IBM & Vasaloppet

Endast tillsammans kan vi sätta hela Sverige i rörelse!

Share this post:

Vasaloppet 100 årVår partner Vasaloppet laddar upp inför sitt hundraårsfirande vintern 2022 och har satt sig ett stort och värdigt mål: att sätta hela Sverige i rörelse. Som mål är detta fantastiskt och viktigt, och som Vasaloppets partner vill vi självklart vara med och bidra. Motion och rörelse påverkar hur vi mår, som i sin tur påverkar hur vi bidrar  – i samhället, på jobbet, i skolan och i alla andra sammanhang där vi är.

På denna blog har vi tidigare skrivit om engagemang hos medarbetare, och om vikten av att känna mening med det man gör.

Vår vision här på IBM är att använda vår teknik och vår kunskap till att hjälpa Sverige som land, att ta ledartröjan vad gäller hållbarhet, i världen. Att hjälpa Sverige bli världsledande inom hållbarhet. Och att då vara med och bidra till att sätta hela Sverige i rörelse, känns helt logiskt. Vad kan vara mer meningsfullt än att hjälpa Sverige och vår befolkning att leva på ett mer hållbart sätt och att må bättre?

Att sätta hela Sverige i rörelse är ett gigantiskt mål, som kräver insatser från föreningslivet, politiken, skolan, vården…. för ett kort ögonblick svindlar tanken. Hur kan vi på IBM i Sverige hjälpa till att få hela Sverige i rörelse? Genom att gräva där vi står, tänkte vi, och engagera alla våra kollegor!

IBM StepsVi började med att bygga en stegtävlingsapp – IBM Steps –  för att motivera våra kollegor och få dem att öka sitt dagliga antal steg.  IBM Steps möjliggjorde en stegtävling som visualierades som sträckan mellan Sälen och Mora, där man tävlade i arbetsgrupper samt med sitt eget dagliga stegmål. För att betona att målet var att alla skulle öka sin fysiska aktivitet utifrån den individuella nivån, hade vi priskategorier som belönade de som satt ett eget stegmål, de som låg närmast sitt eget stegmål per dag, de som delat mest uppmuntrande kommentarer i vår Slack-kanal under tävlingen etc. Om alla ska med, måste man motivera fler än de som älskar tävling och redan tränar mycket, menar vi.

Daniel Tynell

Daniel Tynell

Vi fortsätter med en samling inför sommarsäsongen med Vasaloppstema, anordnad av vår personalklubb. Där har vi bjudit in Daniel Tynell – trefaldig Vasaloppsvinnare – som lovat att berätta om självledarskap i med- och motgångar, och om vikten av att leva fullt ut, hela tiden. Vi kommer att starta ytterligare en utmaning som passar bra för alla – oavsett om man anmält sig till sommarveckornas Vasalopp eller bara vill vardagsmotionera!

För att attrahera fler än vinnarskallarna (som vi såklart älskar!), kommer man att få pris bara genom att anmäla sig till tävlingen. Denna gång får man ta sig  – virtuellt – mellan Sälen och Mora hur man vill, så det går bra att springa, cykla, simma, paddla eller vad man föredrar!

Med inställningen att alla ska med, och att ingen kan göra allt men alla kan göra någonting, är vi väldigt taggade på den kommande tiden! Vi vill gärna byta tankar med dig som liksom oss jobbar för medarbetarengagemang i kombination med hållbarhet och rörelse – hör av dig om du vill!

Anna Sternbrink Olsson

Anna Sternbrink Olsson, Communications Manager IBM

Jette Gustafsson

Jette Gustafsson, Delivery Partner, Training & Enablement & Personalklubbsansvarig IBM

 

 

 

 

 

Kommunikationsexpert

More IBM & Vasaloppet stories

Johan tränar: Tomheten infann sig – vad göra?

Mot slutet av den första sjumånadersperioden med träningsmål, där alla målen var uppnådda, började en tomhet infinna sig. Vad nu då? Är jag klar, vad ska nästa steg vara? Hur förbättrar jag mig efter den första tidens ganska branta förbättringskurva och jag känner att jag planat ut? Mer poddar och artiklar fick bli källan till […]

Läs mer

Johan tränar: Börja mäta!

Hemmavasan blev ändå startpunkten för mig att börja mäta mer i träningen. Dagen efter mitt lopp laddade jag ner en gratis träningsapp, som hade funktioner för att följa pass både med tid och sträcka m m. Mitt första delmål för att slå tiden som jag såg att en kollega till mig gått i mål på […]

Läs mer

Johan tränar: Sätt mål för nästa etapp!

Jag fick ett knippe frågor från ett par IBM-kollegor, som anat att min hälsa förbättrats under pandemin och under det att jag varit engagerad i vårt sponsorskap av Vasaloppet. Frågor som: hur sätter jag mål för min träning? Hur hittar jag motivation och inspiration? Vilken koppling har min träning till jobbet? Vilken koppling har min […]

Läs mer