IBM-ova izjava o zasebnosti

Ta izjava o zasebnosti velja od 26. april 2022.

Privacy Page Leadspace 2800x1400

Uvod

Pri IBM-u cenimo vašo zasebnost in smo predani odgovorni zaščiti in obdelavi vaših osebnih podatkov.

V tej izjavi o zasebnosti je opisano, kako IBM zbira, uporablja in z drugimi deli vaše podatke. Velja za družbo IBM Corporation in IBM-ove podružnice, razen če podružnica predloži svojo izjavo brez sklica na IBM-ovo.

Dodatne informacije o zasebnosti podatkov lahko navedemo v dopolnilnem obvestilu o zasebnosti.

 


Osebni podatki, ki jih zbiramo in uporabljamo

V tem razdelku so opisane različne vrste podatkov, ki jih zbiramo, in načini, kako jih uporabljamo.

Vaš račun

Račun pri IBM-u lahko ustvarite tako, da ustvarite IBMid. IBMid IBM-u zagotovi vaše ime, e-poštni naslov in državo ali področje prebivališča. IBMid lahko zahtevamo za nekatere storitve, na primer za uporabo oblaka IBM Cloud in spletih storitev.

Shranimo lahko tudi vaše podatke iz poslovnih kontaktnih informacij, ki nam jih posredujete ali ki jih zberemo od vaše organizacije, poslovnih partnerjev ali naših dobaviteljev.

IBMid vas enolično identificira, ko dostopate do naših spletnih mest, posredujete zahtevo ali naročilo oziroma uporabljate izdelek ali storitev. Če se z IBMid-jem prijavite v naša spletna mesta, lahko podatke, ki jih zberemo, povežemo z vašim računom. IBMid se uporablja tudi za vaš dostop do oblaka IBM Cloud in spletnih storitev ter vam omogoča upravljanje vaših pogodb in zgodovine zaračunavanja. E-poštni naslov v vašem IBMid-ju se lahko uporablja za vzpostavljanje stika z vami v povezavi s katerimi koli storitvami, na katere se naročite.

Poslovne kontaktne informacije so običajno informacije, ki jih najdete na vizitki, kot so ime in poslovni kontaktni podatki. Te podatke uporabljamo za vzpostavljanje stika in komuniciranje z vami glede poslovnih zadev. Če poslovne kontaktne informacije prejmemo od tretje osebe, kot je IBM-ov poslovni partner ali dobavitelj, bomo preverili, ali so bile informacije z nami deljene na ustrezen način.

Vaše kontaktne poslovne informacije lahko tudi združimo z drugimi s poslovanjem povezanimi informacijami, kot so informacije o vaši strokovni izobrazbi, veščinah in delovnih izkušnjah, ali drugimi javno dostopnimi informacijami, kot so s poslovanjem povezani blogi, publikacije, delovne vloge in certificiranja. Te informacije lahko uporabimo za to, da prikrojimo naše interakcije z vami v katerem koli delu IBM-ovega poslovanja, na primer pri prodajnem procesu, za ohranjanje razmerja z vami in za popogodbena razmerja.


IBM-ova spletna mesta

Naša spletna mesta ponujajo načine za komuniciranje z vami glede nas ter naših izdelkov in storitev. Informacije, ki jih zbiramo na spletnih mestih, uporabljamo za to, da vam zagotavljamo dostop do spletnega mesta, upravljamo spletno mesto, izboljšujemo vašo izkušnjo in personaliziramo način, na katerega vam posredujemo informacije. Če naša spletna mesta obiščete brez prijave z računom, lahko še vedno zberemo informacije, ki so povezane z vašim obiskom spletnega mesta.

Za več informacij o tehnologijah, ki jih uporabljamo za zbiranje informacij na spletnih mestih, in nastavljanje preferenc glejte razdelek Piškotki in podobne tehnologije.

Zbiramo informacije o vaši uporabi naših spletnih mest, kot so:

  • spletne strani, ki si jih ogledate,
  • količina časa, ki ga porabite na straneh,
  • URL spletnega mesta, ki vas je napotilo na naše strani,
  • vaše geografske informacije, izpeljane iz vašega naslova IP,
  • in hiperpovezave ali oglasi, ki jih izberete.

Te informacije uporabljamo za to, da izboljšamo in personaliziramo vašo izkušnjo z našimi spletnimi mesti, vam zagotovimo vsebino, ki bi vas morebiti zanimala, ustvarimo trženjske vpoglede ter izboljšamo naša spletna mesta, spletne storitve in sorodne tehnologije.

Zbiramo tudi informacije, ki jih vaš brskalnik ali naprava pošilja samodejno, kot so:

  • vrsta vašega brskalnika in naslov IP,
  • operacijski sistem, vrsta naprave in informacije o različici,
  • jezikovne nastavitve,
  • dnevniki o zrušitvi,
  • informacije o IBMid-ju (če ste vpisani),
  • in gesla.

