Preskoči na glavno vsebino

Modrejše energetsko omrežje

Modrejše energetsko omrežje je pregledno, dostopno, prilagodljivo in optimizirano s strani porabnika.

Več desetletij povprečna oseba ni razmišljala o energiji.

Dokler je ni zmanjkalo. Potem smo razmišljali samo o njej ... dokler se ni vrnila. Nič več.

Spremembe podnebja, rast cen energije in tehnološki napredki so še vedno sile, ki preoblikujejo kolektivno mišljenje porabnikov. Mnogi izmed njih se spreminjajo iz pasivnih v zelo informirane okoljsko osveščene stranke, ki želijo imeti vlogo pri porabi energije. In sedaj lahko s pojavom tehnologij, ki omogočajo modrejša energetska omrežja, podjetja nudijo strankam informacije in nadzor, ki ga potrebujejo za dejansko spremembo vedenjskih vzorcev ter za zmanjšanje porabe in stroškov.

Vstop v digitalno dobo

IBM s svojimi modrejšimi rešitvami pomaga podjetjem za dobavo električne energije. Ta modrejša energetska omrežja uporabljajo senzorje, merilnike, digitalne kontrolnike in analitična orodja za avtomatizacijo, spremljanje ter nadzor dvosmernega pretoka energije v okviru vseh operacij – od elektrarne do vtičnice. Podjetje za proizvodnjo in distribucijo električne energije lahko optimizira zmogljivost mreže, prepreči izpade in jih hitreje odpravi. Uporabnikom omogoča, da upravljajo s porabo energije na ravni posamezne omrežne naprave.

Modrejša energetska omrežja lahko vključujejo tudi nove obnovljive energije, kot sta sončna in vetrna energija, ter se na lokalni ravni povezujejo s porazdeljenimi viri energije ali električnimi vozili z vtičnico za napajanje.

IBM-ova globalna raziskava o porabnikih električne energije iz leta 2011 govoti o tem "Kakšno je resnično mnenje porabnikov o energiji?" oglejte si videoposnetek

Rezultati tretje globalne raziskave o porabnikih električne energije (US) temeljijo na več kot 10.000 odgovorih iz 15 držav po svetu. Med septembrom 2010 in februarjem 2011 je vsak od anketirancev odgovoril na skoraj 35 vprašanj, v katerih smo preverjali njihovo razumevanje ter pričakovanja v zvezi z modrejšim energetskim omrežjem, modrejšimi merilniki, stroški energije in načini prihranka energije.

Niz pogovorov za modrejši planet


Modrejša energija POV Spreminjanje verige energetske vrednosti 

Virtualni center za obveščanje Modrejša energija

smarter Energy

Energetska podjetja po vsem svetu uvajajo učinkovitejša energetska omrežja in iščejo kreativne pristope k varčevanju z energijo. Registrirajte se v virtualni center za obveščanje Modrejša energija in si oglejte predstavitve s panožnimi strokovnjaki in direktorji inovativnih podjetjih.

V seriji Spreminjanje omrežja za dobavo električne energije je pojasnjeno, kako je IBM pomagal podjetju Hydro One Networks pri dobavi in uvedbi sistema za upravljanje distribucije, omogočil distributerju elektrike OnCor uvedbo prilagodljive varnostne rešitve in sodeloval s podjetjem CenterPoint Energy pri zasebnem omrežju wi-max.

Omogočanje uporabe inteligentnih električnih vozil razglablja o prihodnosti električnih vozil in prilagajanju tehnologije in razvoja tržišča integraciji električnih vozil z električnim omrežjem.

Znanje je moč: pospeševanje uporabe modrejše energije z izobraževanjem porabnikov se loteva načinov, kako lahko podjetja za dobavo električne energije in drugi zagovorniki modrejših energetskih omrežij obveščajo porabnike o njihovi porabi energije in jim pomagajo pri izpolnitvi nadaljnjih potreb in pričakovanj.

 


 

Modrejša energetska omrežja

Energija v številkah: štirinajstčlanska koalicija Global Intelligent Utility Network izboljšuje modrejša energetska omrežja po vsem svetu

Leta 2007 je IBM oblikoval koalicijo inovativnih podjetij za dobavo električne energije, da bi pospešil uporabo tehnologij modrejšega energetskega omrežja in k temu usmeril tudi industrijo. Omenjena koalicija želi spremeniti način pridobivanja energije, njeno distribucijo in uporabo tako, da trenutnim sistemom dodaja digitalno inteligenco za zmanjševanje izpadov in okvar, upravljanje povpraševanja in vključevanje obnovljivih virov energije, kot sta veter in energija. Danes članice koalicije oskrbujejo skoraj 150 milijonov porabnikov energije po vsem svetu. Vsako podjetje za dobavo električne energije prispeva svoje dragocene izkušnje.

