Vissza a kezdőlapra

Hatékonyabb energiahálózatok

Mindig is az elektromosság táplálta a számítógépeket. Most eljött az ideje, hogy az intelligensebb hálózatok révén a számítástechnika viszonozza ezt a szívességet.

Smart Grid

Az energia számokban: a tizenkét tagú Globális Intelligens Közműhálózati Koalíció (Global Intelligent Utility Network Coalition) világszinten elterjeszti a hatékony hálózatot

2007-ben az IBM létrehozott egy innovatív közművállalatokból álló koalíciót a hatékony hálózati technológiák alkalmazásának felgyorsítására, valamint annak érdekében, hogy az ágazat továbblépjen az eddigi legnagyobb kihívást jelentő átalakulása felé. A Globális Intelligens Közműhálózati Koalíció célja az, hogy megváltoztassa az energia termelésének, elosztásának és felhasználásának módját. Ezt azáltal kívánja elérni, hogy digitális intelligenciával szereli fel a jelenlegi rendszereket, melynek célja az, hogy lecsökkentse a kiesések és meghibásodások számát, kezelje az igényeket, továbbá olyan megújuló energiaforrásokat integráljon a rendszerbe, mint például a szélenergia.

Napjainkra a Koalíció tizenkét tagot számlál, melyek közel 100 millió energiafelhasználót szolgálnak ki világszerte. A közművállalatok mindegyike egyedi szakismeretekkel járul a közös célhoz. Például a dán DONG Energy a megújuló energiaforrások használatában jár élen: energiatermelésének 20 %-a származik szélenergiából, és tervei szerint 2020-ra a termelésének 50 %-át fogja széndioxidmentes erőforrásokból előállítani. Ezenfelül az indiai NDPL egy olyan fejlődő piac energiaellátására kínál lehetőséget, amelyen még mindig gondokat okoz a megbízhatóság és az elektromos hálózat elérésének hiánya.

A Koalíció ötleteket, követendő eljárásokat oszt meg személyes találkozók és virtuális kapcsolattartás keretében, méri az erőfeszítéseinek hatékonyságát, ismereteket oszt meg kulcsfontosságú témakörök kapcsán és együttműködési kezdeményezésekbe fog. Például a sikeres CenterPoint Intelligens Energiahálózat Demonstrációs Központ olyan ismeretekkel látta el a Country Energy vállalatot, amelyek alapján létre tudta hozni a saját központját Queenbeyanban (Ausztrália).

A Globális Intelligens Közműhálózati Koalíció első együttműködési kezdeményezése keretében egy felmérési modellt dolgozott ki. Ezt világszerte több mint 60 közművállalat használta már arra, hogy felmérje aktuális helyzetét és megtervezze a saját intelligens hálózati programját. A koalíció nemrég bocsátotta a Carnegie Mellon's Szoftverfejlesztő Intézet rendelkezésére az ágazat általi hasznosítás céljából. Egyéb együttműködési kezdeményezések foglalkoznak azzal, hogy milyen hatással lesznek az intelligens hálózatok a klímaváltozásra, a fogyasztói kilátásokra, a szabványokra és interoperabilitásra, valamint a lehetséges jövőbeli szabályozási modellekre.

Global Intelligent Utility Network Coalition. 1. Alliander - The Netherlands, 2. Centerpoint Energy, Inc - U.S., 3. Country Energy - Australia, 4. CPFL Energia - Brazil, 5. DONG Energy - Denmark, 6. ERDF - France, 7. IBM - U.S., 8. North Delhi Power Limited - India, 9. Pepco Holdings - U.S., 10. Progress Energy - U.S., 11. Sempra Energy - U.S.

 

Globális Intelligens Közmuhálózati Koalíció tagjai

Alliander (Arnhem, Hollandia)
Az Alliander, Hollandia legnagyobb hálózati vállalata a vele egy ökoszisztémában található más cégekkel együttmuködve 2012-ig országszerte 10 ezer elektromos töltoállomást állít üzembe, hogy elomozdítsa az elektromos gépjármuvek elfogadottságát és használatát.