Te informacije uporabljamo za to, da vam zagotovimo dostop do naših spletnih mest, izboljšamo ogled spletnih strani v vaši napravi in brskalniku, se prilagodimo vašim nastavitvam in jeziku ter prilagodimo vsebino tako, da ustreza pomembnosti ali morebitnim pravnim zahtevam veljanim v vaši državi. Te informacije uporabljamo tudi za skladnost s sistemskimi in omrežnimi varnostnimi zahtevami ter za zagotavljanje podpore. Za več informacij glejte razdelka Storitve podpore in Ščitenje vas in IBM-a.

Zagotavljamo tudi platforme in forume, ki omogočajo skupno rabo v spletu, podporo in sodelovanje med registriranimi člani. Vse informacije, ki jih predložite tem platformam, lahko postanejo na voljo drugim v internetu oziroma jih lahko odstranimo mi, kot je opredeljeno v obvestilu o zasebnosti ali pogojih platforme. Ne odgovarjamo za nobeno vsebino, ki jo daste na voljo z uporabo naših izdelkov ali storitev.

Pripravljamo poročila o naših spletnih mestih, iz katerih izpeljemo vpoglede v priljubljene teme in splošno poznavanje trga. Ta poročila lahko posredujemo tretjim osebam, da izvejo, v kakšni interakciji so bili uporabniki in kako jih je zanimal njihov izdelek ali storitev, ki je bila predstavljena na naših spletnih mestih. V vseh poročilih so prikazane agregirane informacije, ki jih ni mogoče uporabiti za identificiranje obiskovalcev našega spletnega mesta.

Ne prevzemamo nobene odgovornosti za vsebino ali prakse glede zasebnosti na spletnih mestih ali v aplikacijah tretjih oseb.


IBM Cloud in spletne storitve

Naše storitve v oblaku in spletne storitve vključujejo aplikacije "kot storitev" in namizne aplikacije, mobilne aplikacije ter storitve IBM Learning. Informacije o uporabi teh storitev, kot so strani, ki si jih ogledate, ali vaše interakcije na teh straneh, uporabljamo za izboljšanje in razvoj naših storitev ter za generiranje tehničnih in tržnih vpogledov. Za uporabo naših storitev v oblaku in spletnih storitev lahko zahtevamo IBMid (glejte razdelek Vaš račun).

Informacije, ki jih zbiramo v naših storitvah v oblaku in spletnih storitvah, lahko vključujejo:

  • strani, ki si jih ogledate,
  • vaše nastavitve znotraj storitve,
  • vrsto vašega brskalnika in naslov IP,
  • operacijski sistem, vrsto naprave in informacije o različici,
  • dnevnike o zrušitvi,
  • informacije o IBMid-ju (če ste vpisani),
  • in gesla.

Te informacije zbiramo za to, da vam zagotavljamo dostop, upravljamo storitev, za podporo, za personaliziranje in izboljšanje vaše izkušnje s storitvijo, za razvoj drugih storitev in tehnologij ter za generiranje tehničnih in tržnih vpogledov. Za več informacij o tehnologijah, ki jih uporabljamo za zbiranje teh informacij, in nastavljanje preferenc glejte razdelek Piškotki in podobne tehnologije.

Kjer izdelke in storitve zagotavljamo kot ponudnik za poslovanje med podjetji, je za zbiranje in uporabo osebnih podatkov med uporabo naših izdelkov ali storitev odgovoren naročnik, razen če je opisano drugače. Naša pogodba z naročniki nam lahko dovoljuje tudi to, da za namene upravljanja pogodb zahtevamo in zberemo informacije o pooblaščenih uporabnikih naših izdelkov ali storitev.

Obvestila o zasebnosti v mobilnih aplikacijah lahko zagotavljajo podrobnosti o informacijah, ki jih zbira aplikacija, kot so informacije o geografski lokaciji ali enolični ID uporabnika naprave. Enolični ID-ji uporabnika se uporabljajo za povezovanje s strežniki in za povezovanje uporabe naprave po več aplikacijah. Svoje nastavitve zasebnosti lahko prikrojite tako, da uporabite meni za nastavitve ali profil uporabnika, odvisno od funkcij aplikacije.

IBM Learning ponuja izobraževalne storitve in zbira informacije o zaključenih tečajih, da vam lahko zagotavlja poverilnice, potrdila ali po potrebi nadaljnje informacije.

Ne prevzemamo nobene odgovornosti za vsebino ali prakse glede zasebnosti na spletnih mestih ali v aplikacijah tretjih oseb.


Trženje

Zbrane informacije uporabljamo za komunikacijo z vami glede ustreznih izdelkov, storitev in ponudb. Te informacije uporabljamo tudi za personaliziranje vaše izkušnje z našimi vsebinami in oglasi ter za razvoj notranjega trženjskega in poslovnega obveščanja. Če želite nastaviti ali posodobiti preference glede trženjske komunikacije, obiščite IBM Privacy Preference Center. Lahko tudi predložite zahtevo za zavrnitev ali izberete Odjava na dnu vsakega trženjskega e-poštnega sporočila. Če želite pregledati ali nastaviti svoje preference glede informacij, ki jih zbiramo o vas na naših spletnih mestih, izberite Preference piškotkov v nogi spletnega mesta.

