Sidens hovedinnhold

Smart strømnett

Et smartere strømnett er transparent, tilgjengelig og fleksibelt. Og optimalisert fra brukeren og oppover.

De er blant de ledende tenkerne, som tar hånd om noen av de største utfordringene i markedet. Og IBM er heldig som har dem i sine rekker.

Når det nå begynner å dukke opp teknologi som muliggjør smarte strømnett, kan leverandører gi sine kunder den informasjonen og kontrollen de trenger for å endre forbruksmønsteret sitt og redusere forbruk og kostnader. Og Andy Bochman, Donato Cortez, Clay Luthy og Michael Valocchi er noen av IBMerne som arbeider med løsninger.

 


 

Andy Bochman

It takes... 10 liters of water to make one sheet of paper, 40 liters of water to make one slice of bread, 70 liters of water to make one apple, 70 liters of water per dollar of Industrial product, 91 liters of water to make one pound of plastic, 120 liters of water to make one glass of wine, 140 liters of water to make one cup of coffee, 1,300 liters of water to make one kilogram of wheat, 4,800 liters of water to make one kilogram of pork, 10,855 liters of water to make one pair of jeans, 15,500 liters of water to make one kilogram of beef, 16,600 liters of water to make one kilogram of leather.

Jeg pålegger meg selv å f inne relevante og velinformerte emner, undersøker dem nærmere med en gang og skriver deretter et kort sammendrag og en analyse ... med linker. Jeg gjør det både for leserne og for meg selv.

Andy Bochman kom til IBM sist sommer da vi kjøpte Ounce Labs, der han arbeidet da. Ounce-teknologien lever nå under Rational (US)-banneret, og Andy er leder for energisikkerhet, som hovedsakelig fokuserer på det smarte strømnettet.

Andy tok med seg sin lidenskap for bransjen og hevet sin ekspertise ved å starte Department of Defense Energy Blog (link ligger utenfor ibm.com) (som han innstilte da han begynte å arbeide i IBM) og blogger nå på Smart Grid Security (link ligger utenfor ibm.com). "En god del av de som driver innen strømsikkerhet som jeg har møtt som IBMer, er allerede kjent med - om ikke abonnenter på - den bloggen," sier Andy. "Enkelte som kommer dit for første gang, blir værende der kanskje 10-12 timer... Det synes jeg er svært gledelig."

"Kompetansebygging kommer både av det du gjør i jobben til daglige ... og delvis av det du velger å fokusere på når du ikke driver med kjernedelen av jobben," sier han. "Og for meg er det å bruke litt tid på Internett som blogger."

For å lage innhold sier Andy at han "følger med på andre bloggere, på ulike utvalgte nyhetssteder. Jeg leser hele tiden. Bloggen er et lager for mer enn min egen hukommelse. Jeg pålegger meg selv å finne relevante og velinformerte emner, undersøker dem nærmere med en gang og skriver deretter et kort sammendrag og en analyse ... med linker. Jeg gjør det både for leserne og for meg selv."

Bloggingen hans har uten tvil gjort ham mer profilert. Noe av arbeidet hans er plukket opp av Discovery Channel, og han deltar gjennomsnittlig på to konferanser i måneden. I løpet av de siste månedene har han holdt presentasjoner på Greentech Media's "Networked Grid" (link ligger utenfor ibm.com) -konferansen i Palm Springs, GovEnergy 2010 (link ligger utenfor ibm.com) i Dallas om kybersikkerhet ved militærbaser og Smart Grid Security Summit (link ligger utenfor ibm.com) i San Jose.

For å finne eksperter i eget selskap bruker Andy LinkedIn.

Andy anser et sikkert smart strømnett som avgjørende for at alternative strømkilder skal bli en suksess. "Jeg gikk fra å være en talsmann for fornybar energi til å bli en talsmann for et smart strømnett," sier han. "Man er nødt til å ha et sikkert smart strømnett." Hvis nettet er sårbart, vil det forbli på pilotstadiet og forsinke eller til og med hindre alle innovasjon innen solkraft-, vindkraft- og lagringsteknologi, forklarer han.

"Jeg er svært opptatt av å redusere landets og verdens avhengighet av fossilt brensel," av flere årsaker, blant annet energisikkerhet, den begrensede mengden som finnes og de negative helseeffektene, sier han.

