Sus

Oraşe mai inteligente

Cartiere mai sigure. Şcoli de calitate. Locuinţe accesibile. Trafic decongestionat. Toate sunt posibile.

Cele mai locuibile orase din lume în 2008: 1. Vancouver, Canada, 2. Melbourne , Australia, 3. Vienna, Austria, 4. Perth, Australia, 5. Toronto, Canada, 6. Helsinki, Finland, 7. Adelaide, Australia / Calgary, Canada, 8. Geneva, Elveţia / Sydney, Australia / Zurich, Elveţia. Pentru studiu s-au luat in calcul cinci mari categorii: stabilitate, sănătate, cultură şi mediu, educaţie şi infrastructură. economist.com 28.04.2008.

Oraşe durabile

India are nevoie de oraşe durabile

În fiecare minut al următorilor 20 de ani, 30 de indieni vor părăsi India rurală pentru a se stabili în zone urbane. În aceste condiţii, India va avea nevoie de 500 de oraşe noi în următoarele două decenii. Dacă a existat vreodată un moment al focalizării asupra soluţiilor de dezvoltare pentru oraşe durabile, acel moment este acum.

Pe măsură ce se extind centrele de populaţie, acestea pun presiuni mai mari asupra infrastructurilor ce livrează oraşelor servicii vitale, cum sunt transporturile, serviciile de sănătate, educaţia şi siguranţa publică. La aceste eforturi se adaugă cererile în continuă schimbare ale publicului pentru o educaţie mai bună, programe ecologice, un guvern mai deschis, cheltuieli mai mici cu întreţinerea locuinţei şi alte opţiuni pentru locuitorii în vârstă.

Înlocuirea infrastructurilor actuale ale oraşelor este adesea nerealistă din perspectiva costurilor şi a timpului. Însă noile dezvoltări tehnologice ne permit să îmbogăţim infrastructurile existente cu noi principii inteligente. Acest lucru înseamnă digitalizarea şi conectarea sistemelor, astfel încât acestea să înregistreze, să analizeze şi să integreze datele şi să răspundă în mod inteligent necesităţilor specifice. Pe scurt, le putem revitaliza astfel încât să poată deveni mai inteligente şi mai eficiente. În acest proces, oraşele pot spori şi susţine calitatea vieţii locuitorilor lor.


 

Planeta noastră devine mai inteligentă prin oraşe: Dubuque, Bordeaux, Taipei şi multe altele Oraşele devin mai inteligente în ceea ce priveşte educaţia, siguranţa, gestiunea apei şi transporturile.


 

Transformarea oraşelor într-unele mai instrumentate, interconectate şi inteligente nu înseamnă numai depăşirea provocărilor cu care se confruntă oraşele. Înseamnă recunoaşterea faptului că multe dintre provocările cu care ne confruntăm în transformarea planetei într-una mai inteligentă sunt legate de crearea unor oraşe durabile.

Oraşele simbolizează şi centralizează atât de multe aspecte care vor contribui la crearea unei planete mai inteligente: educaţie mai inteligentă, îngrijire mai inteligentă a sănătăţii, utilizare mai inteligentă a apei şi energiei, siguranţă publică mai inteligentă, transporturi mai inteligente şi guvernare mai inteligentă... pentru a numi doar câteva.

Un nou raport IBM Institute for Business Value, "O viziune asupra oraşelor inteligente", susţine ideea că oraşele trebuie să utilizeze noi tehnologii pentru a-şi transforma sistemele, astfel încât să optimizeze utilizarea resurselor finite. Pe măsură ce durabilitatea pentru oraşe şi pentru planetă devine mai importantă ca niciodată, întrebarea nu este dacă oraşele vor acţiona astfel; întrebarea este: care oraşe o vor face primele? Şi care o vor face cel mai bine?

Secolul al 19-lea a fost un secol al imperiilor, secolul 20 a fost un secol al statelor naţiuni. Secolul 21 va fi un secol al oraşelor. 

Wellington E. Webb
Fost primar al Denver, Colorado

 

This video shows how cities are getting smarter--using instumented, interconnected and intelligent systems to grow more sustainably. Smarter cities are sustainable cities.

Idei inteligente în întreaga lume

În momentul de faţă locuiesc mai multe persoane în oraşele lumii decât în afara lor. Nu este de mirare că oraşele devin mai inteligente.

 


 

Oraşe inovatoare


 

Transporturi mai inteligente Unele oraşe încep prin a-şi transforma sistemele de transport. Stockholm, Dublin (US), Singapore (US) şi Brisbane (US) lucrează cu IBM pentru a dezvolta sisteme inteligente, care variază de la instrumente de predicţie, până la carduri inteligente sau până la taxarea traversării zonelor aglomerate, toate acestea cu scopul de a reduce traficul şi poluarea.

Combaterea mai inteligentă a criminalităţii şi reacţia în situaţii de urgenţă New York, Syracuse (PDF, 181KB), Santa Barbara (US) şi St. Louis (US) utilizează analiza datelor şi dispozitive de supraveghere wireless şi video pentru a susţine combaterea criminalităţii şi coordonarea unităţilor de intervenţie în caz de urgenţă.

Până în 2050, 70% din populaţie va locui la oraş. Vor exista cel puţin 27 de „megaoraşe” fiecare cu câte 10 milioane de locuitori, în comparaţie cu 19 astfel de oraşe existente azi.
Oraşele sunt perfecte pentru a promova schimbarea şi energiile regenerabile. Oraşele pot servi drept platforme de inovaţii, creînd clustere de afaceri bazate pe energia ecologică – 

Claude Turmes,
Membru al Parlamentului European,
Reuters, 10 Februarie 2009

Bine aţi venit în Oraşul Inteligent! Nu este o viziune pentru mâine, ci o viziune pentru ziua de astăzi. O colecţie de idei inteligente din întreaga lume, toate în acelaşi loc.

Gestionare mai inteligentă a energiei şi a apei. IBM lucrează cu agenţii guvernamentale locale, cu fermieri şi posesori de ranch-uri din bazinul râurilor Paraguay-Paraná, unde se află São Paulo (link-ul nu se află pe site-ul ibm.com), pentru a înţelege factorii care pot ajuta la protejarea calităţii şi disponibilităţii sistemului de apă. Malta (US) construieşte o reţea inteligentă care conectează sistemele energetice şi acvatice şi care va detecta scurgeri, va permite preţuri variabile şi va oferi mai mult control consumatorilor. În cele din urmă, această ţară insulară va putea să înlocuiască combustibilul fosil cu surse de energie durabile.

O guvernare mai inteligentă. În New Mexico, Albuquerque (PDF, 142KB) , se utilizează o soluţie de business intelligence pentru automatizarea partajării datelor între cei 7.000 de angajaţi din mai mult de 20 de departamente, astfel încât fiecare angajat să lucreze cu aceleaşi versiuni de documente. S-a obţinut o reducere a costurilor de aproape 2.000%. Trei consilii locale din Marea Britanie au adoptat un nou model IBM de afaceri, care ar putea schimba modul în care este gestionată guvernarea. Prin Southwest One (PDF, 199KB), IBM va gestiona funcţiile de infrastructură IT, aprovizionare, service clienţi şi dezvoltare a forţei de muncă, permiţând agenţiilor să se focalizeze pe livrarea serviciilor critice către clienţi. Modelul se poate extinde pentru a include până la 30 de agenţii din sectorul public.

 

Nu este disponibilă înregistrarea video.