van de brandweer. Hoewel met name elektronicaproducenten op de voorgrond treden in een poging om met hun nieuwe ‘connected’ product een plek in de huiskamer te veroveren, vinden de veel grotere IoT innovaties buiten het blikveld van de consument plaats. Apparaten zijn namelijk niet van zichzelf ‘slim’, ze worden gevoed door kleine sensoren die een constante datastroom aanleveren. De laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile, cloud en analytics maken het mogelijk om communicatie tussen honderden miljarden sensoren te faciliteren. Dit leidt tot interessante kruisbestuivingen, en zelfs tot nieuwe ecosystemen die een impuls geven aan vastgeroeste markten.

 

twitter

Honderden miljarden sensoren leveren zoveel data op dat het een onmogelijke taak lijkt om hier zinnige analyses op te kunnen doen. Onderzoek van IBM leert dat – nu al – 90% van alle data afkomstig van onze apparaten niet gebruikt wordt. Dat is zonde, want juist hier komt de kracht van IoT het sterkst naar voren. Daarom wordt waarde in het Internet of Things straks gecreëerd door de bedrijven die (a) sensoren inlezen en analyseren, (b) API’s creëren zodat verbindingen tussen diverse sensoren tot stand gebracht worden en (c) die nieuwe business modellen creëren op basis van dedoor sensoren gegenereerde inzichten. Veel gevestigde partijen, van groot tot klein, hebben moeite om mee te komen aan de vooravond van een dergelijke nieuwe technologische doorbraak. 


Wat startups nu doen, kunnen bedrijven straks beter

IOT-blog1-fig1Veel startups die de afgelopen jaren het licht zagen, hebben wél de kracht van het Internet of Things benutten. Wat het succes van zowel een Uber als een Airbnb kenmerkt is dat ze niet zozeer drijven op bezit, maar dat ze informatie over hun gebruikers weten te vertalen naar zichtbare functionaliteit en gebruiksgemak. Zo wordt de locatie van iedere chauffeur via de gps-tracker in hun smartphone inzichtelijk gemaakt voor de passagier die een taxi wilt boeken. De locatie- en transactiegegevens lenen zich echter ook voor hele andere doeleinden. Zo lanceerde Uber onlangs een bezorgdienst zonder ingrijpende aanpassingen aan haar platform te hoeven maken. En is het voor Airbnb eenvoudig om je in staat te stellen niet alleen een bed, maar ook je eettafel of toilet om te toveren tot een dienst waar geld aante verdienen valt. Een ontwrichtend business model waar restaurants of een 2theloo nog nauwelijks rekening mee houden.

Waar Airbnb en Uber voornamelijk leunen op data van hun gebruikers, beschikken veel organisaties juist zelf over een berg data zonder er daadwerkelijk gebruik van te maken. Zeker in de industriële, vastgoed- en landbouwsector is nog veel informatie nog ongestructureerd en slechts mondjesmaat beschikbaar. De inzet van sensoren voor zelfs de meest standaard processen, kan hier eenzelfde revolutie teweegbrengen als dat het momenteel doet in de op consumenten gerichte markten.


Van honderd naar 2,2 miljard weerstations

 

Een treffend voorbeeld aan de b2b kant is The Weather Company, een grote leverancier van weerinformatie. Weersomstandigheden zijn misschien wel de grootste externe ‘swing factor’ waar retailers, verzekeraars of energieleveranciers mee te kampen hebben. Naast data afkomstig van de traditionele weerstations, maakt The Weather Company óók gebruik van de sensoren in vliegtuigen, miljoenen smartphones, gebouwen en zelfs bewegende voertuigen. Gebruikers vragen weerprognoses aan via hun smartphones, en veel van hen – ruim 80% – geven toestemming omgegevens over hun locatie en de plaatselijke luchtdruk te verzamelen, waarmee het voorspellingsmodel van The Weather Company verder wordt verrijkt. Het bedrijf beschikt hiermee over 2,2 miljard unieke databronnen die geïntegreerd worden tot een zeer accuraat weersvoorspellingsmodel voor iedere willekeurige plek in de wereld.
twitter
IOT-blog1-fig2
Aansluiting op het netwerk van apparaten die het weer meten, creëert nieuwe mogelijkheden in een groot aantal sectoren. Weersomstandigheden kunnen daarmee niet meer als een excuus worden weggewuifd, maar vormen een meetbare en vermijdbare factor:
  • Luchtvaartmaatschappijen gebruiken The Weather Company data om proactief vluchten om te leiden of te annuleren, en kunnen dit naar hun passagiers communiceren tot enkele uren voordat ze op het vliegveld aankomen.
  • Verzekeraars kunnen automobilisten tijdig waarschuwen voor een plaatselijke hagelbui, bijvoorbeeld wanneer deze zó extreem is dat er een 50% kans dat hun voorruit beschadigd raakt. De polishouders worden dan geadviseerd te schuilen in de dichtstbijzijnde parkeergarage.
  • Stroomstoringen bij energiemaatschappijen zijn regelmatig aan de weersomstandigheden toe te wijzen. Door de weersituatie tot op de vierkante kilometer te voorspellen, en daargegevens over het type terrein, de verzadiging van de bodem, en zelfs de dichtheid van bomen aan toe te voegen, kan vooraf voorspeld worden waar een storing gaat plaatsvinden, tot op een stadsblok nauwkeurig.
IOT-blog1-fig3
More stories

Technologie in actie op Think Summit 2021

  Corona, de energietransitie en klimaatverandering vragen om business agility… en wel meteen! Organisaties die langzaam uit de startblokken komen bij hun digitale transformatie, worden onherroepelijk ingehaald door concurrenten: bedrijven die wel snel nieuwe, duurzame businessmodellen kunnen realiseren met een remote workforce. Hoe kunnen organisaties innovaties zoals AI, machine learning en hybrid cloud benutten om […]

Continue reading

Rethinking the future with Victoria Bunyard, CTO IBM Benelux

In July 2020, IBM Benelux welcomed Victoria Bunyard as their new CTO. British by birth, Ms Bunyard moved to the Netherlands in 2004 and has found her second home close to the beach in Noordwijk. Her biggest passions? Rowing on the Amstel, skiing, and, of course, driving innovation. When you ask Victoria Bunyard about her […]

Continue reading

IBM joins the High-Tech Software Cluster to help accelerate digital transformation within the Dutch high tech & smart systems industry

The digital journeys of the past decade are now becoming cognitive journeys driven by the maturity of IoT, AI, blockchain, automation, 5G, edge computing and other exponential technologies. As these capabilities are applied at scale, they increasingly result in change to the core of organizations — and their mission-critical capabilities — to reshape their competitive […]

Continue reading