Vissza a kezdőlapra

Hatékonyabb pénzügyek

Az egyesek és nullák segítségével
jobban kezelhetjük forintjainkat

 

Párbeszédek egy jól működő világ kapcsán. Hatékonyabb pénzügyi rendszerek egy jobban működő világban.

Tudjuk, hogy a pénzügyi válság során rengeteg pénz tűnt el, de pontosan mi is veszett el? Nyilvánvalóan nem a kemény valuta, amely az Egyesült Államok pénzkészletének csak 11%-át teszi ki. "Pénzünk" fennmaradó része a bankba utalt fizetésünkből átáramlik egy áruház ellátóláncába, hogy onnét egy másik üzleti vállalkozás bankszámláján kössön ki... és minden kezdődik elölről.

Más szavakkal: a pénz egyesekre és nullákra redukálódott. Megfoghatatlan, láthatatlan. Információ. És ez a veleje az előttünk álló problémának, és a probléma megoldásának is.

A fizikai pénz kiváltása elektronikus pénzzel, és az ezt kísérő pénzügyi újítások széles spektruma vitathatatlanul hozzájárultak a világ gazdaságának növekedéséhez és virágzásához. Így szerte a világon, egyre többen csatlakozhattak a középosztályhoz. De technikai és felügyeleti rendszereink nem tartottak lépést ezzel. Nem tudtak figyelmeztető jelzéseket adni a kockázatok növekedéséről, a becsértéken felül terhelt ingatlanokról vagy alulárazásokról. A bankok új csomagokba rendezhették és eladhatták a kockázatot, de nem volt lehetőségük az egyéni kölcsönök értékelésére, hogy akkor számolják fel a tartozást, amikor szükséges.

Viszont ugyanaz a digitális átalakulás, amely hozzájárult e kihívás létrejöttéhez, most eszközöket nyújt a megoldáshoz is. Az intelligens megoldások bekerülnek a világ gazdasági vérkeringésébe, beleértve pénzügyi rendszereinket is. Mindannyian ismerjük a bankjegykiadó automaták, hitelkártyák és online banki műveletek fejlődését. De a mögöttük zajló átalakulás sokkal mélyebb. Korábban elképzelhetetlen számítási kapacitás és fejlett elemzési eszközök állnak a rendelkezésünkre, hogy a temérdek nullát és egyest valós idejű felismerésekké tudjuk alakítani. Ez biztonságosabb, áttekinthetőbb és okosabb pénzügyi rendszert jelent egy jobban működő világ érdekében.

A változások már el is kezdődtek a nemzeti kormányok szintjén. A Cseh Köztársaság Pénzügyminisztériumának új integrált pénzügyi rendszere például olyan áttekintést nyújt, amely segíti a jegybanki politika meghatározását, valamint az állami költségvetési források és az államháztartás hatékonyabb kezelését.
Látjuk, hogy az okosabb pénzügyi rendszer segíti az egymással kapcsolatban lévő intézményeket. Az Operational Riskdata eXchange Association, amely 52 vezető pénzügyi szervezet konzorciuma, anonim adatok felhasználásával nyújt segítséget a statisztikai modellezéshez, a kockázati veszély pontosabb számszerűsítéséhez és a törvényi szabályozások teljesítéséhez.

Szemtanúi lehetünk a teljes világpiac átalakulásának is. Gondoljunk csak a devizapiacra, a világ legnagyobb önálló piacára. Megszüntették a több mint 50%-ában devizatranzakciókból álló, 2 trillió USD nagyságrendű ügyletköteg forgalmazási napon belüli elszámolási kockázatát.

A Grameen Foundation and Financial Information Network and Operations Ltd. (FINO) és hasonló szervezetek segítségével a szegények bárhol a világon legyőzhetik óriási lemaradásukat. A technológiával támogatott mikrofinanszírozásnak köszönhetően tárgyi fedezet nélküli hiteleket és pénzügyi szolgáltatásokat kaphatnak, hogy olyan bevételt eredményező vállakozásokat indítsanak, amelyek derűsebb jövőt biztosítanak családjuk és közösségük számára.

Ezek a változások nem csak izgalmasak, sokkal inkább szükségesek. Növekvő egyetértés tapasztalható abban, hogy központi kockázatkezelő intézmény létrehozására van szükség a jövőbeli válságok elhárítása érdekében, talán a Nemzetközi Valutaalap és más intézmények munkájára építve, hogy létrejöjjön a globális pénzügyek korai riasztási rendszere.

A bizalom helyreállítása természetesen nem pusztán technológiai kihívás. Komoly kihívás a politika és a mindennapi viselkedés szempontjából is. Soha, egyetlen rendszer sem lesz mentes a kockázatoktól, de az intelligens pénzügyi rendszer előnyei világosak a szabályozó hatóságok, bankárok, befektetők, társaságok és közösségek, gazdagok és szegények számára mindenütt a világon. Mindannyiunk jóléte és boldogulása stabil, biztonságos, mindenki számára elérhető pénzügyi rendszert kíván.

Építsünk egy okosabb világot. Csatlakozzon hozzánk, és nézze meg, hogy mások mit gondolnak: látogasson el az ibm.com/think (US) webhelyre.
Think