IBM Support

Websphere nodeagent failed to start !

Technical Blog Post


Abstract

Websphere nodeagent failed to start !

Body

Have you experienced that nodeagent failed to start ?

There may be  many reasons to cause this issue.    Let me share one case.

Please check  startServer.log located in  C:\IBM\WebSphere\AppServer\profiles\ctgAppSrv01\logs\nodeagent.

Error is shown like below :

9/15/15 22:37:13:434 EST] 00000001 WsServerLaunc E   ADMU3002E: Exception attempting to process server nodeagent
[9/15/15 22:37:13:434 EST] 00000001 WsServerLaunc E   ADMU3007E: Exception java.lang.NullPointerException
    at com.ibm.ws.management.launcher.LaunchCommand.processDefaultJvmOptions(LaunchCommand.java:1265)
    at com.ibm.ws.management.launcher.LaunchCommand.setParamsFromJavaProcessDef(LaunchCommand.java:1219)
    at com.ibm.ws.management.launcher.LaunchCommand.setParamsFromProcessDef(LaunchCommand.java:636)
    at com.ibm.ws.management.launcher.LaunchCommand.init(LaunchCommand.java:380)
    at com.ibm.ws.management.launcher.LaunchCommand.<init>(LaunchCommand.java:274)
    at com.ibm.ws.management.tools.WsServerLauncher.initializeRepositoryAndLauncher(WsServerLauncher.java:424)
    at com.ibm.ws.management.tools.WsServerLauncher.runTool(WsServerLauncher.java:279)
    at com.ibm.ws.management.tools.AdminTool.executeUtility(AdminTool.java:269)
    at com.ibm.ws.management.tools.WsServerController.executeUtilityOnWindows(WsServerController.java:136)
    at com.ibm.ws.management.tools.WsServerLauncher.main(WsServerLauncher.java:140)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:94)
    at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:55)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:619)
    at com.ibm.ws.bootstrap.WSLauncher.main(WSLauncher.java:280)

 

When serverindex.xml file is empty or has missing info, this error will be occurred.

C:\IBM\WebSphere\AppServer\profiles\ctgAppSrv01\config\cells\ctgCell01\nodes\ctgNode01\serverindex.xml  became to 0 byte unexpectedly.


To fix this issue, copy serverindex.xml  to C:\IBM\WebSphere\AppServer\profiles\ctgAppSrv01\config\cells\ctgCell01\nodes\ctgNode01 from C:\IBM\WebSphere\AppServer\profiles\ctgDmgr01\config\cells\ctgCell01\nodes\ctgNode01.

Restart nodeagent.   The error will be fixed. 

I hope it will be helpful for you if you have the same issue.

[{"Business Unit":{"code":"BU055","label":"Cognitive Applications"},"Product":{"code":"SSLKT6","label":"Maximo Asset Management"},"Component":"","Platform":[{"code":"PF025","label":"Platform Independent"}],"Version":"","Edition":""}]

UID

ibm11131747