Topic
  • 2 replies
  • Latest Post - ‏2013-10-04T19:00:48Z by JimN
JimN
JimN
9 Posts

Pinned topic Data Studio 3.2 issue creating Web Service Null Pointer Exception

‏2013-10-01T16:19:56Z |

Hi there.

I have the following issue with Data Studio 3.2 (and Data Studio 3.1.1).  I cannot seem to create a new Web Service.  I receive the following error message when doing a Build and Deploy Operation when it builds the run time files (see attached file).  It generates a Java null pointer exception.

This is a simple Web Service with a "select" statement.  The statement runs successfully in the editor.  This is within a project that was created from scratch.

The server is WASCE 2.1.  The server starts/stops and runs successfully within Data Studio 3.2.  I understand Data Studio 3.2 is the last release supporting WASCE.

This problem originally occurred in Data Studio 3.1.1.  I upgraded DS 3.1.1 to DS 3.2 thinking this may resolve the issue, however it still remains (I did not do a remove of DS 3.1.1 and then a fresh install of DS 3.2, just an in place upgrade of DS 3.1.1 to DS 3.2 via Install Manager).

Interestingly 2 web service project containing several SP and SQL statement operations that were created back with Data Studio 2.2, can be modified, with new operations added, removed etc and they Build and Deploy fine.  I looked at the generated files and do not see anything obviously corrupt or missing (the Build and Deploy of these existing projects works in DS 3.1.1 and in DS 3.2).

Not sure where to go from here.

 

 

Additional info:

Installed a new copy of DS 3.2 into a new package group.  It requires a new server adapter.  WHen I select download new server adapters I get a list of them (Geronimo, Glassfish, WASCE).  I select WASCE 2.1 and then I receive this failure:

Cannot complete the install because one or more required items could not be found.
  Software being installed: WASCE v2.1 Server Adapter 2.1.8 (com.ibm.wasce.v21.feature.feature.group 2.1.8)
  Missing requirement: WASCE v2.1 Server Adapter 2.1.8 (com.ibm.wasce.v21.feature.feature.group 2.1.8) requires 'org.eclipse.jst.server_ui.feature.feature.group 2.0.2.v200802150100-77-CT9yJXEkuiKVeQrclqTHQ3648' but it could not be found
 

Are there instructions somewhere on how to install this, or how to make the product actually usable?

 

Attachments

Updated on 2013-10-02T14:57:18Z at 2013-10-02T14:57:18Z by JimN
  • JimN
    JimN
    9 Posts

    Re: Data Studio 3.2 issue creating Web Service Null Pointer Exception

    ‏2013-10-02T14:58:12Z  

    See Additional Info in original msg.

  • JimN
    JimN
    9 Posts

    Re: Data Studio 3.2 issue creating Web Service Null Pointer Exception

    ‏2013-10-04T19:00:48Z  

    I uninstalled and reinstalled Data Studio and reloaded the WASCE adapter using the instructions in the Data Studio 3.2 documentation.

    I created a new project and a new SQL Script (select count(*) from sysibm.sysdatabae).  Tested script and it works.

    I start WASCE under Java 1.7 (same failure under Java 1.6) so don't think Java SDK related.

    However after all that I still receive the Java null pointer exception when attempting to deploy.  Here are the details from the event log:

    eclipse.buildId=unknown
    java.fullversion=JRE 1.7.0 IBM J9 2.6 Windows 7 x86-32 20120809_118929 (JIT enabled, AOT enabled)
    J9VM - R26_Java726_SR2_20120809_0948_B118929
    JIT  - r11.b01_20120808_24925
    GC   - R26_Java726_SR2_20120809_0948_B118929
    J9CL - 20120809_118929
    BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86, WS=win32, NL=en_US
    Framework arguments:  -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide
    Command-line arguments:  -os win32 -ws win32 -arch x86 -product com.ibm.datastudio.consolidated.product.ide


    Error
    Fri Oct 04 13:44:12 CDT 2013
    An error occured while generating runtime files for Web service 'WebService4'; exception: 'java.lang.NullPointerException'

    java.lang.NullPointerException
        at com.ibm.datatools.dsws.tooling.shared.DSWSProjectUtil.getContentPath(Unknown Source)
        at com.ibm.datatools.dsws.tooling.shared.DSWSProjectUtil.getFullContentPath(Unknown Source)
        at com.ibm.datatools.dsws.tooling.commands.GenerateDSWSFilesCommand.execute(Unknown Source)
        at com.ibm.datatools.dsws.tooling.ui.jobs.DSWSActionJob.run(Unknown Source)
        at org.eclipse.core.internal.jobs.Worker.run(Unknown Source)


    Info
    Fri Oct 04 13:44:12 CDT 2013
    Generating runtime files for Web service 'WebService4'...

    Info
    Fri Oct 04 13:44:12 CDT 2013
    Copying runtime files for Web service 'WebService4'...

    Info
    Fri Oct 04 13:44:12 CDT 2013
    Creating projects for Web service 'WebService4'...

    Info
    Fri Oct 04 13:44:08 CDT 2013
    Publish Web service 'WebService4' to Web server 'IBM WASCE v2.1 Server at localhost'...

    Info
    Fri Oct 04 13:44:08 CDT 2013
    Removing Web service 'WebService4' from Web server 'IBM WASCE v2.1 Server at localhost'...


    Does anyone know what (unknown source) is referring to?  A visual check between a project that I can redeploy and the failing one did not show any obvious differences.


    Never mind about unknown source. I see that the class was compiled with no debug info.

    If anyone knows if this is a configuration issue please advise, otherwise I will have to assume that a PMR will have to be opened.

    THanks.

    Updated on 2013-10-04T20:28:43Z at 2013-10-04T20:28:43Z by JimN