Kontaktne informacije, ki jih zberemo neposredno od vas, vaše organizacije ali zunanjih ponudnikov podatkov, uporabljamo za komunikacijo z vami glede naših izdelkov, storitev in ponudb. Kadar informacije o vas pridobimo posredno od tretjih oseb, uvedemo preverjanja in nadzore, s katerimi potrdimo, da je tretja oseba te informacije pridobila zakonito in da ima tretja oseba pravico do tega, da nam zagotovi te informacije za našo uporabo pri trženju.

V skladu z vašimi preferencami lahko zbiramo informacije o vaših interakcijah z našimi spletnimi mesti, našimi e-poštnimi sporočili (če so na primer e-poštna sporočila odprta ali povezave izbrane) ter drugo IBM-ovo vsebino, vključno z vsebino na spletnih mestih tretjih oseb. Za več informacij o tehnologijah, ki jih uporabljamo za zbiranje teh informacij, in nastavljanje preferenc glejte razdelek Piškotki in podobne tehnologije.

Te informacije uporabljamo za razvoj notranjega trženjskega in poslovnega obveščanja. Lahko na primer:

  • Združimo zbrane informacije za boljše razumevanje vaših zanimanj in potencialnih poslovnih potreb, kot so IBM-ovi dogodki, ki se jih udeležite, vsebine, ki jih pregledate, ali katera koli naša spletna mesta, ki jih obiščete.
  • Agregiramo informacije, ki so zbrane o obiskovalcih spletnega mesta, za namene razvijanja in modeliranja trženjskih občinstev.
  • Izkoristimo vpoglede iz zbranih informacij za personaliziranje vsebin in oglasov v več interakcijah in napravah.
  • Vključimo oglaševalske partnerje, kot so založniki in platforme družbenih medijev, za zagotavljanje ciljanih IBM-ovih oglasov na njihovih spletih mestih, agregiranje informacij za analizo ter sledenje vključenosti teh oglasov v našem imenu. Ti oglaševalski partnerji lahko tudi sledijo vašim interakcijam z nami na naših spletnih mestih.

Pogodbena razmerja

Pogodbeno razmerje se ustvari, ko pri nas naročite poskusno različico, izdelek ali storitev. Kljub temu, da svoje izdelke in storitve večinoma zagotavljamo podjetjem, lahko tudi posamezniki sklenejo pogodbo z nami neposredno kot naročnik. Zberemo lahko vse informacije, ki so upravičeno potrebne za pripravo, sklenitev in izpolnjevanje pogodbenega sporazuma.

Informacije, zbrane v okviru pogodbenega razmerja, lahko vključujejo poslovne kontaktne informacije zahtevnika, IBMid in podrobnosti naročila. Zberemo lahko tudi informacije, zahtevane za pošiljanje in plačilo, za uvedbo storitev ali za podelitev dostopa do izdelka ali storitve.

Te informacije se lahko zbirajo za različne namene, odvisno od narave izdelkov ali storitev, na primer za upravljanje pogodb in skladnost, za zagotavljanje podpore, za izboljšanje ali razvoj naših izdelkov in storitev ter za generiranje tehničnih in tržnih vpogledov. Za več informacij glejte razdelek IBM Cloud in spletne storitve.


Storitve podpore

Ko stopite v stik z nami in zahtevate podporo, zberemo vaše kontaktne informacije, opis težave in možne razrešitve. Navedene informacije zabeležimo za obravnavanje poizvedbe za podporo, za administrativne namene, za ohranjanje našega razmerja z vami, za usposabljanje osebja in za namene zagotavljanja kakovosti.

Informacije, ki jih zbiramo, lahko vključujejo kakršne koli informacije, izmenjane med telefonskimi pogovori ali navedene med sejo podpore prek klepeta v živo na naših spletnih mestih. Te informacije lahko uporabimo za to, da vas obvestimo o izdelkih ali storitvah, ki so povezane z vašo zahtevo za podporo. To lahko vključuje posodobitve ali popravke izdelkov, informacije, zbrane prek drugih interakcij z vami ali vašo organizacijo, pa lahko uporabimo za to, da vam zagotovimo koristnejše predloge v povezavi s podporo za izdelke, kot je morebitno razpoložljivo usposabljanje glede težave.

Med obravnavanjem primera podpore lahko imamo slučajen dostop do informacij, ki jih navedete ali so v vašem sistemu. Te informacije lahko vsebujejo informacije o vas, zaposlenih v vaši organizaciji, strankah ali drugih pomembnih pogodbenih strankah. Pogoje glede obravnavanja in obdelovanja teh informacij krijejo veljavni pogoji uporabe ali druge pogodbe med vašo organizacijo in IBM-om, kot so pogoji uporabe za izmenjevanje diagnostičnih podatkov.