Prvo skupno prizadevanje koalicije je bila izdelava modela zrelosti modrejšega energetskega omrežja, ki ga za ocenjevanje lastnega stanja in načrtovanje programa modrejšega energetskega omrežja uporabljajo podjetja za dobavo električne energije po vsem svetu. Ta model so podarili inštitutu Carnegie Mellon Software Engineering za uporabo v industriji. Ostalo sodelovanje je osredotočeno na vpliv modrejšega energetskega omrežja na spremembe podnebja, perspektive porabnikov energije, standarde, povezljivost in prihajajoče modele regulacije.

Koalicija "Global Intelligent Utility Network" 1. Alliander - Nizozemska 2. CenterPoint Energy, Inc. - ZDA 3. CPFL Energia - Brazilija 	4. DONG Energy - Danska 5. EON AG - Nemčija 6. ERDF - Francija 7. Essential Energy - Avstralija 8.Onco - ZDA 9.Pepco Holdings, Inc. - ZDA 10.Progress energy - ZDA 11.Sempra energy - ZDA 12.Tata Powwer Delhi Distribution Ltd - Indija 13.TEPCO of Tokyo - Japonska

 

 Člani koalicije Global Intelligent Utility Network

Alliander (Arnhem, Nizozemska) Alliander, največje nizozemsko podjetje za omrežja, utira pot rabi električnih vozil. Skupaj še z nekaterimi ostalimi podjetji bo do leta 2012 zagotovilo več kot 10.000 polnilnih točk po vsej državi.

CenterPoint Energy (Houston, Teksas, ZDA) CenterPoint Energy Houston Electric je podjetje za prenos in distribucijo, ki oskrbuje približno 2,2 milijona porabnikov v območju Houstona, četrtega največjega mesta v ZDA. Deluje na dereguliranem trgu električne energije. Demonstracijsko središče podjetja CenterPoint Energy je bilo eno prvih na svetu, ki je prikazalo moder merilnik in koristi odprave izpada, ki jih je mogoče realizirati s tehnologijami modrejšega energetskega omrežja.

CPFL (Sao Paulo, Brazilija) CPFL je največje zasebno podjetje v brazilskem električnem sektorju in prvo podjetje, ki je začelo zmanjševati emisije ogljikov.

DONG Energy (Copenhagen, Danska) DONG Energy je eno vodilnih elektro podjetij v Skandinaviji, ki je aktivno v celotni verigi oskrbovanja z električno energijo. So pionirji na področju projektov za merjenje časa polnjenja vozil z vetrno energijo.

E.ON AG (Dusseldorf, Nemčija) E.ON je eno večjih javnih podjetji za dobavo električne energije v Evropi in največji ponudnik električnih storitev na svetu v lasti investitorjev, ki deluje v več kot 30 državah in ima več kot 26 milijonov porabnikov energije. Poskusni programi modrejšega energetskega omrežja podjetja E.ON se osredotočajo na upravljanje pametnega energetskega omrežja in vključujejo vidike vedenja porabnikov energije in sodelovanja, integracije vetra in PV ter inteligentnih podpostaj. Od leta 2010 več kot 45 odstotkov proizvodnje elektrike podjetja E.ON izhaja iz obnovljivih virov.

ERDF (Pariz, Francija) ERDF, distribucijski del EDF in največje omrežje za distribucijo električne energije v Evropski uniji, se ukvarja z naprednimi zmožnostmi upravljanja z meritvami za izboljšanje delovanja, nadzora, vzdrževanja in razvoja energetskega omrežja.

Essential Energy (Queenbeyan, Avstralija) Največje omrežje za dobavo električne energije v Avstraliji zagotavlja dobavo 95 odstotkom kopenske mase v Novem Južnem Walesu. Inovativno demonstracijsko središče Intelligent Network podjetja Country Energy prikazuje koristi modrejšega energetskega omrežja z resničnimi primeri, kot so skladiščenje energije in električna vozila.

