Db2 Administration Server

Db2 Administration Server (DAS) este un punct de control utilizat numai pentru asistenţa pentru taskurile instanţelor de bază de date Db2. Dacă vreţi să folosiţi uneltele disponibile, cum ar fi Replication Center sau Development Center, trebuie să aveţi un DAS care rulează.

Important: Db2 Administration Server (DAS) este perimat în Versiunea 9.7 şi ar putea să fi înlăturat într-o ediţie viitoare. DAS nu este suportat în mediile Db2 pureScale. Folosiţi programele software care folosesc protocolul Secure Shell pentru administrarea la distanţă. Pentru informaţii suplimentare, vedeţi Serverul de administrare Db2 (DAS) este perimat .

Figura 1. Unde este utilizat DAS
O tabelă care arată unde se utilizează DAS pe sistemele Db2 Windows, UNIX şi Linux.

DAS furnizează asistenţă când se lucrează la următoarele taskuri de administrare:

  • Activarea administrării de la distanţă a instanţelor de bază de date Db2.
  • Asigurarea facilităţii pentru gestionarea joburilor, incluzând abilitatea de a planifica rularea scripturilor de manager de bază de date Db2 şi de comandă de sistem de operare. Scripturile de comandă sunt definite de utilizator.
  • Furnizarea mijloacelor pentru descoperirea informaţiilor despre configurarea instanţelor Db2, bazelor de date şi altor servere de administrare Db2, împreună cu utilitarul Db2 Discovery. Aceste informaţii sunt utilizate pentru a simplifica şi automatiza configurarea conexiunilor de client la bazele de date Db2.

Puteţi avea un singur DAS într-un server de bază de date. Dacă este deja creat unul, trebuie să-l abandonaţi cu db2admin drop. DAS este configurat în timpul instalării să pornească atunci când se realizează boot-ul sistemului de operare.

DAS este utilizat pentru a executa taskuri la distanţă pe sistemul server şi pe sistemul gazdă, în numele unei cereri de client de la oricare dintre uneltele disponibile.

DAS este disponibil în toate sistemele de operare Windows şi UNIX suportate, precum şi pe platformele zSeries (numai OS/390 şi z/OS). DAS pe zSeries utilizat pentru suportul Development Center şi Replication Center în taskurile administrative.

Db2 Administration Server pe zSeries (numai OS/390 şi z/OS only), va fi împachetat şi livrat ca parte a caracteristicii de clienţi Db2 Management a sistemului Db2. Pentru produsele care necesită DAS, cum ar fi Replication Center şi Development Center, trebuie să fie instalată funcţia DAS. Pentru informaţii despre disponibilitatea DAS în sistemul dumneavoastră de operare, contactaţi reprezentantul IBM.