Hållbarhet

Tillsammans för att nå FN:s hållbarhetsmål

Share this post:

dinosaurie och minihamburgare på restaurantI vår familj avslutar vi varje år med att fundera på vad vi önskar oss av kommande år. Man får välja ett själviskt mål (jag vill äta mer på restaurang med mina vänner, min son vill ha fler dinosaurer) och ett som handlar om världens utveckling. Det är här FN:s hållbarhetssmål kommer in. 17 mål framtagna 2015  för hållbar utveckling. Kan du dem? Kanske har du till och med valt ut ett som är extra viktigt för dig?

Ambitiösa mål  – med deadline 2030

17 ambitiösa mål, med 169 delmål eller undermål, som är en del av Agenda 2030. Vi är 193 länder som har antagit målen och som i och med det har sagt att vi ska göra allt för att nå dem senast 2030. Det är inga små mål. Avskaffa all fattigdom, säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla åldrar, vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringar och dess konsekvenser, främja fredliga och inkluderande samhällen, säkerställa inkluderande och likvärdig utbildning är några av dem.

Som sagt, inga små mål som säkert får oss alla att känna olika saker. Vissa kanske blir uppgivna och känner att uppgiften är för stor. Andra kanske känner sig manade att helt ändra sina liv och verkligen lägga tid och kraft på detta. Och en tredje kategori hamnar där emellan och gör mindre justeringar och förändringar. De stora förändringarna är ju såklart fantastiska men det viktiga är ändå att alla gör någonting. Vi är nästan 8 miljarder människor på jorden och om vi alla har dessa mål i vårt medvetande när vi fattar beslut i vardagen så kommer effekten bli enorm! Det samma gäller för organisationer. Att som en stor, eller för den delen liten, organisation säkerställa att ens lösningar, produkter och tjänster och resurser stödjer hållbarhetsmålen gör skillnad! Stor skillnad.

Högaktuellt nu i februari – #HackYourWorld

Hack Your World drivs av IBM, Ericsson och Drivhuset och stöttar FN:s hållbarhetsmålSvenska teknikföretag spelar en viktig roll för hur vi lyckas nå de 17 målen, inte minst i och med att klimatsmart teknik från vårt land används över hela klotet. Vi på IBM har flera initiativ som tydligt stödjer agenda 2030, och tidigare i veckan annonserade vi vår avsikt att nå ”net zero” växthusgasutsläpp till år 2030. Ett initiativ som ligger mig, som CSR-ansvarig,  extra varmt om hjärtat är #HackYourWorld , ett årligt hackaton för gymnasieungdomar som IBM startat tillsammans med Ericsson och som genomförs med hjälp av Drivhuset. Under #HackYourWorld får elever från årskurs två på gymnasiet under ett 12 timmar långt hackaton ta fram lösningar kopplade till två av hållbarhetsmålen. I slutet av den långa dagen koras vinnare i fem kategorier. Årets #HackYourWorld går av stapeln den 25 februari och hållbarhetsmålen som de tävlande ska arbeta med i år är mål nummer 4: God utbildning för alla samt mål nummer 13: Bekämpa klimatförändringarna. Hela tävlingen genomsyras även av mål nummer 17 som handlar om partnerskap och samarbete. Under #HackYourWorld möts volontärer från IBM och Ericsson, elever och lärare från olika skolor, noviser och experter, projektledare och deltagare.

Förra årets tävling var en stor succé och fantastiska tävlingsbidrag togs fram och vi förväntar oss inget mindre i år.

#HackYourWorld är ett av många spännande och värdefulla initiativ för att nå de 17 målen. Och med målens omfattning i åtanke behövs alla initiativ och som sagt även vårt enskilda agerande i vardagen.

Tillbaka till det egna ansvaret

Jag går tillbaka till min inledande fråga. Vad vill du satsa extra på under 2021?  Vilket av de 17 målen blir viktigast för dig? Starten på 2021 har gått fort, vi är redan i februari och det är bara 9 år kvar till 2030. Allas vårt engagemang behövs, både som individer och som organisationer.

Låt oss stämma av i december. Hur blev 2021? Vilket mål har vi fokuserat extra på? Jag lovar att medvetet fokus kommer ge effekt! Och kanske, kanske  kommer min son också ha fått ytterligare en dinosaurie.

/Evelina

Expert inom samhällsansvar

More Hållbarhet stories

Dags för återstart – med vässade företagsstrategier och IT-kompetenser

Vi är redan i slutet av augusti och sommaren börjar lida mot sitt slut. Jag vet inte om det var någon mer än jag som hade den naiva förhoppningen att slutet av sommaren skulle också vara slutet på corona-krisen?  Det är tydligt att så inte är fallet och även om sjukdomsfall och dödstal tack och […]

Läs mer

Med SkillsBuild kan fler sova gott om natten

Har du också vaknat upp med ett ryck efter en obehaglig jobbdröm och undrat om du verkligen har vad som krävs på en arbetsmarknad som utvecklas i snabb takt? Det kanske bara är jag, men jag tror att vi är flera som ibland undrar om vår kompetens står sig på den hårda arbetsmarknaden. Men jag […]

Läs mer

Pandemin gör nätsäkerhet viktigare än någonsin

Det var inte många veckor sedan jag skrev ett inlägg på Think-bloggen om det fantastiska arbete våra volontärer gör ute på skolorna genom initiativet ”Är du säker?” #290CyberSecurity. Ändå känns det som väldigt, väldigt länge sedan. Sedan dess har vi tvingat lära oss massor av nya ord. Ord som hemarbete, social distansering, självisolering och frivillig […]

Läs mer