Topic
1 reply Latest Post - ‏2013-04-16T11:46:02Z by D5N9_Ghouse_Khan
DheerajSingh
DheerajSingh
1 Post
ACCEPTED ANSWER

Pinned topic Server launched but failed initialization.

‏2010-10-06T05:26:18Z |
Hi,

I have created 2 profiles on WebSphere application server 6.1. It was running perfectly till the server machine run out of memory and all hosted applications stop working. After increasing the memory, one profile get started but others one failed to initialize. If first I start the profile 1 "AppSrv01", it started perfectly without any issue but when I try to start the profile 2 "AppSrv02", it shows the following error:

Server launched but failed initialization. startServer.log, SystemOut.log(or job log in zOS) and other log files under /usr/IBM/WebSphere/AppServer/profiles/AppSrv02/logs/server1 should gcontain failure information.

The SystemOut.log file is blank, no error is written to this file. Below is the contents of the startServer.log file:

  • Start Display Current Environment ************
Host Operating System is AIX, version 5.3
Java version = J2RE 1.5.0 IBM J9 2.3 AIX ppc-32 j9vmap3223-20061001 (JIT enabled)
J9VM - 20060915_08260_bHdSMR
JIT - 20060908_1811_r8
GC - 20060906_AA, Java Compiler = j9jit23, Java VM name = IBM J9 VM
was.install.root = /usr/IBM/WebSphere/AppServer
user.install.root = /usr/IBM/WebSphere/AppServer/profiles/AppSrv02
Java Home = /usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre
ws.ext.dirs = /usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/lib:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/classes:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/lib:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/installedChannels:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/lib/ext:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/web/help:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/deploytool/itp/plugins/com.ibm.etools.ejbdeploy/runtime
Classpath = /usr/IBM/WebSphere/AppServer/profiles/AppSrv02/properties:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/properties:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/lib/startup.jar:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/lib/bootstrap.jar:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/lib/j2ee.jar:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/lib/lmproxy.jar:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/lib/urlprotocols.jar:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/lib/tools.jar
Java Library path = /usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre/bin:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre/bin:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre/bin/classic:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre/bin:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/bin:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre/bin:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre/bin/classic:/usr/IBM/WebSphere/AppServer/java/jre/bin:/usr/lib
Current trace specification = *=info
  • End Display Current Environment *************
10/5/10 17:22:56:403 GMT+05:30 0000000a ManagerAdmin I TRAS0017I: The startup trace state is *=info.
10/5/10 17:22:56:468 GMT+05:30 0000000a AdminTool A ADMU0128I: Starting tool with the AppSrv02 profile
10/5/10 17:22:56:469 GMT+05:30 0000000a AdminTool A ADMU3100I: Reading configuration for server: server1
10/5/10 17:22:59:235 GMT+05:30 0000000a AdminTool A ADMU3200I: Server launched. Waiting for initialization status.
10/5/10 17:36:27:261 GMT+05:30 0000000a AdminTool A ADMU3011E: Server launched but failed initialization. startServer.log, SystemOut.log(or job log in zOS) and other log files under /usr/IBM/WebSphere/AppServer/profiles/AppSrv02/logs/server1 should contain failure information.

Please help what can be the issue.

Thanks in advance
  • D5N9_Ghouse_Khan
    D5N9_Ghouse_Khan
    1 Post
    ACCEPTED ANSWER

    Re: Server launched but failed initialization.

    ‏2013-04-16T11:46:02Z  in response to DheerajSingh

    Hi All,

    Very simple solution for this issue but this error makes users perplex. This generally happen when you forget to start metadata and iadb database instance. According to IBM first DB or Instance should be up then apache then WAS the IIS and on....