Arhitectura SAS

Arhitectura SAS (serial-attached SCSI) descrie o interconectare de dispozitive seriale şi protocol de transport care defineşte reguli pentru schimbul de informaţii între dispozitive.

SCSI conectat serial (SAS) este o evoluţie a interfeţei de dispozitiv paralele Small Computer System Interface (SCSI) într-o interfaţă serială punct-la-punct. Legăturile fizice SAS sunt un set de patru fire utilizate ca două perechi de semnal diferenţial. Un semnal diferenţial transmite într-o direcţie, iar celălalt semnal diferenţial transmite în direcţia opusă. Datele pot fi transmise în ambele direcţii simultan. Legăturile fizice sunt incluse în porturi SAS, care conţin una sau mai multe legături fizice. Dacă există mai mult de o legătură fizică în port, portul este un port larg. Dacă există doar o legătură fizică în port, este un port îngust. Un port este identificat de un nume internaţional SAS unic (numit şi adresă SAS).

Un adaptor SAS conţine unul sau mai multe porturi SAS. O cale este o legătură logică punct-la-punct între un port SAS iniţiator de pe adaptor şi un port SAS ţintă de pe dispozitivul I/E (de exemplu, un disc). O conexiune este o asociere temporară între un adaptor şi un dispozitiv I/E, printr-o cale. O conexiune permite comunicaţia cu un dispozitiv. Adaptorul poate comunica cu dispozitivul I/E prin această conexiune utilizând setul de comenzi SCSI sau ATA (Advanced Technology Attachment) şi setul de comenzi ATAPI (Advanced Technology Attachment Packet Interface), în funcţie de tipul de dispozitiv.

Un expander SAS permite conexiuni între un port de adaptor şi mai multe porturi de dispozitive I/E, prin rutarea conexiunilor între porturile de expander. Poate exista o singură conexiune printr-un expander la un moment dat. Utilizarea dispozitivelor expander creează mai multe noduri în calea de la adaptor la dispozitivul I/E. Dacă un dispozitiv I/E suportă mai multe porturi, poate exista mai mult de o cale la dispozitiv când dispozitivele expander sunt incluse în cale.

O reţea SAS se referă la suma tuturor căilor între toate porturile adaptoarelor SAS şi toate porturile dispozitivelor I/E din subsistemul SAS, inclusiv cabluri, incinte şi dispozitive expander.