Andy er utdannet ved Air Force Academy og tjenestegjorde i 10 år i jobber der han gjorde alt fra å kjøre IT-maskinvare for milliarder av dollar til å være engelsklærer på akademiet.

Andy er far til tre gutter og en jente i alderen 10 til 19 år og bor utenfor Boston. Han liker å dra på fotturer i Colorado og løpe hel- og halvmaraton.


 

Donato Cortez

Donato Cortez Tenk deg at det var slik at når du dro for å fylle bensin på bilen din, så stod det ingen steder hvor mye du skulle betale. Det var ingenting annet enn en slange. Og mannen bak disken noterte bilnummeret ditt, og så f ikk du en regning på slutten av måneden. Jeg vedder på at du ville bli overrasket.

"Strømselskaper har ikke endret seg de siste 100 årene. De driver stort sett på samme måte fremdeles," sier Don Cortez, en IBM-leder innen Business Development i Houston, Texas. "Det er på tide å ta strømselskapene inn i det 21. århundre." Og det er i store trekk det han holder på med.

"Jobben min handler først og fremst om å snakke med ledere hos strømleverandørene og inspirere dem til å ta selskapet sitt ett skritt videre enn de kanskje ville gjøre normalt sett. Det vil si ett skritt på veien mot transformering av selskapene deres."

Don hjelper lederne i disse selskapene med å innse at de må utnytte den automatiseringen og de verktøyene som allerede har endret andre bransjer, for eksempel telekommunikasjon og bank. Resultatet er ifølge ham mer effektive strømleverandører og at "forbrukerne får bedre innsikt i hva de forbruker."

"En månedlig regning gir ikke mye inspirasjon til å endre vanene," sier han. "Tenk deg at det var slik at når du dro for å fylle bensin på bilen din, så stod det ingen steder hvor mye du skulle betale. Det var ingenting annet enn en slange. Og mannen bak disken noterte bilnummeret ditt, og så fikk du en regning på slutten av måneden. Jeg vedder på at du ville bli overrasket. Men det er slik vi gjør det i strømbransjen."

"Fremskritt i teknologi i mobiltelefoner og i andre bransjer har redusert kostnaden og størrelsen på enheter, så nå kan du virkelig gjøre energi synlig helt inn i hjemmene til en rimelig pris."

Selv om Don kom til IBM så sent som sist august, har han 34 års erfaring i strømbransjen, inkludert 10 år i Sør-Amerika.

"Når jeg ser på en strømleverandør, foretrekker jeg å se globalt på det, for å finne ut hvordan jeg kan transformere bedriften for å gjøre den mer effektiv." Og Don har erfaring som viser at han har noe å fare med. Han har vært leder hos strømleverandører i Colombia og Brasil, samt i CenterPoint Energy (link ligger utenfor ibm.com), som var et av de første selskapene til å ta i bruk smarte strømnett.

Han deltar ofte på konferanser, spesielt de som har fokus på det smarte strømnettet, og deltar på nettet via LinkedIn og noen komiteer for smarte strømnett. "Jeg deltar svært aktivt på konferanser om automatisering av strømleverandører, særlig smarte strømnett," sier han. "De er alltid ute etter troverdige talere med høy kompetanse, og merkevaren IBM gir meg virkelig den posisjonen."

Noe av de siste han har deltatt på, er DistribuTECH (link ligger utenfor ibm.com), World Energy Engineering Congress og Metering, Billing/CRM Europe Conference (link ligger utenfor ibm.com).

Når han trenger ekspertise, leter han først innenfor IBM. Men han ser også utover, basert på sine bransjekontakter. "Jeg går noen ganger utenfor eget selskap for nisjekompetanse, for eksempel automatisering av privathjem. Da kan jeg vende meg til et firma som har ekspertise på det området."

Don ser optimistisk på fremtiden for smarte strømnett. Han ser for seg at de utvikler seg i tre stadier. I det første stadiet vil automatisering transformere bakgrunnssystemene i bransjen, det vil si overføringslinjene, generatorstasjoner osv. Det andre stadiet vil transformere måten forbrukerne forholder seg til strømleverandøren og energiforbruket sitt på. Og det tredje stadiet, som foreløpig er mer spekulativt, åpner opp strømbransjen for tredjepartsleverandører. "Du som forbruker vil begynne å se et utvidet tjenestetilbud knyttet til forbruket ditt, enten det gjelder strøm, gass eller vann. Selv om du kanskje ikke innser det," sier Don.

