Topic
  • 20 replies
  • Latest Post - ‏2014-02-07T03:34:09Z by Novikov_Alexander
mohamedsherif
mohamedsherif
11 Posts

Pinned topic IBM X346 not working

‏2010-05-16T08:41:53Z |
Hi all,
We have here IBM X346 server with CPU 3.4 GHZ, 3.5 GB RAM, 2 HDD RAID SCSI 70 GB each.
After restarting the server it stopped working and i get error code 199 processor mismatch system halted.

Could you help me on this please.

Thanks and Regards,
Mohamed Sherif
Updated on 2010-05-18T12:22:31Z at 2010-05-18T12:22:31Z by mohamedsherif
  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T09:21:24Z  
    Dear Mohamed,

    how many CPUs in your server? What is the BIOS version? What did you do before faced with error?

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T09:44:22Z  
    hi,
    it's 2 CPUs, BIOS 1.02
    I was Reinstalling Cisco operating system and after restarting i had this error.
    i'm not sure but I think it upgraded the system BIOS.

    Thanks
    Mohamed Sherif
  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T13:18:39Z  
    hi,
    it's 2 CPUs, BIOS 1.02
    I was Reinstalling Cisco operating system and after restarting i had this error.
    i'm not sure but I think it upgraded the system BIOS.

    Thanks
    Mohamed Sherif
    Mohamed,

    it is so super old version of BIOS. Such problem has been fixed in BIOS 1.04 six years ago. First of all you must update ALL server's software:

    Software and device drivers xSeries 346
    http://www-947.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/selectproduct?familyind=5178881&typeind=0&osind=0&brandind=5000008&taskind=2&matrix=Y&psid=sp&continue.x=15&continue.y=17

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T13:33:02Z  
    Hi Novikov,
    Thanks for ur update. but once i power the server on, i got this error message and I'm unable to do anything.
    what can I do?

    Regards,
    Mohamed Sherif
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T13:38:04Z  
    Hi Novikov,
    Thanks for ur update. but once i power the server on, i got this error message and I'm unable to do anything. in addition i can't find the server model in the URL u sent.
    server model: Xseries-346 - 8840-3RY
    what can I do?

    Regards,
    Mohamed Sherif
  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T13:44:32Z  
    Hi Novikov,
    Thanks for ur update. but once i power the server on, i got this error message and I'm unable to do anything. in addition i can't find the server model in the URL u sent.
    server model: Xseries-346 - 8840-3RY
    what can I do?

    Regards,
    Mohamed Sherif
    Mohamed,

    > i can't find the server model in the URL u sent. server model: Xseries-346 - 8840-3RY what can I do?

    why you want "server model in the URL" ?

    > once i power the server on, i got this error message and I'm unable to do anything

    remove 2nd CPU, update server's software, place CPU back.

    Good luck,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T16:06:12Z  
    Mohamed,

    > i can't find the server model in the URL u sent. server model: Xseries-346 - 8840-3RY what can I do?

    why you want "server model in the URL" ?

    > once i power the server on, i got this error message and I'm unable to do anything

    remove 2nd CPU, update server's software, place CPU back.

    Good luck,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
    Hi Alexander,
    sorry but I'm new in IBM world.
    Could you tell me what server's software to be updated and how to get it and update.

    Regards,
    Mohamed SHerif
  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-16T17:04:44Z  
    Hi Alexander,
    sorry but I'm new in IBM world.
    Could you tell me what server's software to be updated and how to get it and update.

    Regards,
    Mohamed SHerif
    Mohamed,

    there is special IBM tool BoMC for easy server's software update:

    Bootable Media Creator
    http://www-947.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/docdisplay?lndocid=TOOL-BOMC&brandind=5000008

    Good luck,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T08:03:01Z  
    Mohamed,

    there is special IBM tool BoMC for easy server's software update:

    Bootable Media Creator
    http://www-947.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/docdisplay?lndocid=TOOL-BOMC&brandind=5000008

    Good luck,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
    Hi Alexander,
    I removed CPU2 and powered on the server but it didn't come up. the NMI LED on the light diagonistic is on. what is this issue.

    Regards,
    Mohamed Sherif
  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T08:51:19Z  
    Hi Alexander,
    I removed CPU2 and powered on the server but it didn't come up. the NMI LED on the light diagonistic is on. what is this issue.

