Sus

Bani mai inteligenţi

Putem transforma şirurile de cifre
zero şi unu în informaţii utile, în timp real

Banii au încetat să circule din mână în mână.Mulţumită tehnologiei bancare, puţine tranzacţii mai folosesc în realitate bani gheaţă. În fapt banii fizici reprezintă doar 11% din sumele care circulă în SUA. Restul "banilor" circulă de la un cec de plată al unei bănci la un magazin şi apoi prin lanţul de aprovizionare al magazinului, pentru ca în final să ajungă iarăşi într-un cont bancar... de unde călătoria poate începe din nou.

Cu alte cuvinte, banii au fost reduşi la şiruri de cifre zero şi unu. Au devenit imateriali, invizibili. Sunt informaţie. Şi aceasta reprezintă esenţa problemei cu care ne confruntăm, dar şi a soluţiei.

Banii pot fi mai inteligenţi pornind de la o tehnologie financiară mai inteligentă. Aplicând puterea de calcul fără precedent şi instrumentele de analiză avansate ce utilizează tehnologia stream computing şi deep computing, putem transforma această infinitate numerică de credit şi risc în informaţii utile, în timp real. Această inteligenţă joacă deja un rol important în industriile ce au inclus senzori în lanţul lor de aprovizionare.
Tehnologiile cu senzori sunt utilizate pentru îmbunătăţirea performanţei lanţurilor de apovizionare, eficientizării reţelelor din sănătate, gestionării oraşelor şi chiar pentru monitorizarea sistemelor naturale cum ar fi râurile, captând informaţii ce conduc la îmbunătăţirea procesului decizional.

Trilioanele de tranzistori ce sunt deja înglobaţi în economia actuală au început să alimenteze sistemele financiare cu date care cândva păreau de neimaginat, asigurând noi surse de informaţii pentru a crea valoare şi a gestiona riscul.

Putem vedea cum începem să avem un sistem financiar mai sigur, mai transparent şi mai inteligent, pentru o planetă mai inteligentă. De exemplu, Operational Riskdata eXchange Association, un consorţiu de 52 de instituţii financiare importante, foloseşte datele anonime ca ajutor la îmbunătăţirea modelării statistice, la cuantificarea mai precisă a expunerii la risc şi la satisfacerea necesităţilor de conformitate.

De asemenea, putem vedea cum inteligenţa transformă chiar întregi pieţe mondiale. Să luăm de exemplu schimbul monetar, cea mai mare piaţă individuală din lume. A fost eliminat riscul tranzacţiilor din cursul zilei – o valoare mai mare de 2 bilioane$, ce reprezintă peste 50% din tranzacţiile de schimb valutar.

Acest nou tip de sisteme de mare viteză, de înaltă securitate şi foarte transparente, reprezintă modul prin care tehnologia bancară inteligentă creează bani mai inteligenţi.


 

50% din clienţi ar mai da băncii cu care lucrează o şansă în cazul unui eşec, înaitne să contracteze o altă bancă. 25 miliarde de sisteme globale de 
tranzacţionare sunt supuse unei presiuni excesie, datorită tratării a miliarde de date de piaţă în fiecare zi.

 

Precentajul respondenîilor care au anticipat schimbări de reglementare în decursul următorilor 5 ani. 
Cerinţe de transparentă - 31%, Cerinţe de capital 32%, Armonizare globală - 14%, Securitate - 11%, Reglementări cu pensille - 11%, Conflicte de interese - 11%, 
Schimbări de climat - 4%, Altele 1%. IBM Financial markets survey 2009.

Către transparenţă şi durabilitate: construind o nouă ordine financiară.

Cum vor face bani pieţele financiare în viitor? Actuala criză financiară evidenţiază problemele precum crearea şi exploatarea în întregul sistem a „buzunarelor de opacitate” . Pentru ca industria să asigure profituri durabile, aceasta va trebui să adopte schimbarea.

Va trebui să înceapă să lucreze cu autorităţile de reglementare pentru a construi un sistem financiar stabil care, in acelaşi timp, să lase loc beneficelor inovaţii. Firmele private vor trebui să se specializeze şi să înveţe să-şi îndeplinească promisiunile de brand.


 

Valorificarea puterii Web 2.0. pentru recâştigarea încrederii în sistemul bancar.
Avem mai mulţi clienţi online ca oricând. Acest document informativ al IBM Institute for Business Value explică de ce băncile ar trebui să se deprindă cu metode ca utilizarea blogurilor şi reţelelor sociale pentru a ajunge cu eficienţă şi costuri scăzute la o bază de date a clienţilor din ce în ce mai fragmentată şi dispersată.

Cultivând încredere, transparenţă şi tehnologie: Perspectivele clienţilor asiguraţi în context global.
Acest studiu actualizat al IBM Institute for Business Value ne arată cum agenţii de asigurare din America, ca şi omologii lor din Europa, au de suferit din pricina lipsei de încredere din partea consumatorilor, dar şi cum în viitor pentru a putea ajunge la clienţi va fi necesară o înaltă transparenţă, servicii şi flexibilitate de vârf.