CSR

Tillsammans skapar vi en framtid inom IT – och stärker branschen!

Share this post:

Flickor vid datorer”Just Do It!”, ”You Can Do It!”,  “I Can Do It!”. Det finns gott om peppande tillrop som syftar till att skapa motivation och kraft. Behövs det verkligen ett till? Vi tycker det och har valt namnet ”We Can Do IT!” för vårt senaste CSR-projekt här på IBM. ”We” för att det är mycket roligare att göra saker tillsammans än ensam och ”IT ”för att informationsteknik  är vår specialitet!

Initiativet ”We Can Do IT!” har vi på IBM startat i samarbete med organisationen War Child Sweden. War Child arbetar för att förbättra livet för barn och ungdomar som är drabbade av krig. För War Child Sweden innebär det bland annat att verka för integration och att stötta ungdomar i att utbilda sig och komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Branschen behöver mångfald

Den specifika målgruppen för ”We Can Do IT” är tjejer med ett uttalat teknikintresse. För oss på IBM blir den här målgruppen extra viktig då studier visar att bristen på utbildad arbetskraft inom it-sektorn är stor. Branchen kommer att sakna 70 000 personer år 2024 om inget görs. Vi behöver helt enkelt fler kompetenta kollegor!

Förutom att vår bransch behöver mer personal behöver den också en mer diversifierad personalstyrka. Studie på studie visar att mångfald och innovation går hand i hand. Ett  exempel är undersökningen från Forbes som visar hur viktigt mångfald är för att lyckas i en globaliserad värld.

För att skapa och bibehålla en organisation med innovation i framkant behövs personer med olika infallsvinklar, olika utbildningar, olika bakgrunder, olika tankesätt. Det är också viktigt för att behålla de talanger man har. Mångfalden inom vår bransch har ökat, men om en ska vara ärlig är det fortfarande en alldeles för homogen bransch. Därför blir ”We Can Do IT” extra viktigt för oss. Vi behöver fler tjejer från olika delar av vår värld.

En skräddarsydd IT-utbildning för teknikintresserade tjejer

Flicka som läser, bok, penna och äppleJust nu pågår en första pilot av ”We Can Do IT”. Projektledare från IBM och War Child Sweden tar fram programmets innehåll tillsammans med deltagarna för att säkerställa att innehållet är relevant för dem. Vuxenvärlden är ofta väldigt bra på bra på att tänka ut vad ungdomar behöver. Det görs så klart i all välvilja men oftast har de unga själv bäst insyn i sin situation och isina utmaningar, och hardärmed ofta de bästa svaren själva. Under programmets gång varvas föreläsningar av experter  från IBM med självständiga utbildningspass i ämnen som cloud, it-säkerhet och Design Thinking via utbildningsplattformen Open P-Tech. Mellan sessionerna arrangeras mentorträffar med volontärer från IBM som träffar deltagarna för att skapa diskussion och dela med sig av sina erfarenheter. Vår förhoppning och övertygelse, är att detta kommer bli lika givande för föreläsare och mentorer som för de tjejer som deltar.

För oss som gillar samarbete och IT är ”We Can Do IT!” mycket mer än några peppande ord. Det är att vara med och bygga ett inkluderande och framgångsrikt samhälle! Vill du också vara med i initiativet? Hör av dig till mig så berättar jag mer. Vill du veta mer om IBM:s CSR-initiativ, har jag skrivit om några av dem här på bloggen.

/Evelina

Expert inom samhällsansvar

More CSR stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer