Vissza a kezdőlapra

Hatékonyabb közlekedés

A pontból B pontba igyekszünk -
de nem mindig az egyenes a legrövidebb út

Olvassa el az IBM 2010-es ingázókra
vonatkozó felmérését (US)

IBM - Ingázók kellemetlenségi indexe

Az IBM a felmérés eredményeit egy indexben foglalta össze, amely 1-től 100-ig terjedő skálán osztályozza a különböző városok ingázóira nehezedő érzelmi és gazdasági terhet - 100 számít a legterhesebbnek. Az index hatalmas különbségeket tár fel a napi városközi ingázással kapcsolatos kellemetlenségek terén. Például az index szerint a pekingi ingázás négyszer kellemetlenebb, mint a los angeles-i vagy a new yorki, továbbá hétszer kellemetlenebb a stockholmi ingázásnál.A városok sorrendje a következő:

A felmérés célja az volt, hogy jobban átláthassuk, hogy az ingázók hogyan vélekednek a forgalmi dugókról, miközben a probléma országos válsággá kezd válni, a gépkocsik károsanyag-kibocsátásának növekedése pedig környezetvédelmi kérdéseket vet fel. Ezek az események világszerte kihatnak a közösségekre. Az egyre zsúfoltabb forgalom negatív hatásainak orvoslása tekintetében a kormányok, az állampolgárok és a magánszektor szervezetei már nem csak az olyan hagyományos megoldásokat fontolgatják, – mint például további utak építése vagy a tömegközlekedés szélesebb körű használatának lehetővé tétele.

Smarter Budapest

Magyar tanulmány arról, hogy hogyan tehetnénk Budapest hihetetlenül összetett közlekedését egyben hatékonnyá és gördülékennyé is. Akár egy modern európai nagyvárosban.

Gépkocsivezetéshez köthető forgalom a világ városaiban - 1-től 100-ig terjedő skála, 100 a legkellemetlenebb. Peking - 100. Mexikóváros - 100. Johannesburg - 98. Moszkva - 83. Új Delhi - 81. Sao Paulo - 76. Milánó - 52. Buenos Aires - 50. Madrid - 49. London - 36. Párizs - 36. Toronto - 32. Amszterdam - 25. Los Angeles - 25. Berlin - 24. Montreal - 23. New York - 19. Houston - 17. Melbourne - 17. Stockholm - 16. A válaszadók 87 %-a került közúti forgalmi dugóba az elmúlt három évben       38 %-a számol be arról, hogy az utóbbi hónapban a közlekedési előrejelzések miatt úgy döntött, nem fog gépjárművel közlekedni       31 %-a állította, hogy az utóbbi három évben volt annyira rossz a forgalmi helyzet, hogy visszafordultak és hazamentek.