IBM (New York, New York, ZDA) IBM pomaga strankam po vsem svetu pri doseganju vizije modrejšega energetskega omrežja. To počne s svojim obširnim pristopom k celovitim rešitvam, informiranim pravilnikom in regulatornim pobudam. Širi tudi ozaveščenost o kritičnih področjih, kot so standardi. IBM-ove rešitve se nanašajo na celotno verigo oskrbovanja z električno energijo, vodo in plin ter so pomemben del pobude za modrejši planet.

KEPCO (Seul, Južna Koreja) KEPCO kot edino korejsko podjetje za solarno električno energijo oskrbuje 18 milijonov porabnikov energije. Podjetje se ukvarja z različnimi posli, vključno z razširitvijo jedrske proizvodnje in naprednimi zmožnostmi avtomatizacije distribucije. KEPCO na otoku Jeju v Koreji vodi največje preizkusno modro energetsko omrežje na svetu, ki združuje modre tehnologije na področju proizvodnje, električnih omrežij, električnih storitev, zgradb in prevoza.

Oncor Electric Delivery (Dallas, Teksas, ZDA) Oncor je podjetje za regulirano distribucijo in prenos električne energije, ki z vrhunskimi rešitvami upravljanja nudijo zanesljivo dobavo elektrike porabnikom. Oncor upravlja z največjim sistemom za distribucijo in prenos v Teksasu, saj dobavlja električno energijo približno trem milijonom domov in podjetjem ter upravlja s približno 188.000 kilometri distribucijskih in prenosnih daljnovodov v Teksasu.

PHI (Washington, D.C., ZDA) PHI je eno največjih podjetij za dobavo energije v srednjeatlantskem delu ZDA s porabniki v treh državah in v okrožju Kolumbije. PHI s pomočjo inovativnih video posnetkov "Day in the Life Of" na svoji spletni strani pomaga porabnikom energije pri razumevanju koristi tehnologij modrejšega energetskega omrežja in programov energetske učinkovitosti.

Progress Energy (Raleigh, Severna Karolina, ZDA) Progress Energy je integrirano podjetje za dobavo električne energije, ki oskrbuje Florido ter Južno in Severno Karolino. Podjetje je leta 2008 praznovalo stoletnico delovanja. Poskuša izboljšati učinkovitost pretoka energije skozi svoj sistem z delom na nadzoru napetosti in lokaciji okvare.

Sempra Energy (San Diego, Kalifornija, ZDA) Sempra Energy uvaja napredno pobudo države Kalifornije na področju meritev z obširno uporabo modrih merilnikov. Vsem domačim in poslovnim porabnikom bodo do konca leta 2011 zamenjali obstoječe merilnike s pametnimi. Poleg tega z delom na mikromrežah, vzdrževanju podpostaj in vrhunskem sistemu OM/DMS izboljšujejo energetsko omrežje na več področjih.

TEPCO (Tokio, Japonska) TEPCO je največje vertikalno integrirano električno podjetje na Japonskem in ima približno 45 milijonov porabnikov v območju mesta Tokio. Skupina TEPCO je začela uporabljati novo vizijo upravljanja za naslednjih deset let: "Vizija 2020: deklaracija srednjeročne in dolgoročne rasti". Kot del teh načrtov rasti se bo TEPCO osredotočil na začetek uporabe več energetskih virov brez emisij, večjo elektrifikacijo, razvoj "modrih" električnih omrežij in druge pobude za nenehne izboljšave v svojem delovanju in storitvah.

TPDDL (Delhi, Indija)
TPDDL je skupni projekt podjetja Tata Power in delhijske vlade, ki je ustvaril inovativne pobude za občutno zmanjšanje izgube energije in pionirsko avtomatizacijo podpostaj v Indiji. TPDDL prav tako prevzema vodilno vlogo pri zavzemanju za pobude modrejšega energetskega omrežja v Indiji.


 

Članki o modrejšem energetskem omrežju

Projekt Battery 500 išče novo baterijo, ki "diha" in občutno poveča razdaljo, ki jo lahko električno vozilo prevozi z eno polnitvijo – do najmanj 500 milj oz. 800 kilometrov. Preberite zgodbo (US).

Modrejše vetrne elektrarne s pomočjo analitike povečujejo svojo učinkovitost in zanesljivost pri napajanju omrežja in električnih vozil. Preberite zgodbo (US).

Preberite najnovejše podatke o strategijah in rešitvah za zavarovanje modrejšega energetskega omrežja. Preberite zgodbo (US).

 


Stroški na letni ravni. Koliko elektrike porabijo vaše naprave?