Ščitenje vas in IBM-a

Informacije lahko zbiramo in uporabljamo za to, da vas in IBM zaščitimo pred informacijskotehnološkimi varnostnimi grožnjami in da zavarujemo informacije, ki jih hranimo, pred nepooblaščenim dostopom, razkritjem, spreminjanjem ali uničenjem. To vključuje informacije iz naših informacijskotehnoloških sistemov za odobritev dostopa, kot so informacije za prijavo.

Varnostne rešitve, ki jih uporabljamo za zaščito vaših informacij, naše infrastrukture in naših omrežij, lahko zbirajo informacije, kot so naslovi IP in dnevniške datoteke. To je potrebno za funkcionalnost in koristnost varnostnih programov, da omogočimo preiskavo morebitnih varnostnih dogodkov in generiranje vpogledov v varnostne grožnje.

Za zbiranje informacij na dostopnih točkah do informacijskotehnoloških sistemov in omrežij ter v njih lahko uporabimo specializirana orodja in druge tehnične ukrepe, da zaznamo nepooblaščen dostop, viruse in indikacije zlonamernih dejavnosti. Informacije, ki jih zberemo, lahko uporabimo za izvajanje preiskav, kadar sumimo na nepooblaščen dostop, zlonamerno programsko opremo ali zlonamerne dejavnosti, ter za odstranjevanje ali osamitev zlonamerne kode ali vsebine.


IBM-ove lokacije

Ko obiščete IBM-ovo lokacijo, zberemo vaše ime ali poslovne kontaktne informacije (glejte razdelek Vaš račun), v nekaterih primerih pa tudi informacije z uradno izdanega osebnega dokumenta. Te informacije zbiramo za upravljanje dostopa ter za zaščito varnosti naših lokacij in zaposlenih.

Informacije, ki se zbirajo na naših lokacijah, se uporabljajo za izdajo identifikacijskih priponk za dostop. Kjer je to zakonsko dovoljeno, lahko preverimo identiteto obiskovalcev, če pa osebje dobavitelja dela na lokaciji, lahko za namene identifikacije zahtevamo identifikacijsko priponko s fotografijo.

Nadzor s kamerami in upravljanje dostopa se uporabljata zaradi varnostnih razlogov ter varnosti naših lokacij, zaposlenih in sredstev. Več informacij je morda na voljo na IBM-ovi lokaciji.


Zaposlovanje in nekdanji zaposleni

Neprestano iščemo nove talente za našo organizacijo, zato zbiramo informacije o prosilcih za delovna mesta ali morebitnih kandidatih iz več virov. Prosilce se za več informacij usmeri na obvestilo o zasebnosti za pridobivanje talentov. Ko zaposleni zapusti IBM, še naprej obdelujemo informacije, povezani z njim, in sicer zaradi preostalih poslovnih, pogodbenih, zaposlitvenih, pravnih in finančnih namenov, vključno z upravljanjem pokojnin do mere, ki jo obravnava IBM.

Pri zaposlovanju lahko morebitne kandidate iščemo s pomočjo zaposlitvenih posrednikov, prav tako pa lahko morebitne kandidate za specifično funkcijo prepoznavamo prek javno dostopnih informacij na platformah družbenih medijev.

Ko zaposleni zapusti IBM, zadržimo osnovne informacije nekdanjega zaposlenega glede njegove zaposlitve pri IBM-u.

Ko se zaposleni upokoji, obdelujemo informacije o upokojencu za izpolnjevanje obveznosti glede pokojnine do upokojenca. Informacije o obdelovanju informacij o pokojnini ali drugih pokojninskih programih lahko najdete pri lokalni organizaciji, odgovorni za pokojnine. V nekaterih državah je to lahko neodvisna organizacija. V nekaterih primerih upokojenci morda še vedno sodelujejo v iniciativah ali programih, ki jih organizira IBM, kot so programi prostovoljstva in družbene odgovornosti. Takšno sodelovanje je prostovoljno, več informacij za te iniciative pa je navedenih na ustreznih spletnih mestih ali straneh z informacijami.


Izvajanje poslovanja

Informacije zbiramo in uporabljamo za izboljšanje našega poslovanja, sistemov in procesov. Informacije lahko na primer uporabljamo za izvajanje, vzdrževanje, revidiranje in optimiziranje našega poslovanja, za zaščito naših sredstev in zaposlenih, za razvoj izdelkov in za branjenje naših pravic.

Informacije o našem poslovanju zbiramo za sprejemanje utemeljenih odločitev o organizaciji in poslovanju ter za poročanje o uspešnosti, revizijah in trendih. Te informacije na primer uporabljamo za analiziranje stroškov in kakovosti našega poslovanja. Kjer je to mogoče, se uporabljajo agregirane informacije, vendar se lahko uporabljajo tudi osebni podatki.

