Topic
14 replies Latest Post - ‏2012-04-18T18:04:50Z by sajjadhashimi
robinsguk
robinsguk
46 Posts
ACCEPTED ANSWER

Pinned topic mksysb not running

‏2012-04-17T21:15:08Z |
Hello,

AIX 6.1 TL7

I'm setting up a script to run a mksysb to a nim server.

I run mksysb -i /mnt/my_system_name.mksysb . . . . . and it just sits there and does nothing.

If I run smitty mksysb and enter the equivalent parameters it runs.

Any reason why mksysb works from smitty but not from ksh?
Glenn
Updated on 2012-04-18T18:04:50Z at 2012-04-18T18:04:50Z by sajjadhashimi
  • Tibor_B
    Tibor_B
    41 Posts
    ACCEPTED ANSWER

    Re: mksysb not running

    ‏2012-04-18T08:14:49Z  in response to robinsguk
    Well, I can only say that it works here. I got "Creating information file (/image.data) for rootvg." line and then terminated it.

    Consider using -X and -v switches
    • robinsguk
      robinsguk
      46 Posts
      ACCEPTED ANSWER

      Re: mksysb not running

      ‏2012-04-18T12:23:03Z  in response to Tibor_B
      It's worked everywhere else I've been to.

      I get the same on 4 LPARs.

      I've tried using -i -X but no differece.

      I've also tried using /usr/bin/mksysb

      I'm baffled.

      Glenn
      • robinsguk
        robinsguk
        46 Posts
        ACCEPTED ANSWER

        Re: mksysb not running

        ‏2012-04-18T12:24:14Z  in response to robinsguk
        Oh yeah, and I have also used -v.
      • Tibor_B
        Tibor_B
        41 Posts
        ACCEPTED ANSWER

        Re: mksysb not running

        ‏2012-04-18T12:36:14Z  in response to robinsguk
        Did you know, that /usr/bin/mksysb is just a ksh script?
        As a last resort you can run:

        ksh -x /usr/bin/mksysb........
    • robinsguk
      robinsguk
      46 Posts
      ACCEPTED ANSWER

      Re: mksysb not running

      ‏2012-04-18T12:23:07Z  in response to Tibor_B
      It's worked everywhere else I've been to.

      I get the same on 4 LPARs.

      I've tried using -i -X but no differece.

      I've also tried using /usr/bin/mksysb

      I'm baffled.

      Glenn
      • sajjadhashimi
        sajjadhashimi
        35 Posts
        ACCEPTED ANSWER

        Re: mksysb not running

        ‏2012-04-18T13:31:55Z  in response to robinsguk
        Curious, is /mnt local or nfs on these lpar(s)? any permissions/space issue on /mnt? Although I would think it would timeout fail or spit some error and not just sit there as you said. Did you try directing the file to any other location by any chance?
        • robinsguk
          robinsguk
          46 Posts
          ACCEPTED ANSWER

          Re: mksysb not running

          ‏2012-04-18T13:36:33Z  in response to sajjadhashimi
          Yeah tried it to local file and remote.

          I ran khs -x mksysb -i -v /tmp/mksysb/test and got:

          + tmp_file=.archive.list.9240576
          + tmp_list=.MNT.list.9240576
          + tmp_list_final=.MNT.finallist.9240576
          + archive_lst=/tmp/mksysb.9240576/.archive.list.9240576
          + BOSBOOT_LOG=/tmp/mksysb.9240576/bosboot.log
          + mounted_list=/tmp/mksysb.9240576/.MNT.list.9240576
          + mounted_list_final=/tmp/mksysb.9240576/.MNT.finallist.9240576
          + tmp_tdd=/tmp/mksysb.9240576/tmp_tdd.9240576
          + tmp_tid=/tmp/mksysb.9240576/tmp_tid.9240576
          + tmp_newbidata=/tmp/mksysb.9240576/tmp_newbidata.9240576
          + ISCSI_SW_TARGETS_FILE=/tmp/mksysb.9240576/tmp_swtargets.9240576
          + ISCSI_TOE_TARGETS_FILE=/tmp/mksysb.9240576/tmp_toetargets.9240576
          + BAD_FIND=0
          + /usr/bin/dspmsg -s 1 mksysb.cat 4 0512-007 %s: Abnormal program termination. mksysb
          + trap cleanup_m 4 "0512-007 mksysb: Abnormal program termination." 1 2 15
          + + umask
          oldumask=027
          + umask 077
          + /usr/bin/mkdir /tmp/mksysb.9240576
          + RC=0
          + [ 0 -ne 0 ]
          + umask 027
          + rootvg = rootvg
          + http:// -s /bosinst.data
          + http:// -e /save_bosinst.data_file
          + http:// ! -s /bosinst.data
          + yes = yes
          + tddupdate
          + Get_Rootvg_ISCSI_Targets
          + tsddupdate
          It just sticks there.

