Preskoči na glavno vsebino

Inštrumentalen. Inteligenten. Povezan.

Kako uporabljamo podatke. Kako panoge sodelujejo. Kako ustvarjamo modrejši planet.

Kaj pomeni biti modrejši?


 

Živimo v času hitrih sprememb, v katerem so pritiski na podjetja vse večji. Svet se spreminja tudi v drugih bistvenih stvareh. Postaja manjši, bolj povezan in modrejši.

Zato se vodje različnih podjetij vsakodnevno soočajo z novimi izzivi, da bi ohranili uspešnost poslovanja. Podjetja, v katerih že obravnavajo te izzive, so na boljši poti, da premagajo tekmece.  

Modrejše desetletje. Oglejte si videoposnetek.
Z besedo modrejši mislimo, da svet postaja vse bolj: inštrumentalen, inteligenten in pameten.

Znaki modrejšega planeta so povsod.

Dandanes se podatki zajemajo hitreje kot kadar koli doslej. Ti podatki razkrivajo vse: zajemajo informacije, ki prihajajo iz velikih, sistemskih vzorcev svetovnih trgov, državnih infrastruktur, okoljskih sistemov, pa vse do lokacij, temperatur, varnosti in stanja posameznih elementov v globalni dobavni verigi.

V podjetju IBM si prizadevamo vključiti inteligenco v sisteme in postopke, ki poganjajo svet — v stvari, ki jih nihče ne bi prepoznal kot računalnike: avtomobile (US), naprave (US), železnice (US), energetska omrežja (US), oblačila (US) ter tudi naravne sisteme, kot so kmetijstvo (US) in vodne poti (US).

Že od leta 2008 (US) razpravljamo o modrejšem planetu. V tem času smo spoznali, kako zelo kompleksni sistemi so naša podjetja, mesta in svet. Da bi ti sistemi postali bolj prilagodljivi, modrejši in povezani je potrebna temeljita sprememba upravljanja, vodenja ter sodelovanja.

Niz pogovorov za modrejši planet


 

Šest imperativov za modrejši planet

Podjetja se v tekmi za doseganje najboljših rezultatov na modrejšem planetu soočajo s šestimi ključnimi potrebami:

1. Spremenite informacije v znanje.

Organizacije so preplavljene s podatki. Na modrejšem planetu lahko najbolj uspešne organizacije pretvorijo te podatke v uporabno znanje. Z napredno analitiko lahko omogočite nove priložnosti za optimizacijo poslovanja, tako da ukrepate hitro, premišljeno in samozavestno.

Preberite več o poslovni analitiki in optimizaciji (US).

2. Zagotovite učinkovitost in uspešnost poslovanja vašega podjetja.

Na trgih, ki rastejo počasi, morajo organizacije narediti več z manj. Za uspešno poslovanje mora podjetje nenehno in dosledno uvajati izboljšave, da zmanjša stroške in kompleksnost postopkov.

Preberite več o modrejšem računalništvu (US).

 

3. Povečajte prilagodljivost.

Na modrejšem planetu so spremembe edina stalnica. Najbolj odzivna in prilagodljiva podjetja bodo z inovativnostjo svojih poslovnih modelov in postopkov postala vodilna v svojih panogah ter prehitela konkurenco.

Preberite več o poslovni prilagodljivosti (US).

4. Spodbudite povezovanje.

Inovacija izvira iz sodelovanja. Sodelovanje pa je prisotno na vseh področjih. Podjetja, ki sprejemajo moč družabnih tehnologij, ustvarjajo pogoje za večjo produktivnost in razvoj inovacij v celotni poslovni verigi - od zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev do kupcev.

Preberite več o družabnem poslovanju (US).

 

5. Omogočite poslovne storitve in spodbudite inovacije.

Proizvajalci se soočajo s povečanim povpraševanjem po modrejših izdelkih, storitvah ter inovativnih pristopih, hkrati pa si prizadevajo ustvariti čim bolj osebno izkušnjo pri uporabi izdelkov in storitev. Takšno vrsto inovativnosti, zniževanja stroškov in izboljševanja učinkovitosti je mogoče zagotoviti.

Preberite več o modrejših izdelkih in storitvah (US).

6. Upravljajte tveganja, varnost in skladnost.

Na modrejšem planetu obstaja več tveganj: varnostna, kreditna, tržna, operativna in okoljska tveganja ter tveganja, povezana s skladnostjo, če omenimo le nekatere izmed njih. S pravimi postopki in sistemskimi izboljšavami lahko vodje ta tveganja opredelijo, ocenijo, jih spremljajo ter preprečujejo.

Preberite več o varnosti in vzdržljivosti (US).