Don har vært gift i 36 år og har tre voksne barn, en sønn og to døtre. Han gikk på Texas A&M-universitetet og snakker flytende spansk og litt portugisisk. Ved siden av jobben liker han å drive med fisking og snekring. "Jeg er ikke helt sikker på om det er snekringen eller alle verktøyene som er mest moro," sier han med en latter.


 

Thomas "Clay" Luthy

Thomas Clay Luthy Det er så mange kule ting som kan gjøres med sammenkoblede kjøretøy, så det vil kunne bli et grunnleggende skifte i hele vårt syn på transport.

Det er ingen tvil om at Clay Luthy trives i jobben.

"En av de tingene jeg liker spesielt godt ved jobben min er at jeg får en unik mulighet til å drive frem endringer for miljøet og arbeide med kul, nyskapende programvare og teknologi for et fantastisk og fremtidsrettet selskap," sier han.

Som en global leder innen distribuerte energiressurser er Clay "ansvarlig for å definere IBMs markedsstrategi for løsninger innen distribuert energiproduksjon, distribuert lagring eller elektriske kjøretøy. Stort sett alt bak strømmåleren. Så distribuert produksjon vil i mitt tilfelle bety solcellepaneler på hustak, ikke vindmølle- eller solcelleparker," forklarer Clay.

"Denne tanken om et smart strømnett er en kombinasjon av informasjonsteknologi og strømnettet. Det gir strømleverandørene mulighet til å integrere og ta med i beregningen nye belastninger og ressurser de ikke har kunnet ta med før. Før utviklingen av smarte strømnett hadde en strømleverandør ingen anelse om hvem som hadde solcelleanlegg på taket, og hva de produserte. Det var rett og slett umulig å vite."

IBM leverer programvaren og infrastrukturen som hjelper strømleverandører med å balansere tilbud og etterspørsel på en bedre måte. Dette vil bli stadig viktigere etter hvert som det kommer flere elektriske kjøretøy på markedet.

"Med elektriske kjøretøy vet ikke strømleverandørene når og hvor de kommer til å plugge seg inn," sier Clay. "Vi utvikler IT-infrastrukturen som muliggjør sømløs integrering av elektriske kjøretøy, slik at de kan få optimal lading basert på forholdene i strømnettet."

Etter å ha arbeidet med elektriske kjøretøy og pluginhybrider i tidligere jobber hos Toyota (link ligger utenfor ibm.com) og GridPoint (link ligger utenfor ibm.com), føler Clay at hans ekspertise er aller best på det området, selv om han naturligvis også har god kunnskap om distribuert produksjon og lagring. Og han er rask med å dele den. "Jeg har hatt mulighet til å bygge opp ekspertisen min ved å holde taler på seminarer og konferanser og gi intervjuer til media," sier han.

Noen av disse oppdragene er for eksempel tale på konferansen Global Cleantech Leaders (link ligger utenfor ibm.com) i Paris, presentasjon på Utilities Telecom Council (link ligger utenfor ibm.com), tale i et globalt forum for French Institute for Foreign Relations i Brüssel og som vertskap for en middag for nasjonale medier i Washington, D.C., der man diskuterte markedet for elektriske kjøretøy.

Men for Clay innebærer posisjonen som ekspert mye mer enn å dele det han kan. "Jeg setter stor pris på å snakke med forbrukeren, sluttbrukeren av produktet. En del av det å bygge opp kompetanse dreier seg om virkelig å finne ut hva markedet ønsker, og aldri tro at du har alle svarene," sier han.

Clay finner mye av ekspertisen han trenger, innenfor selskapet. "Det finnes mennesker i IBM som har drevet med innovasjon for elektriske kjøretøy i størstedelen av livet sitt," sier han. Han synes også at Global Intelligent Utility Network Coalition, en gruppe med strømleverandører som samarbeider med IBM for å innføre smarte strømnett raskere, er svært nyttig.

Han er også å finne på Facebook, LinkedIn og Twitter og er medlem av Net Impact (link ligger utenfor ibm.com), som han beskriver som en gruppe med "unge forretningsfolk som arbeider for sosial og miljømessig endring."

Ikke overraskende ser han for seg at "elektriske kjøretøy virkelig vil bli et interessant marked som sannsynligvis kommer til å vokse relativt voldsomt de neste fem til ti årene. Det er så mange kule ting som kan gjøres med sammenkoblede kjøretøy, så det vil kunne bli et grunnleggende skifte i hele vårt syn på transport."