          Glenn
          • sajjadhashimi
            sajjadhashimi
            35 Posts
            ACCEPTED ANSWER

            Re: mksysb not running

            ‏2012-04-18T14:35:45Z  in response to robinsguk
            What oslevel, TL level? not that it matters but are these virtual lpars, SAN based rootvg drives or local?
            • robinsguk
              robinsguk
              46 Posts
              ACCEPTED ANSWER

              Re: mksysb not running

              ‏2012-04-18T14:55:54Z  in response to sajjadhashimi
              61TL7
              Virtual
              SAN based rootvg using SDDPCM for MPIO

              As I said in my first post. This works fine if I run using smitty mksysb but that's not much use as I need to add a cron job.
              • sajjadhashimi
                sajjadhashimi
                35 Posts
                ACCEPTED ANSWER

                Re: mksysb not running

                ‏2012-04-18T15:32:19Z  in response to robinsguk
                Odd. Can you try running with -A flag?

                When I run a mksysb like you from command line vs. smitty (btw both work for me), I noticed smitty adds -A flag, when I pick the defaults. Do shift+F6 to see the command. And, heres some links with more info;

                http://pic.dhe.ibm.com/infocenter/aix/v6r1/index.jsp?topic=%2Fcom.ibm.aix.cmds%2Fdoc%2Faixcmds3%2Fmksysb.htm

                http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/pseries/v5r3/index.jsp?topic=/com.ibm.aix.baseadmn/doc/baseadmndita/backdmapi.htm
                • robinsguk
                  robinsguk
                  46 Posts
                  ACCEPTED ANSWER

                  Re: mksysb not running

                  ‏2012-04-18T15:39:15Z  in response to sajjadhashimi
                  Just tried that and . . . . no different.

                  I tried the same on my NIM server and it works a treat.

                  The only difference is that on the servers where it DOESN'T work from the CLI I su - in as root as root is restricted from logging on at a terminal.

                  On my NIM server root login as permitted.
                  • sajjadhashimi
                    sajjadhashimi
                    35 Posts
                    ACCEPTED ANSWER

                    Re: mksysb not running

                    ‏2012-04-18T18:04:50Z  in response to robinsguk
                    Well.. gotta be something with the root id characterstics then, maybe compare settings with your NIM server's root id characterstics, umask etc perhaps. Sounds like its something simple somewhere.
              • alethad
                alethad
                286 Posts
                ACCEPTED ANSWER

                Re: mksysb not running

                ‏2012-04-18T15:37:24Z  in response to robinsguk
                Not sure if this is it but for what it's worth if the /mnt is NFS mounted you have a permission issue on the host where it really lives. The question was asked if it was NFS but I didn't see that you answered that. Maybe I missed it.

                Just check to be sure if it is. Can't hurt.
                I run into this alot with my NIM clients because I forget to change permissions on my NIM software dirs.
                You've got to continue to grow, or you're just like last night's cornbread -- stale & dry Loretta Lynn alethad
                • robinsguk
                  robinsguk
                  46 Posts
                  ACCEPTED ANSWER

                  Re: mksysb not running

                  ‏2012-04-18T15:41:09Z  in response to alethad
                  The /mnt permissions are fine. If I run the mksysb to /mnt from smit it work as expected.