Az IBM-ről

Az IBM Magyarország története


1932 és 1936 között Magyarországon Organisatio Irodafelszerelési Rt. képviselte az IBM elődjét, a Computing Tabulating Recording Company nevű vállalatot.
Az amerikai cég 1936-ban, "Watson Electrical Bookkeeping Ltd." néven indította útjára magyarországi leányvállalatát, nyolc alkalmazottal és 10 000 dolláros alaptőkével. Az első ügyfelek - akik főleg a bankok köréből kerültek ki - kitörő örömmel fogadták kártyarendező gépeink gyorsaságát és pontosságát. Kezdetét vette a növekedés, és hamarosan üzembe kellett helyezni egy külön kártyaüzemet. Az ügyfelek behozták dokumentumaikat a szolgáltatóirodába, itt lyukkártyára vitték át az adatokat, majd soronként 50 perces sebességgel feldolgozták és rendszerezték őket.

1938-ra már húsz dolgozót foglalkoztatott a vállalat. A II. világháború alatt leégett az iroda, de hamarosan megtörtént az újjáépítés és újraindult az élet.
1947-ben a vállalat felvette az International Business Machines Corporation Magyarországi Kft. nevet. Az 1949-es népszámlálás nagy kihívást jelentett az IBM Magyarországi Kft. számára, és végül nagy sikernek bizonyult. Abban az időben még nem volt könnyű a belső kommunikáció: amikor Thomas J. Watson szólni kívánt az IBM alkalmazottaihoz, külön telefonvonalat béreltek erre a célra a Magyar Postától.

A hidegháború és a vasfüggöny kora az IBM számára is nehéz időket jelentett. A vállalatok többségét államosították. Alig néhány vállalat élte ezt túl; ezek egyike az IBM volt. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: az IBM gépei annyira nélkülözhetetlenek voltak, hogy a hatóságok nem merték veszélybe sodorni a fontos adatfeldolgozási feladatok végrehajtását (az ország statisztikai adatainak feldolgozása teljes egészében IBM gépeken alapult).
Részben leállították a pótalkatrészek beszállítását a nyugati világból, azonban az IBM ügyes fiatal mérnökei egy kis műhelyben maguk is elő tudták állítani az egyszerűbb alkatrészeket. 1956-ot követően javultak a körülmények az IBM számára, szilárd alapokon állt az üzlet. Nagyon jól fogyott a gömbfejes írógép, és az elektronikus számítógépek második generációjának bejelentése és forgalmazása is sikert aratott.

1966 áprilisában kiemelkedő eseményre került sor: Budapestre látogatott A. K. Watson, hogy részt vegyen az IBM 30 éves magyarországi fennállása alkalmából rendezett ünnepségeken. Magyarországon is komoly mérföldkövet jelentett a számítógépek harmadik generációjának bejelentése. Az IBM/360-20-as rendszerét a Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatták be.

A nyolcvanas évek első fele ismét nehéz időket hozott, a gazdasági embargó erősödésének következtében. Az IBM Magyarországi Kft. mindössze a termékek kis hányadát forgalmazhatta. Minden megrendelt számítógéphez ki kellett tölteni egy licenckérvényt, amelyen fel kellett tüntetni a felhasználás végcélját, a végfelhasználót stb.

A nyolcvanas évek végére egyre több termék került le a kiviteli tilalom alá eső áruk listájáról. Az IBM Magyarországi Kft. is elkezdett pályázni a nemzetközi tenderekre, és fontos ügyfeleket sikerült megszereznie.

Jelenleg tevékenységünkbe a nagyszámítógépek valamint az informatikai szolgáltatások teljes választékának értékesítése tartozik. Informatikai megoldásainkat a megtervezéstől kezdve a megvalósításon és a leszállításon át a felügyeletig biztosítjuk. PC üzletágunkat 2004-ben adtuk el a Lenovo-nak. Az IBM jelenleg közel 100 Üzleti Partnerrel működik együtt Magyarországon, akik segítségével minden iparág igényeire választ tud adni.


Segítség

Válaszok a kérdéseire