Vissza a kezdőlapra

Hatékonyabb egészségügyi rendszer

A hatékonyabb rendszerek érdekében intelligens egészségügyi megoldásokra van szükség, amelyeket jó eszközökkel kell ellátni, és a különböző megoldásokat össze kell kötni egymással.

 

Párbeszédek egy jól működő világ kapcsán. Diagnózis egy jól működő világ megteremtéséhez.

Egészségügyi rendszerünk problémáit jól ismerjük: rengeteget írtak róluk és végtelen viták folynak a témában. Az már sokkal kevésbé nyilvánvaló, hogy az egészségügyi rendszer számos problémája éppen abból fakad, hogy az egészségügy valójában nem is rendszer.

A költségek növekednek, gyakoriak a hibák, sokaknak nincs biztosításuk, rosszul reagálunk a krónikus betegségekre, az új gyógyszerek kifejlesztése pedig sok időbe telik – mindezeken a problémákon enyhíthetnénk, ha a diagnosztizálást, a gyógyszerkutatást, az egészségügyi szolgáltatókat, a biztosítókat, a munkaadókat, a betegeket és az önkormányzatokat összekapcsolnánk egymással. A hatalmas egészségügyi rendszer fent felsorolt összetevőit, folyamatait és résztvevőit jelenleg semmi nem kapcsolja össze egymással. Rengeteg a redundancia és gyakran számos helyet kell fölöslegesen végigjárni. Az életmentő információkhoz nem férnek hozzá azok, akiknek szükségük van rá.

Egy jól működő egészségügyi rendszer a jobb kapcsolatokkal, jobb adatokkal, a gyorsabb és részletesebb elemzésekkel kezdődik. A legfontosabb, hogy integráljuk a rendelkezésre álló adatokat és a beteget állítsuk a középpontba, hogy mindenki a rá vonatkozó összes információ birtokába kerüljön és hozzáférjen az együttműködésen alapuló ellátóhálózathoz. Magunk mögött kell hagynunk a papíralapú kórtörténetet, hogy csökkentsük az orvosi hibák számát és hatékonyabbá tegyük a gyógyítást. Végül pedig a jobb eredmények érdekében fejlett módszerekkel kell elemeznünk a hatalmas mennyiségű összegyűjtött adatot.

A hatékony egészségügyi rendszer megfelelő eszközökkel rendelkezik, amelyek révén képes automatikusan, valós időben gyűjteni pontos információkat. Az IBM, a Google Health™ és a Continua Health Alliance közös kezdeményezése lehetővé teszi, hogy az egyének és családok eltárolják és nyomon kövessék az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos információkat, illetve egészségügyi eszközökön keresztül hozzáférjenek az adatokhoz. Az Implanet francia ortopéd eszközgyártó rádiófrekvenciás azonosítót alkalmaz az implantátumok követésére a gyártástól addig a pillanatig, hogy beültetik azokat a beteg testébe.

A hatékonyan működő egészségügy összekapcsolja a résztvevőket, hogy az orvosok, betegek és biztosítók gördülékenyen és hatékonyan oszthassák meg egymással az adatokat. A Quebec-ben működő Sainte-Justine kutató kórház automatizálja a sokszor különböző osztályokon található kulcsfontosságú kutatási adatok összegyűjtését, kezelését és frissítését. Ezután az adatokon olyan elemzéseket végeznek, amelyek gyorsabbá teszik a gyerekkori rákkal kapcsolatos kutatásokat és javítják a betegek ellátását, miközben drasztikusan csökkentik az adatok megszerzésének költségeit és javítják az adatok minőségét is. A Servicio Extremeño de Salud spanyol állami egészségügyi szolgáltató regionálisan integrált rendszert épített ki, így a betegek bármelyik központot keresik is fel a régióban, az őket ellátó orvos a gyorsabb és pontosabb kezelés érdekében mindig hozzáfér az illető teljes és naprakész kórtörténetéhez.

Az általunk elképzelt egészségügyi rendszer intelligens: a kutatás, diagnózis és kezelés színvonalának javításához fejlett elemzési módszereket alkalmaz. A Geisinger Health Systems egyetlen egészségügyi információs környezetben integrálja a klinikai, pénzügyi, működési, biztosítási, genetikai és egyéb információkat, ezáltal az orvosok sokkal inkább személyre szabott ellátásban részesíthetik betegeiket. A megoldásnak köszönhetően az orvosok jobb döntéseket hozhatnak és magasabb színvonalon láthatják el a betegeket, mert az információk alapján nehézségek nélkül cselekedhetnek. Ezen felül az IBM a világ több vezető egyetemét támogatja az orvosi adatokat tartalmazó globális hálózat kiépítésében, amelyen keresztül az orvosok korábban elképzelhetetlen mennyiségű diagnosztikai erőforráshoz férhetnek hozzá. Ezekben az adattárakban jelenleg sokmillió digitális kép található.

Az efféle intelligens egészségügyi rendszerek az adott közösségen, illetve a betegek és betegségek meghatározott körén túlmutató előnyökkel kecsegtetnek. Egy-egy szereplő kiemelkedő ötlete az egyre hatékonyabbá váló, mind szorosabban összekapcsolt intelligens rendszer egészében megismételhető. Ez a költségek csökkenését és jobb minőségű ellátást eredményez, a fő haszonélvezők pedig végső soron maguk az egészségesebb emberek. Más szóval valódi egészségügyi rendszer jön létre, amelynek a központjában a legfontosabb szereplő, a beteg áll.

Tegyük intelligensebbé bolygónkat.  
Think