Informacije iz naših poslovnih sistemov, ki lahko vključujejo osebne podatke, zbiramo in uporabljamo za:

  • zaščito ali uveljavljanje naših pravic, vključno z zaznavanjem zlorab ali drugih kaznivih dejavnosti (na primer z uporabo informacij v plačilnih sistemih),
  • obravnavanje in razreševanje sporov,
  • odgovarjanje na pritožbe in branjenje IBM-a v pravnih postopkih,
  • in skladnost s pravnimi obveznostmi v državah, kjer poslujemo.

Zbiramo informacije o uporabi naših poslovnih procesov, spletnih mest, storitev v oblaku in spletnih storitev, izdelkov ali tehnologij. Te informacije lahko vsebujejo osebne podatke in se uporabljajo za razvoj izdelkov in procesov. Te informacije lahko na primer uporabljamo za povečanje učinkovitosti, zmanjšanje stroškov ali izboljšanje storitev prek razvoja avtomatiziranih procesov in orodij ali za razvoj ali izboljšanje tehnologij, na katerih so procesi in orodja zasnovani.


Piškotki in podobne tehnologije

Ko obiščete naša spletna mesta, storitve v oblaku in spletne storitve ter izdelke programske opreme ali si ogledate naše vsebine na nekaterih spletnih mestih tretjih oseb, zberemo informacije glede vaše povezave z uporabo različnih tehnologij za spletno spremljanje, kot so piškotki, spletni signali, lokalna shramba ali HTML5. Informacije, ki se zbirajo s temi tehnologijami, so morda potrebne za upravljanje spletnega mesta ali storitve, za izboljšanje delovanja, za boljše razumevanje načinov uporabe naših spletnih storitev ali za ugotavljanje zanimanj naših uporabnikov. Za zagotavljanje in pomoč pri uporabi teh tehnologij na IBM-ovih in drugih spletnih mestih sodelujemo z oglaševalskimi partnerji.

Piškotek je podatek, ki ga lahko spletno mesto pošlje vašemu brskalniku in se lahko shrani v vašem računalniku ter uporabi za identificiranje vašega računalnika. Spletni signali, vključno s piksli in oznakami, so tehnologije, ki se uporabljajo za sledenje uporabniku, ki obišče IBM-ovo spletno stran, ali temu, ali je bila spletna stran kopirana na drugo spletno mesto. Spletni signali se lahko uporabljajo v e-poštnih sporočilih ali glasilih za ugotavljanje tega, ali je bilo sporočilo prebrano ali posredovano oziroma ali so bile povezave izbrane. Lokalni objekti v skupni rabi lahko hranijo informacije o vsebini, prikazani na obiskani spletni strani, in preference. Uporabljajo se lahko za zagotavljanje povezanih funkcij na naših spletnih mestih ali prikazovanje ciljanega IBM-ovega oglaševanja na drugih spletnih mestih na osnovi vaših zanimanj.

Piškotki seje se lahko uporabljajo za sledenje vašemu prehajanju s strani na stran, tako da se od vas ne zahtevajo informacije, ki ste jih že zagotovili med trenutno sejo, ali informacije, potrebne za dokončanje transakcije. Piškotki seje se izbrišejo, ko zaprete spletni brskalnik. Trajni piškotki hranijo uporabniške preference za zaporedne obiske spletnega mesta, kot je beleženje vaše izbire jezika in lokacije države. Podatki v trajnih piškotkih se izbrišejo po 12 mesecih.

Z IBM-ovim upraviteljem piškotkov lahko izveste več o tehnologijah za spletno sledenje, ki jih uporabljamo, in pregledate ali nastavite preference glede informacij, ki jih zbiramo o vas na naših spletnih mestih. IBM-ov upravitelj piškotkov je predstavljen bodisi kot okno z obvestilom, ko prvič obiščete spletno stran, bodisi ga odprete tako, da izberete Preference piškotkov v nogi spletnega mesta. IBM-ov upravitelj piškotkov ne obravnava vseh vrst tehnologij za sledenje (na primer spletnih signalov). Če uporabljate mobilne aplikacije, za upravljanje nastavitev uporabite možnosti v vaši mobilni napravi.

Blokiranje, onemogočanje ali zavračanje IBM-ovih piškotkov lahko povzroči, da storitve ne delujejo pravilno, na primer v povezavi z nakupovalnim vozičkom, ali da blokirajo uporabo spletnega mesta ali storitev IBM Cloud, ki zahtevajo, da se vpišete. Onemogočanje piškotkov ne onemogoči drugih tehnologij za spletno sledenje, ampak drugim tehnologijam prepreči dostop do podatkov, shranjenih v piškotkih.

Naša spletna mesta ponujajo možnost uporabe možnosti drugih družbenih medijev. Če se odločite za uporabo teh možnosti, lahko ta spletna mesta tretjih oseb beležijo informacije o vas, na primer vaš naslov IP, čas dostopa in URL-je napotitvenega spletnega mesta. Če ste prijavljeni v spletna mesta teh družbenih medijev, lahko zbrane informacije tudi povežejo z vašimi informacijami o profilu. Ne prevzemamo nobene odgovornosti za prakse glede zasebnosti teh storitev tretjih oseb in vas spodbujamo, da za več informacij pregledate njihove pravilnike o zasebnosti.