For eksempel kan man tenke seg at man benytter nattlige vinder til å generere strøm til lading av kjøretøy. Og strømnettet kunne til og med konfigureres for å bruke bilene som står til lading, til å stabilisere frekvensen i strømnettet. Clay ser også for seg at man kan bruke en smarttelefon til å reservere et ladepunkt eller bruke et ladepunkt til å laste ned en film.

Clay har vært gift i litt over ett år, bor i Washington, D.C. og deler hjemmekontoret sitt med "en enfoldig, gul labrador" som lyder navnet Bailey. Han beskriver seg selv som en "ivrig syklist og ikke så flink golfer" og en som liker å drive på med litt av hvert.


 

Michael Valocchi

Michael Valocchi Enten det er intelligente sensorer ute i strømnettet eller elektriske biler eller smarte målere, er jeg svært entusiastisk når det gjelder den tekniske revolusjonen som er på gang.

Ved siden av å være visepresident og partner i Global Business Services er Michael Valocchi en global leder innen energi- og vannforsyning.

"Jeg fokuserer på alle våre kunder innen energi- og vannforsyning og hjelper dem med å forstå hva løsningene våre går ut på, hva vi kan tilføre markedet. Og deretter bruker jeg betydelig tid sammen med kundene for å forsikre meg om at vår strategi er riktig, og at løsningene vi tilbyr, er riktige," sier han.

Michael har 25 års erfaring fra bransjen, der han startet hos Coopers & Lybrand og PricewaterhouseCoopers. "Min første rolle etter universitetet var som revisor for et selskap i denne energi- og vannforsyningsbransjen. Siden har jeg blitt værende i bransjen."

Kundene holder ham oppdatert. "Faktisk er det slik at jeg har fått min ekspertise ved å tilbringe så mye tid blant kundene i bransjen," sier Michael. "Det går ikke en uke uten at jeg er ute hos kunder. Jeg leser fremdeles mye om utfordringer i bransjen og lærer av de ansatte og andre ledere rundt meg."

Disse tjuefem årene med erfaring gjør at han er en enkel mann å finne. "Dette er en temmelig sammensveiset bransje. Det er mange jeg har blitt kjent med i løpet av disse årene, som oppsøker meg for å holde taler på konferanser," sier han. "Jeg holder taler minst to eller tre ganger hver måned på ulike konferanser, gjør medieintervjuer eller skriver artikler." Han er også på LinkedIn.

Nylig holdt han tale på konferansen SAP for Utilities (link ligger utenfor ibm.com) og på Gridwise Global Forum (link ligger utenfor ibm.com). Michael har blitt sitert i de fremste økonomibladene, samt i The Wall Street Journal og New York Times, og han har vært på CNBC og andre TV-kanaler. Han har skrevet tre white paper-dokumenter i løpet av de siste tre årene. All denne eksponeringen gjør det selvsagt enklere for folk å finne hans ekspertise, både i og utenfor selskapet.

"I IBM er årsaken til det [at man blir funnet] det omdømmet og nettverket jeg har bygd opp," sier han. "Vi har i IBM en gruppe på over 1000 personer innen energi- og vannforsyningssektoren. Så mange finner meg på den måten, også."

For Michael er ett av de mest spennende aspektene ved energibransjen den økte rollen forbrukeren spiller. "Folk flest begynner å forstå hva vi gjør," sier han.

"Energi- og vannforsyning har tradisjonelt vært en infrastrukturbransje," men dette har endret seg med nye teknologier, for eksempel smarte strømnett. "Folk flest forstår at energi er viktig og ønsker å forstå hvordan det fungerer."

I tillegg til økt bevissthet hos forbrukerne har den nye teknologien innvirkning på forretningslivet. "Teknologien som begynner å bli tatt i bruk i bransjen, enten det er intelligente sensorer ute i strømnettet eller elektriske biler eller smarte målere, gjør at jeg er svært entusiastisk når det gjelder den tekniske revolusjonen som er på gang."

Michael er gift og har en datter på universitetet som arbeider med miljøstudier, og en sønn på videregående skole. Og han kommer fra en stor familie med 10 søsken. "Det er alltid en kilde til underholdning," sier han. I fritiden leser han, spiller tennis, trener og tilbringer tid sammen med familien. Han bor utenfor Philadelphia.