Samhällsansvar är en av IBMs grundvärderingar

Att ta vårt ansvar i samhället är en av IBMs grundvärderingar och vi strävar efter att det ska genomsyra allt vi gör. IBM har utvecklat en genomgripande strategi för företagets samhällsengagemang. Vi fokuserar på specifika samhällsfrågor, däribland hållbar utveckling, utbildning, integration och hälsa.

IBM jobbar med samhällsansvar på flera nivåer; Vi möjliggör för våra anställda att jobba volontärt, vi driver strategiska satsningar tillsammans med civilsamhället, offentlig sektor, akademin och näringslivet, och vi skapar hållbara lösningar tillsammans med våra kunder. Vårt engagemang är oftast kopplat till våra egna kompetensområden och vår teknik.

Susanna Salwén är ansvarig för CSR-arbetet för IBM Sverige, följ hennes arbete i sociala medier!

Linkedin Blog

Susanna Salwén
 
 
Sofia Andersson

Utvecklare se hit, världen behöver era idéer

IBM driver projektet Call for Code. Låt oss tillsammans med hjälp av AI, blockchain, IoT och cloud lösa utmaningarna kring naturkatastrofer.

 
 

Volontärarbete hos anställda

På IBM uppmuntrar vi våra anställda att engagera sig volontärt där de bor. I Sverige är vi stolta över att 26% av våra anställda är volontärer och engagerar sig i allt från att lära ut programmering till mellanstadiebarn och ha läxläsning med nyanlända till att ge IT-stöd till hemlösa.

Varje vecka träffar vi mellanstadieelever på Husbygårdsskolan och lär dem att programmera. En kille som inte har dator hemma tycker att kodning är det roligaste som finns, och två tjejer som ville bli modedesigners förut drömmer nu om att göra sitt eget skräckspel

Kristina Emanuelsson grundare av Code Club i Husby

Kristina Emanuelsson
 
 
Sofia Andersson

Stödjer civilsamhället i samarbetsprojekt

IBM Sverige samarbetar varje år med några utvalda ideella organisationer där vi bidrar med vår teknik och expertis inom t.ex. molntjänster, analys, mobila och sociala system samt ledarskap och affärsstrategi. På samma sätt som våra kunder utvecklar sin affärspotential genom dessa teknologier kan ideella organisationer göra det och på så sätt skapa ett ännu större avtryck i sin verksamhet.

Fritidsbanken har en fantastisk organisation som möjliggör att fler kan få en aktiv och meningsfull fritid. Att få gå in och stötta med det vi är bäst på, teknik och teknisk utveckling, har inte bara utvecklat mig som konsult men gjort att jag fått ta del av det fina arbetet de utför.

Sofia Andersson konsult.

 
 

Särskilda insatser i världen

Varje år skickar IBM ut team av anställda till utvecklingsländer genom vårt program Corporate Service Corps för att under 4 veckor jobba intensivt tillsammans med en partnerorganisation för att lösa problem på plats i det området med hjälp av IBMs kompetens.

Under mitt projekt i Kina hjälpte vi en organisation att bygga upp en ehandelssida. Tack var den kunde små företagare hitta kunder i hela landet och de kunde försörja sina familjer. Detta var en av de mest utvecklande upplevelserna jag haft i mitt liv

Sabarinath Venugopalan

Sabarinath Venugopalan
 
 
CSR

Förändring via partnerskap

Förutom att stötta andras initiativ så driver vi även egna samarbeten med externa partners. Genom att samarbeta med andra aktörer blir vi en starkare förändringskraft.

Genom att samarbeta med andra aktörer kan vi tillsammans med dem skapa förändringar på en systemnivå

Susanna Salwén.

 
 

Hållbarhetsrapportering

IBMs inställning till företagsansvar återspeglar vår verksamhet - tillämpad teknologi, kontinuerlig transformation och hållbar förändring. Vår senaste rapport beskriver effekterna av våra projekt och insatser över hela världen.