Bestanden en bestandssystemen

Bestanden en bestandssystemen geven informatie over databasebestandsbeheer, spoolbestanden, bandbestanden en geïntegreerde bestandssysteemmogelijkheden van het IBM System i-platform.

Geïntegreerd bestandsysteem

Bestanden onder het besturingssysteem verschillen aanmerkelijk van hun tegenhangers onder UNIX en Windows. In het besturingssysteem is een bestand een object in het systeem. Elk bestand heeft een omschrijving waarin de kenmerken staan en hoe de gegevens die bij het bestand horen zijn georganiseerd. Telkens als het besturingssysteem een bestand verwerkt, wordt deze omschrijving gebruikt.

Buiten de verschillen in de verwerking van bestanden gebruikt het besturingssysteem ook unieke structuren om bestanden en andere objecten in het systeem op te slaan. Toch zal het geïntegreerd bestandssysteem in System i Navigator mensen die gewend zijn aan een hiërarchie op basis van het Windows-besturingssysteem bekend voorkomen. UNIX-gebruikers zullen waarschijnlijk sommige elementen van deze hiërarchie herkennen, evenals de aanwezigheid van bestandspointers.

U kunt in System i Navigator toegang krijgen tot het geïntegreerde bestandssysteem. Met het geïntegreerde bestandssysteem kunt u bestanden en bibliotheken op het systeem zoeken, wijzigen en kopiëren door in een hiërarchie te navigeren zoals in Windows Verkenner. Met het geïntegreerde bestandssysteem kunt u gegevensbestanden kopiëren naar uw client-PC.

Databasebestandsbeheer

U vindt hier informatie over traditionele bestandsbeheerfuncties die uw toepassing gebruikt bij het maken en openen van gegevens op het systeem en bij de controle van de integriteit van de gegevens. Bestandsbeheer is het onderdeel van het besturingssysteem dat de opslag van en de toegang tot bestandsobjecten (*FILE-objecten in de bibliotheek QSYS.LIB) op het systeem beheert.

Spoolbestanden

Spooling is een systeemfunctie die gegevens in een databasebestand opslaat om later te kunnen verwerken of af te drukken. Met spoolbestanden kunt u uw gegevensbestanden beheren op aangesloten apparatuur zoals een diskette of een printer.

Bandbestanden

Bandbestanden zijn apparatuurbestanden die toegang verstrekken tot gekoppelde bandstations. In het onderwerp Bandbestanden worden de kenmerken en het gebruik van bandstationbestanden voor toepassingen beschreven. Dit onderwerp bevat ook informatie over het opslaan/openen van gegevens op/vanaf een bandstation, en conceptuele informatie over banden, gegevensbestanden op band en bandstationbestanden.

Verwante onderwerpen
Objecten
Databasebestandsbeheer
Het geïntegreerde bestandssysteem beveiligen
Verwante informatie
Afgedrukte bestanden en uitvoerwachtrijen