Sus

Bun venit în deceniul inteligenţei

Planeta a dezvoltat un sistem nervos central

Urmăriţi înregistrarea video: "Internetul obiectelor" (00:05:24)

În ianuarie 2010, preşedintele IBM, Sam Palmisano, a ţinut un discurs la Chatham House, în Londra, arătând cum, în toată lumea, lideri vizionari ai mediilor economice şi guvernamentale şi ai societăţii civile au sesizat potenţialul sistemelor inteligente pentru susţinerea creşterii economice, îmbunătăţirea imediată a eficienţei, dezvoltare durabilă şi progres social.
Urmăriţi înregistrarea video (32:41 min).

Ce înseamnă să fii mai inteligent?

Noi, cei de la IBM, credem că inteligenţa este inclusă în sistemele şi procesele care fac lumea să funcţioneze - în lucruri pe care nimeni nu le consideră calculatoare: autovehicule, aparate, drumuri, reţele electrice, haine şi chiar sisteme naturale, cum ar fi agricultura sau canalele navigabile.

Astăzi, nu se mai pune problema disponibilităţii tehnologiei necesare pentru a construi o planetă mai inteligentă. Acum trebuie să stabilim ce vom face în continuare. Cum se poate include inteligenţă într-un sistem care nu este în grija unei companii sau agenţii? Cum pot fi îmbinate toate elementele necesare? Cum poate fi fundamentat un buget? De unde să se înceapă?

În ultimii ani, am reuşit să conturăm o imagine cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a construi o planetă mai inteligentă. Lucru important, ne-am dat seama că oraşele, companiile, lumea în care trăim, sunt sisteme complexe - adevărate sisteme ale sistemelor - pentru care trebuie să elaborăm strategii noi. Pentru o planetă mai inteligentă este nevoie de o transformare fundamentală a managementului şi a guvernării, de abordări care să pună un accent mai mare pe colaborare.


 

Inteligenţa – şi nu intuiţia – conduce la inovare

Datele sunt captate azi cum nu au mai fost niciodată. Aceasta face ca totul să fie transparent, de la modele vaste şi sistemice – ale pieţelor globale, fluxurilor de lucru, infrastructurilor naţionale şi sistemelor naturale – până la locaţia, temperatura, securitatea şi starea în care se află fiecare element din lanţul global de aprovizionare. Să nu uităm nici torentul tot mai mare de informaţii de la miliardele de indivizi ce utilizează reţelele sociale. Aceştia sunt clienţi, cetăţeni, studenţi şi pacienţi. Ne spun ce gândesc, ce le place, ce îşi doresc, şi la ce sunt martori. La fel de important este că acum, mai mult ca oricând altădată, toate aceste date apar în timp real.

Şi iată şi principala concluzie: datele în sine sunt nefolositoare. În cursul ultimului an, am demonstrat ceea ce consideram ca fiind adevărat – şi anume, că cel mai important aspect al sistemelor inteligente îl reprezintă datele – şi mai precis, faptul că informaţiile devin acţionabile.

Cum funcţionează: sistemele de analiză

Am constatat apariţia unui aşa-zis câmp de date global. Planeta în sine a generat dintotdeauna o imensă cantitate de date, pe care însă nu am fost capabili să o auzim, să o vedem, să o captăm. Acum putem, deoarece totul acum este instrumentat. Şi totul este interconectat, aşa că acum o putem accesa cu adevărat. Aşadar, putem constata cum efectiv planeta a dezvoltat un sistem nervos central.


 

Cu 10% se ieftinesc facturile pentru energia electrică.  Cu 15%  se reduce consumul.

Energie mai inteligenta

Reţelele electrice inteligente utilizează senzori, contoare, comenzi digitale şi instrumente de analiză pentru a automatiza, monitoriza şi controla ambele sensuri ale fluxului energetic din operaţii – de la centralele electrice la priză.

Un sistem bancar mai inteligent

Puterea de calcul fără precedent şi instrumentele de analiză avansate pot transforma cantităţi enorme de cifre zero şi unu în informaţii utile, în timp real. Aceasta înseamnă că am putea avea un sistem financiar mai sigur, mai transparent şi mai inteligent, pentru o planetă mai inteligentă.

Dacă sănătatea noastră este atât de importantă, atunci de ce multe din sistemele noastre de sănătate funcţionează ca acum 100 de ani?

Un sistem de sănătate mai inteligent

Un sistem de sănătate mai inteligent foloseşte informaţii pentru a pătrunde în esenţa sistemului de îngrijire medicală şi a performanţei organizaţionale. Furnizorii, cercetătorii şi directorii din sănătate pot lucra mai inteligent, creînd perspective multilaterale asupra datelor pacienţilor.

Oraşe mai inteligente

Oraşele simbolizează şi centralizează atât de multe aspecte care vor contribui la crearea unei planete mai inteligente: educaţie mai inteligentă, îngrijire mai inteligentă a sănătăţii, utilizare mai inteligentă a apei şi energiei, siguranţă publică mai inteligentă, transporturi mai inteligente şi guvernare mai inteligentă... pentru a numi doar câteva.