Lees verder

Slim elektriciteitsnet

Elektriciteit is altijd de energiebron voor computers geweest. Nu doen computers iets terug met slimmere elektriciteitsnetten.

Guido Bartels. General Manager, IBM Global Energy and Utilities Industry.

Guido Bartels

Guido Bartels (General Manager, IBM Global Energy and Utilities Industry) over IBM leiderschap in energietransitie en de mogelijkheden voor de Nederlandse economie.


 

Slim elektriciteitsnet

Energie in cijfers: De twaalfkoppige Global Intelligent Utility Network Coalition helpt het slimme elektriciteitsnet overal ter wereld vooruit

In 2007 vormde IBM een coalitie van innovatieve nutsbedrijven om het gebruik van technologie voor een slim elektriciteitsnet te versnellen en de industrie door deze uitdagende transformatie vooruit te helpen. De Global Intelligent Utility Network Coalition wil de wijze veranderen waarop stroom wordt opgewekt, verdeeld en gebruikt; door het toevoegen van intelligentie aan de huidige systemen voor het reduceren van uitval en fouten, het beheren van de vraag en voor het integreren van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.

Vandaag de dag telt de coalitie twaalf leden, die aan meer dan 100 miljoen consumenten wereldwijd energie leveren. Elk nutsbedrijf brengt unieke expertise op tafel. DONG Energy uit Denemarken is bijvoorbeeld een leider in duurzame energie, met 20% van hun energie afkomstig uit wind. Het bedrijf werkt aan de opwekking van 50% van hun energie uit CO2-neutrale resources tegen 2020. En NDPL uit India biedt het perspectief van energievoorziening voor een opkomende markt, waarbij betrouwbaarheid en volledige toegang tot elektriciteit nog steeds een uitdaging vormen.

De coalitie wisselt ideeën en best practices uit in bijeenkomsten en virtuele interacties, zorgt voor benchmarks, deelt kennis over cruciale problemen en onderneemt initiatieven op het gebied van samenwerking. Het succesvolle CenterPoint Energy Smart Grid Demonstration Center deelde bijvoorbeeld met Country Energy hun kennis voor het maken van een eigen centrum in Queenbeyan, Australië.

Het eerste samenwerkingsinitiatief van de Global Intelligent Utility Network Coalition was het opstellen van een Smart Grid Maturity model (US), dat door meer dan 60 nutsbedrijven over de gehele wereld wordt gebruikt voor evaluatie van hun vorderingen en voor het plannen van een eigen programma voor een slim elektriciteitsnet. Het is onlangs gedoneerd aan de Carnegie Mellon's Software Engineering Institute voor gebruik binnen de sector. Andere samenwerking is gericht op de impact van het slimme elektriciteitsnet op klimaatverandering, perspectief van de consument, standaarden & compatibiliteit en mogelijke toekomstige modellen in de regelgeving.

'Als onderdeel van de IUN-coalitie werken we samen en delen we onze ervaringen met de besten ter wereld om onze doelen te behalen: optimalisering van het gebruik van windenergie, verbetering van de efficiency en betrouwbaarheid van energie en investeringen in slimme netten bij lage kosten.'  Jens Jakobsson, Vice President Power Distribution, DONG Energy in Denemarken.

Global Intelligent Utility Network Coalition. 1. Alliander - The Netherlands, 2. Centerpoint Energy, Inc - U.S., 3. Country Energy - Australia, 4. CPFL Energia - Brazil, 5. DONG Energy - Denmark, 6. ERDF - France, 7. IBM - U.S., 8. North Delhi Power Limited - India, 9. Pepco Holdings - U.S., 10. Progress Energy - U.S., 11. Sempra Energy - U.S.

 

Coalitiegenoten Global Intelligent Utility Network

Alliander (Arnhem, Nederland) Alliander, het grootste netwerkbedrijf van Nederland, plaveit de weg voor een grotere acceptatie en gebruik van elektrische voertuigen door samen met andere bedrijven in hun ecosysteem te werken aan 10.000 oplaadpunten door het hele land in 2012.

CenterPoint Energy (Houston, Texas) CenterPoint Energy Houston Electric is een bedrijf voor doorgifte en verdeling dat diensten verleent aan ongeveer 2,2 miljoen klanten in het gebied rond Houston - de op drie na grootste stad in de V.S. - Het bedrijf werkt in een gedereguleerde elektriciteitsmarkt. Het demonstratiecentrum van CenterPoint Energy was een van de eerste ter wereld dat de voordelen van slimme meters en herstel van uitval demonstreerde. Voordelen die kunnen worden gerealiseerd met technologie voor een slim elektriciteitsnet.

