IBM Support

HTTP does not start after upgrade to 8.5

Troubleshooting


Problem

HTTP task does not load either automatically (due to being listed in the Server tasks line) or manually with a "load HTTP " command at the server console.

Symptom

You will see one of the following error messages at the server console as HTTP starts to load:

HTTP Server: Using Internet Site Configuration View
JVM: The Java Virtual Machine creation returned an invalid JVM machine pointer.
JVM: Java Virtual Machine failed to start
HTTP Server: Error Loading Java Virtual Machine
HTTP Server: JVM: Missing entrypoint in JVM runtime library.
HTTP Server: Shutdown

or

HTTP Server: Using Internet Site Configuration View
JVMJ9VM015W Initialization error for library j9gc24(2): Failed to instantiate heap; 256M requested
JVM: The Java Virtual Machine creation returned an invalid JVM machine pointer.
JVM: Java Virtual Machine failed to start
HTTP Server: Error Loading Java Virtual Machine
HTTP Server: JVM: Missing entrypoint in JVM runtime library.
HTTP Server: Shutdown

Cause

The JVM folders in the Domino program directory are not correct.

Diagnosing The Problem

In order to verify that it is indeed the JVM on the server that is causing HTTP to not load. Please enter the following command at the server console to disable JVM "set config HTTPDisableJVM=1" and then do a "load HTTP" at the server console. You will see that as soon as JVM is disabled HTTP will load correctly.

Resolving The Problem

In order to resolve the issue rename the jvm and jvm5 folders in the Domino program directory and then run the 8.5 install again.

In one customer case, the issue was caused because the following was missing:

Prereq Portable App Solution environment 5722SS1 Option 33

Once this was installed, HTTP task started working again

Internal Use Only

After you upgrade the Domino server to version 8.5 it does not load HTTP. You see error messages. If you disable JVM using the command "HTTPDisableJVM=1" and then load HTTP it will load fine but as soon as you enable JVM it again fails to load. In this case the customer's install was incorrect. Customer renamed the JVM and jvm5 folders in the Domino program directory and then reinstalled 8.5 in order to resolve the issue.

[{"Product":{"code":"SSKTMJ","label":"IBM Domino"},"Business Unit":{"code":"BU003","label":"Collaboration Solutions"},"Component":"Deployment","Platform":[{"code":"PF033","label":"Windows"}],"Version":"8.5","Edition":"Edition Independent"}]

Document Information

Modified date:
15 August 2018

UID

swg21399224