CenterPoint Energy (Houston, TX)
A CenterPoint Energy az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa, Houston környezetében muködo, mintegy 2,2 millió ügyfelet kiszolgáló energiaátviteli és elosztó vállalat, amely liberalizált villamosenergia-piacon tevékenykedik. A CenterPoint Energy bemutatóterme a világon az elsok között mutatta be az intelligens villanyórát, valamint a hatékonyabb energiahálózati technológiák olyan elonyeit, mint az áramszünetek gyorsabb elhárítása.

Country Energy (Queenbeyan, Ausztrália)
Ausztrália legnagyobb elektromos hálózatának üzemeltetojeként Új-Dél-Wales területének 95%-án a Country Energy gondoskodik az áramellátásról. A cég innovatív Intelligens Hálózati Bemutatóterme olyan valós példákon keresztül mutatja be a hatékonyabb energiahálózatok elonyeit, mint az energiatárolás és a hálózattal együttmuködo, abba akár energiát betáplálni is képes elektromos jármuvek.

CPFL (São Paulo, Brazília)
A CPFL a brazil energiaszektor legnagyobb vállalata, amely elsoként lépett be a széndioxid-kibocsátási kvóták kereskedelmébe.

DONG Energy (Koppenhága, Dánia)
A DONG Energy az észak-európai országok egyik vezeto energetikai vállalata, amely az energiaellátási értéklánc teljes vertikumában jelen van. Úttöro projektjei közé tartozik az elektromos gépjármuvek széljáráshoz igazított töltése.

ERDF (Párizs, Franciaország)
Az ERDF az EDF elosztással foglalkozó üzletága, amely az Európai Unió legnagyobb elosztási hálózatával rendelkezik. A vállalat a hálózat üzemeltetését, irányítását, karbantartását és fejlesztését hatékonyabbá tevo fejlett fogyasztásméro-felügyeleti funkciókat fejleszt.

IBM (New York, Egyesült Államok)
Az IBM végponttól végpontig terjedo megoldásokkal, alapos iparági ismeretekre támaszkodó politikai és szabályozóhatósági kezdeményezésekkel, valamint a szabványokkal és más kulcsfontosságú területekkel kapcsolatos érdekképviselet révén támogatja ügyfeleit a hatékonyabb energiahálózatok megvalósításában világszerte. Az IBM az energiaipari értéklánc minden szintjéhez kínál megoldásokat, beleértve a vízenergiát és a gázszolgáltatást is. A cég energiaipari megoldásai a Smarter Planet program szerves részét képezik.

NDPL (Delhi, India)
A NDPL a Tata Power és a Delhi kormányzat vegyesvállalata. Innovatív kezdeményezéseik jelentos mértékben csökkentették az energiaveszteséget és úttöro szerepet játszottak az indiai transzformátor-állomások automatizálásában. Az NDPL ezen túl vezeto szerepet játszik a hatékonyabb energiahálózatokkal kapcsolatos indiai politikai döntések elomozdításában.

Oncor Electric Delivery (Dallas, Texas)
Az Oncor egy szabályozott piacon muködo villamosenergia-elosztó és átviteli vállalat, amely kiemelkedo eszközkezelése révén biztosítja ügyfelei számára a megbízható energiaszállítást. Az Oncor üzemelteti Texas harmadik legnagyobb elosztó és átviteli hálózatát. Összesen mintegy 117 ezer mérföld hosszúságú vezetékhálózattal rendelkezik, amelyen keresztül több mint 3 millió háztartás és vállalat energiaellátását biztosítja.

PHI (Washington, D.C.)
A PHI az Egyesült Államok közép-atlanti területének egyik legnagyobb energiaelosztó vállalata, amely a fováros mellett három szövetségi államban rendelkezik ügyfelekkel. A cég „Day in the Life Of...” (Egy nap ... életébol) címmel innovatív rövidfilmeket tesz közzé honlapján, amelyekbol ügyfeleik megismerhetik a hatékonyabb energiahálózatok és az energiahatékonyság elonyeit.