Country Energy (Queenbeyan, Australië) Het grootste energienetwerk van Australië beheert de voorziening van 95 procent van het gebied van New South Wales. Het innovatieve demonstratiecentrum van het IN-netwerk ((Intelligent Network) van Country Energy brengt de voordelen van een slim elektriciteitsnet onder de aandacht door middel van realistische voorbeelden zoals opslag van energie en voertuigen op het net.

CPFL (Sao Paulo, Brazilië) CPFL is het grootste private bedrijf in de Braziliaans elektrische sector en het eerste bedrijf dat handelde in CO2-rechten.

DONG Energy (Kopenhagen, Denemarken) DONG Energy is één van de vooraanstaande energiebedrijven in Scandinavië met activiteiten in de gehele waardeketen van energievoorziening. Baanbrekend werk wordt verricht met projecten gericht op het opladen van voertuigen dmv windenergie.

ERDF (Parijs, Frankrijk) ERDF, de distributietak van EDF en het grootste distributienetwerk van elektriciteit in de Europese Unie, werkt aan het benutten van functionaliteit van geavanceerde meters voor het verbeteren van werkzaamheden, controle, onderhoud en ontwikkeling van het netwerk.

IBM (New York, NY) IBM helpt cliënten over de hele wereld bij het realiseren van de visie van een slim elektriciteitsnet via een omvattende benadering van end-to-end-oplossingen, een weloverwogen beleid en initiatieven voor regelgeving. IBM helpt het bewustzijn te vergroten op cruciale gebieden, zoals standaarden. De oplossingen van IBM bestrijken de gehele energiewaardeketen, water en gas, en vormen een belangrijk onderdeel van het initiatief voor een slimmere wereld.

NDPL (Delhi, India)
NDPL, een joint venture tussen Tata Power en de overheid in Delhi heeft innovatieve initiatieven opgezet die het energieverlies verminderden en een pionieromgeving hebben gevormd voor automatisering van substations in India. NDPL vervult ook een leidende rol bij de ondersteuning van beleid voor initiatieven voor een slim elektriciteitsnet in India.

Oncor Electric Delivery (Dallas, Texas) Oncor is een bedrijf voor gereguleerde elektrische stroomvoorziening en -doorgifte dat gebruik maakt van superieure vaardigheden op het vlak van assetmanagement voor een betrouwbare verzorging van elektriciteit aan consumenten. Oncor benut het grootste distributie- en doorgiftesysteem in Texas, waarmee energie wordt geleverd aan ongeveer 3 miljoen huishoudens en bedrijven. Hierbij wordt 117.000 mijl aan distributie- en doorgiftelijnen gebruikt in Texas.

PHI (Washington, D.C.) PHI is een van de grootste energieleveranciers in de Midden-Atlantische V.S. in drie staten en in het District of Columbia. PHI geeft energieklanten informatie waarmee ze beter inzicht hebben hoe technologie voor een slim elektriciteitsnet en programma's voor energiebesparing voordelen kunnen opleveren. Dit gebeurt middels de innovatieve "Day in the Life Of"-videosegmenten op hun website.

Progress Energy (Raleigh, North-Carolina) Progress Energy is een volledig geïntegreerd nutsbedrijf dat diensten levert aan Florida en de Carolina's vanaf de opwekking tot aan de consument. Dit bedrijf dat in 2008 zijn honderdjarig bestaan vierde, werkt nu aan verbetering van de efficiency van de energiestroom binnen hun systemen door middel van werkzaamheden aan voltagesturing en foutopsporing.

Sempra Energy (San Diego, Californië) Sempra Energy geeft vorm aan het progressieve bemeteringsinitiatief van de State of California met de grootschalige ingebruikname van slimme meters. Bij alle klanten in woongebieden en van bedrijven worden de meters uiterlijk eind 2011 vervangen door een slimme meter. Daarnaast helpen ze met hun werk aan micronetten, op omstandigheden gebaseerd onderhoud van substations en een state-of-the-art OMS/DMS-systeem het slimme elektriciteitsnet op meerdere fronten vooruit.