    Regards,
    Mohamed Sherif
    Dear Mohamed,

    what about VRM2? Did it removed toghether with CPU2?

    Voltage Regulator Module (VRM) removal movie - IBM eServer xSeries 346
    http://www-947.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/docdisplay?lndocid=MIGR-58154&brandind=5000008

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T10:41:36Z  
    Dear Mohamed,

    what about VRM2? Did it removed toghether with CPU2?

    Voltage Regulator Module (VRM) removal movie - IBM eServer xSeries 346
    http://www-947.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/docdisplay?lndocid=MIGR-58154&brandind=5000008

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
    Hi Alexander,
    No I didn't remove VRM. but I tried to reput CPU again and after that i gor CPU LED lightining

    please advice
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T13:59:00Z  
    Hi Alexander,
    No I didn't remove VRM. but I tried to reput CPU again and after that i gor CPU LED lightining

    please advice
    Hi Alexander,
    Could I have ur support please.
  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T14:18:27Z  
    Hi Alexander,
    Could I have ur support please.
    Hi Mohamed,

    remove 2nd CPU and 2nd VRM, update server's software, place CPU and VRM back.

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T16:18:44Z  
    Hi Mohamed,

    remove 2nd CPU and 2nd VRM, update server's software, place CPU and VRM back.

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
    Hi,
    I'm still having CPU LED on and I'm not able to power the server on

    Regards
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T18:36:08Z  
    Hi,
    I'm still having CPU LED on and I'm not able to power the server on

    Regards
    I removed 2nd CPU and 2nd VRM and the CPU LED in Light diagonistic is still on and I can't power on the server

    Regards.
  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-17T19:45:37Z  
    I removed 2nd CPU and 2nd VRM and the CPU LED in Light diagonistic is still on and I can't power on the server

    Regards.
    Mohamed,

    read section "Light path diagnostics LEDs" for action plan details:

    Problem Determination and Service Guide - IBM eServer xSeries 346
    http://www-947.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/docdisplay?lndocid=MIGR-56806&brandind=5000008

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow
  • SystemAdmin
    SystemAdmin
    9111 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-18T07:36:24Z  
    I removed 2nd CPU and 2nd VRM and the CPU LED in Light diagonistic is still on and I can't power on the server

    Regards.
    It is the problem with first VRM i think and You cannot remove it so it better to replace the server board if you want the server to be up or

    i)check physically whether it has any reset buttons beside the Cmos battery to reset board

    ii)Remove power from the server and remove two processors and and 2nd VRM
    and Plug the power wait for 30 seconds as it shows amber led on LPD
    Then remove Power and add first processor check
  • mohamedsherif
    mohamedsherif
    11 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2010-05-18T12:22:31Z  
    It is the problem with first VRM i think and You cannot remove it so it better to replace the server board if you want the server to be up or

    i)check physically whether it has any reset buttons beside the Cmos battery to reset board

    ii)Remove power from the server and remove two processors and and 2nd VRM
    and Plug the power wait for 30 seconds as it shows amber led on LPD
    Then remove Power and add first processor check
    Dear All,
    Thanks you for your support, we replaced the 1st processor and the server is up now

    thank you again for trying to help me
  • Avari
    Avari
    1 Post

    Re: IBM X346 not working

    ‏2014-02-06T20:00:04Z  
    Dear Mohamed,

    what about VRM2? Did it removed toghether with CPU2?

    Voltage Regulator Module (VRM) removal movie - IBM eServer xSeries 346
    http://www-947.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/docdisplay?lndocid=MIGR-58154&brandind=5000008

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow

    Hi I just want to say thanks I was having a problem with a new install of windows server 2008

    when I started getting the vrm light come on and it would no nothing but I did what you said and it started working :)

    and now your my new hero :) thanks

     

  • Novikov_Alexander
    Novikov_Alexander
    6932 Posts

    Re: IBM X346 not working

    ‏2014-02-07T03:34:09Z  
    • Avari
    • ‏2014-02-06T20:00:04Z

    Hi I just want to say thanks I was having a problem with a new install of windows server 2008

    when I started getting the vrm light come on and it would no nothing but I did what you said and it started working :)

    and now your my new hero :) thanks

     

    Dear Torren,

    you are welcome. Glad to help you.

    Regards,
    Alexander Novikov
    Russia, Moscow