Za informacije o piškotkih in o tem, kako odstranite te tehnologije z nastavitvami brskalnika, glejte https://www.allaboutcookies.org/.


Otroci

Če ni označeno drugače, naša spletna mesta, izdelki in storitve niso namenjeni temu, da jih uporabljajo otroci, mlajši od 16 let.


Deljenje osebnih podatkov z drugimi

Vaše osebne podatke lahko notranje ali zunanje delimo z dobavitelji, svetovalci ali poslovnimi partnerji za IBM-ove utemeljene poslovne namene in zgolj na osnovi potrebe po seznanitvi s podatki. V tem razdelku je opisano, kako informacije delimo z drugimi in kako omogočamo to deljenje z drugimi.

Kako osebne podatke delimo z drugimi

 

Ko osebne podatke delimo z drugimi, uvedemo ustrezna preverjanja in nadzore, s katerimi potrdimo, da podatke lahko delimo z drugimi.

Če se odločimo, da bomo prodali, kupili, združili ali drugače reorganizirali podjetja v nekaterih državah, takšna transakcija morda vključuje razkrivanje nekaterih osebnih podatkov potencialnim ali dejanskim kupcem podjetij oziroma zbiranje osebnih podatkov od tistih, ki prodajajo ta podjetja.

Navznoter osebne podatke delimo z drugimi zaradi naših utemeljenih poslovnih procesov, kot so upravljanje našega razmerja z vami in drugimi zunanjimi pogodbenimi strankami, programi skladnosti ali varnost sistemov in omrežij. To delamo zaradi izboljšanja učinkovitosti, prihrankov pri stroških in notranjega sodelovanja med našimi podružnicami. Naš notranji dostop do osebnih podatkov je omejen in podeljen samo na osnovi potrebe po seznanitvi s podatki. Deljenje teh informacij z drugimi je predmet ustreznih dogovorov znotraj podjetja, naših pravilnikov in varnostnih standardov.

Navzven:

  • Lahko naše poslovanje z dobavitelji vključuje zbiranje, uporabo, analizo ali druge vrste obdelave osebnih podatkov v našem imenu.
  • Naš poslovni model vključuje sodelovanje z neodvisnimi poslovnimi partnerji za trženje, prodajo in preskrbo IBM-ovih izdelkov in storitev. Kjer je to primerno, poslovne kontaktne informacije delimo z izbranimi poslovnimi partnerji.
  • Lahko osebne podatke delimo s strokovnimi svetovalci, vključno z odvetniki, revizorji in zavarovalnicami, da pridobimo njihove storitve.
  • Lahko informacije o pogodbenem razmerju delimo z drugimi, na primer z našimi poslovnimi partnerji, finančnimi ustanovami, špediterji, poštnimi ali vladnimi organi, kot so carinski organi, ki so vključeni v izpolnitev.

V določenih okoliščinah so lahko osebni podatki predmet razkritja vladnim agencijam skladno s sodnimi postopki, sodnimi nalogi ali pravnimi procesi. Osebne podatke lahko delimo z drugimi tudi zaradi zaščite pravic IBM-a ali drugih, kadar IBM meni, da so takšne pravice prizadete, na primer za preprečitev zlorabe.

 

 

Omogočanje mednarodnih prenosov

 

Vaše informacije se lahko prenesejo oziroma lahko do njih dostopajo IBM-ove podružnice in tretje osebe po vsem svetu. IBM ravna skladno z zakoni o prenašanju osebnih podatkov med državami in tako ščiti vaše osebne podatke, kjer koli so.

Uvedli smo različne ukrepe za zaščito, vključno z naslednjimi:

  • Pogodbene klavzule, na primer tiste, ki jih je odobrila Evropska komisija in so sprejete v več drugih državah. Kopijo standardnih pogodbenih klavzul EU lahko zahtevate tako, da izberete Stik z nami v glavi te strani.
  • Zavezujoča poslovna pravila za upravljavce. Imamo zavezujoča poslovna pravila za upravljavce, ki so jih odobrili evropski organi za varstvo podatkov in urad informacijskega pooblaščena v Združenem kraljestvu. Za več informacij glejte razdelek IBM-ova zavezujoča poslovna pravila za upravljavce.
  • IBM-ove prakse glede zasebnosti, opisane v tej izjavi o zasebnosti, so v skladu z okvirom čezmejnih pravil o zasebnosti APEC. Sistem APEC Cross Border Privacy Rules (CBPR) zagotavlja zaščito osebnih podatkov, ki se prenašajo med sodelujočimi gospodarstvi skupine APEC, kar se nanaša na spletne informacije, zbrane prek spletnega mesta ibm.com.