Progress Energy (Raleigh, Észak-Karolina)
A Progress Energy, amely 2008-ban ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, egy teljesen integrált közmuszolgáltató, amely az áramtermeléstol az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásig a teljes értékláncot lefedi Floridában, valamint Észak- és Dél-Karolinában. A cég az energiaáramlás hatékonyabbá tételének érdekében a feszültségszabályozás javításán és a meghibásodások helyének pontosabb azonosításán munkálkodik.

Sempra Energy (San Diego, Kalifornia)
A Sempra Energy a kaliforniai fogyasztásméro-program éllovasaként most vezeti be szélesköruen az intelligens fogyasztásméroket. 2011 végére a cég összes lakossági és üzleti fogyasztójánál intelligens fogyasztásmérore cserélik a meglevo berendezéseket. Ezen felül számos más fronton is tevékenyednek a hatékonyabb energiahálózatok kiépítésén, így például foglalkoznak mikrohálózatokkal, a transzformátor-állomások állapot szerinti karbantartásával, valamint egy csúcstechnológiás elosztásirányító és áramkimaradás-kezelo (OMS/DMS) rendszer kiépítésével.


 

A 18-24 éves korcsoport hajlandó leginkább speciális szolgáltatásokért fizetni. Intelligens mérő- és energia önszabályozó eszközök. Harmadik fél által biztosított energiagazdálkodási szolgáltatások. Távoli mobil értesítés ellátási zavarokról. Átlag (összes korcsoport)

Az energia évtizedekig olyasvalami volt, amivel az átlagember nem sokat törődött.

Egyszer csak megszűnt a szolgáltatás, és hirtelen mindenki foglalkozni kezdett vele - egészen addig, amíg ismét elérhető nem lett. De csak addig.

A klímaváltozás, a növekvő energiaárak és a technológiai fejlődés mind olyan erők, amelyek folyamatosan átalakították a fogyasztók gondolkodásmódját. Sokan váltak "passzív díjfizetőből" rendkívül tájékozott, környezettudatos ügyfelekké, akik szerepet kívántak vállalni az energiafelhasználásban. Mostanra pedig, amikor is az új technológiák lehetővé teszik az intelligens hálózatok kialakítását, a vállalatok biztosítják az ügyfelek számára mindazt a tájékoztatást és felügyeletet, ami a magatartásformák megváltoztatásához, illetve a felhasználás és a költségek csökkentéséhez szükséges.

A digitális kor küszöbén

Az IBM abban segít a közművállalatoknak, hogy digitális intelligenciát biztosító réteggel lássák el a hálózataikat. Az intelligens hálózatok érzékelőket, mérőműszereket, digitális vezérlést és analitikai eszközöket használnak az energia kétirányú áramlásának automatizálására, felügyeletére és vezérlésére a különböző műveletek között - az erőműtől a konnektorig. Egy energiaipari vállalat optimalizálni tudja hálózati teljesítményét, megelőzheti a kimaradásokat, gyorsabban helyreállhat a kimaradások után, továbbá lehetővé teheti az ügyfelek számára saját energiafogyasztásuk kezelését - akár az egyes hálózathoz kapcsolódó berendezések szintjén is.

Az "intelligens" hálózatok új, fenntartható energiaforrások - például nap- vagy szélenergia - integrációjára is képesek, továbbá interaktív kapcsolatot létesíthetnek lokálisan megosztott áramforrásokkal, vagy a hálózatba kapcsolhatnak elektromos járműveket.


 

Watch the Smart Grid

"Energiát a világnak" videó

Az elektromos hálózatot már Edison korában kigondolták, majd Eisenhower idejében tervezték meg és Nixon alatt építették ki. Azóta semmit nem fejlődött.