Čeprav okvir za varovanje zasebnosti EU-ZDA in Švica-ZDA ni več zanesljiv pri prenašanju osebnih podatkov, še naprej ravnamo skladno z vsemi obveznostmi okvira za varovanje zasebnosti EU-ZDA in okvira za varovanje zasebnosti Švica-ZDA. Za več informacij glejte IBM-ov pravilnik o okviru za varovanje zasebnosti in Ministrstvo za trgovino ZDA.


Informacije o upravljavcu in predstavniku

IBM prek svojih podružnic posluje po vsem svetu. Zakoni o zasebnosti v nekaterih državah upravljavca obravnavajo kot pravno osebo (ali fizično osebo), ki določa namene, za katere se obdelujejo osebni podatki, in načine, na katere se ti podatki obdelujejo. Pogodbene stranke, ki so vključene v dejanja obdelave v imenu upravljavca, so lahko imenovane za obdelovalce. Imenovanja in z njimi povezane obveznosti se razlikujejo, odvisno od pristojnosti.

Kjer je to pomembno za zakone o zasebnosti v vaši državi, je upravljavec vaših osebnih podatkov IBM-ova glavna podružnica v vaši državi ali na vašem področju, razen če se družba International Business Machines Corporation (IBM Corp.) ali druga IBM-ova podružnica sama identificira kot upravljavec za specifično interakcijo z vami.

Kontaktne podatke naše glavne podružnice v državi ali na področju lahko najdete tako, da izberete svojo državo ali področje in izberete Stik v nogi spletnih mest ibm.com. Stik z družbo IBM Corp. lahko vzpostavite na tem naslovu: International Business Machines Corporation, 1, North Castle Drive, Armonk, New York, Združene države Amerike.

Kjer mora družba IBM Corp. ali podružnica, ki je pod nadzorom družbe, imenovati pravnega predstavnika, so bili imenovani naslednji predstavniki.

IBM International Group B.V.,

Johan Huizingalaan 765,

1066 VH Amsterdam,

The Netherlands

IBM United Kingdom Limited,

PO Box 41, North Harbour,

Portsmouth,

Hampshire, PO6 3AU,

United Kingdom


Varnost in hranjenje informacij

Za zaščito vaših osebnih podatkov pred nepooblaščenim dostopom, uporabo in razkritjem imamo uvedene smiselne fizične, administrativne in tehnične ukrepe za zaščito. Ti ukrepi za zaščito vključujejo nadzor dostopa na osnovi vlog in šifriranje, tako da osebni podatki v tranzitu ostanejo zasebni. Poleg tega od naših poslovnih partnerjev, dobaviteljev in tretjih oseb zahtevamo, da uvedejo ustrezne ukrepe za zaščito, kot so pogodbene določbe in omejitve dostopa, da zaščitijo informacije pred nepooblaščenim dostopom, uporabo in razkritjem. 

Osebne podatke hranimo samo toliko časa, kot je potrebno za izpolnitev namena, za katerega se obdelujejo, ali zaradi skladnosti s pravnimi in regulativnimi zahtevami glede hranjenja. Pravne in regulativne zahteve glede hranjenja lahko vključujejo hranjenje informacij za:

  • namene revizije in obračunavanja,
  • zakonske določbe glede hranjenja,
  • obravnavanje sporov,
  • in dokazovanje, uveljavljanje ali branjenje pravnih zahtevkov v državah, kjer poslujemo. 

Vse informacije o pogodbenem razmerju hranimo za administrativne namene, pravne in regulativne zahteve glede hranjenja, branjenje IBM-ovih pravic in upravljanje IBM-ovega razmerja z vami. Informacije, ki so navedene v dopolnilnem obvestilu o zasebnosti, morda navajajo podrobnejše informacije o veljavnih določbah glede hranjenja.

Ko osebnih podatkov ne potrebujemo več, imamo vzpostavljene postopke za njihov varen izbris, na primer z brisanjem elektronskih datotek in uničenjem fizičnih zapisov.


Vaše pravice

Pri obravnavanju vaših osebnih podatkov imate nekatere pravice. Obrazec Stik z nami v glavi te strani lahko uporabite za:

  • Zahtevanje dostopa do osebnih podatkov, ki jih imamo o vas, ali njihovo posodobitev. Morda imate dodatne pravice glede svojih osebnih podatkov, odvisno od veljavne zakonodaje.
  • Postavljanje vprašanj, povezanih s to izjavo o zasebnosti in praksami glede zasebnosti. Vaše sporočilo se posreduje ustreznemu članu IBM-ove ekipe za zasebnost podatkov, vključno z odgovornimi pooblaščenimi osebami za varstvo podatkov.
  • Predložitev pritožbe IBM-u, če niste zadovoljni s tem, kako IBM obdeluje vaše osebne podatke.

Za vaše pravice lahko veljajo omejitve in izjeme, ki izhajajo iz veljavne zakonodaje. Obstajajo lahko na primer situacije, ko z vami ne moremo deliti določenih informacij, ki jih iščete, če bi razkritje teh informacij pomenilo razkritje informacij o drugih.

Morda imate tudi pravico, da se pritožite pristojnemu nadzornemu organu. Informacije o dodatnih pravicah in pravici do pritožbe pri pristojnem nadzornem organu so na voljo tukaj.

Če imate nerešene pomisleke glede zasebnosti ali uporabe podatkov, ki jih nismo zadovoljivo obravnavali, (brezplačno) stopite v stik z našim ameriškim neodvisnim ponudnikom reševanja sporov tukaj.

Če želite nastaviti ali posodobiti preference glede trženjske komunikacije, obiščite IBM Privacy Preference Center. Lahko tudi predložite zahtevo za zavrnitev ali izberete Odjava na koncu vsakega trženjskega e-poštnega sporočila.


Pravna podlaga

V nekaterih pristojnostih je zakonito obravnavanje osebnih podatkov predmet utemeljitve, ki se včasih imenuje pravna podlaga. Pravne podlage, na katere se zanašamo za zakonito obravnavanje vaših osebnih podatkov, se razlikujejo glede na namen in veljavno zakonodajo.

Različne pravne podlage, ki jih uporabljamo, so:

Na to pravno podlago se zanašamo, kadar moramo določene osebne podatke, kot so vaši kontaktni podatki, plačilni podatki in podatki za pošiljanje, obdelovati za izpolnjevanje naših obveznosti ali za upravljanje našega pogodbenega razmerja z vami.

Primeri:

  • Če nameravate kupiti izdelek ali storitev, zahtevamo vaše poslovne kontaktne informacije za sklenitev pogodbe z vami oziroma morate ustvariti IBMid (glejte razdelek Vaš racun) za dostop do kupljenega izdelka v spletu.
  • Za izpolnjevanje pogodbe morate morda prejeti storitve podpore, za katere moramo zbrati vaše kontaktne informacije.
  • Osebne podatke potrebujemo za obravnavanje prosilcev za delovna mesta ali za upravljanje upravičenj do pokojnine upokojencev (glejte razdelek Zaposlovanje in nekdanji zaposleni).

Legitimni interesi so povezani z zmožnostjo opravljanja in organiziranja poslovanja, kar vključuje trženje naših ponudb, zaščito naših pravnih interesov, varovanje našega informacijskotehnološkega okolja ali izpolnjevanje zahtev naročnikov.
Primeri:

  • Zajemamo vašo uporabo in interakcije z našimi spletnimi mesti, da jih izboljšamo.
  • Obdelujemo vaš IBMid (glejte razdelek Vaš račun) za upravljanje odobritev dostopa naših storitev.
  • Če imamo pogodbeno razmerje z organizacijo, za katero delate, imamo legitimen interes obdelovati vaše osebne podatke, ki se uporabljajo za upravljanje te pogodbe.
  • Vaše poslovne kontaktne informacije (glejte razdelek Vaš račun) obdelujemo v kombinaciji z drugimi za poslovanje pomembnimi informacijami, da prikrojimo naše interakcije z vami in promoviramo naše izdelke in storite. Vaše kontaktne informacije lahko obdelujemo skupaj s podatki o IBM-ovem dogodku, ki ste se ga udeležili, da razvijemo trženjsko in poslovno obveščanje.
  • Osebne podatke prosilcev obdelujemo na podlagi našega legitimnega interesa iskanja ustreznih talentov (glejte razdelek Zaposlovanje in nekdanji zaposleni).
  • Naše splošno poslovanje moramo ohranjati funkcionalno. V ta namen lahko na primer obdelujemo prijavne informacije naših informacijskotehnoloških sistemov in omrežij ali posnetke nadzornih kamer na IBM-ovih lokacijah  za namene varnosti.

Osebne podatke lahko obdelujemo tudi takrat, ko je to potrebno za branjenje naših pravic v sodnih, administrativnih in arbitražnih postopkih. To spada tudi pod pravno podlago legitimnega interesa v državah, kjer to ni ločena pravna podlaga.

Osebne podatke obdelujemo za kreditno zavarovanje, ki je posebna pravna podlaga po brazilskem zakonu (LGPD), a jo krije tudi pravna podlaga legitimnega interesa v drugih državah.

Obdelovanje temelji na vašem soglasju, kjer to zahtevamo.
Primer:

Kadar moramo določene osebne podatke obdelovati na podlagi naše pravne obveznosti. Primer:

  • Za nekatere transakcije, kot so finančne transakcije, moramo od vas morda zahtevati uradno izdan osebni dokument (glejte razdelek Pogodbeno razmerje).

Posodobitve izjave o zasebnosti

Če bistveno spremenimo to izjavo o zasebnosti, redigiramo datum veljavnosti, o posodobljeni izjavi o zasebnosti pa je 30 dni objavljeno obvestilo. Če po takšni spremembi še naprej uporabljate naša spletna mesta in storitve, se šteje, da ste prebrali in razumete spremembe.

Prejšnje različice izjave o zasebnosti so na voljo tukaj.