Quantum

Mångfald och legobitar

Share this post:

“Pappa, upplevde du bronsåldern som en stor förändring?” frågade min yngsta dotter. Jag är inte riktigt så gammal, men jag har upplevt flera intressanta skiften i IT-världen, och den gryende kvantdator-eran tycker jag skiljer sig på ett spännande sätt.
Kvinnor hade viktiga roller i tidig databehandling, men någonstans på vägen skaffade sig IT-branschen som helhet ett dåligt rykte gällande mångfald och inkludering. Det görs stora insatser för att öka mångfalden, få flickor mer intresserade av teknik, göra branschen mer lockande för kvinnor med mera, men det går långsamt.

Kvinnor intar kvantdatorfältet

Jag var inte med när de första datorerna kom, men jag var där när persondatorerna kom, och när webben, Linux och öppen källkod erövrade världen. När jag nu som mogen(?) gubbe får befinna mig mitt i nästa dator-revolutionkvantdatorernas era – är det en sak som jag tycker är annorlunda den här gången och som glädjer mig, extra mycket för att jag i tillägg till teknik-geek också är pappa till två döttrar. Det nya är alla de kunniga, drivande och ledande kvinnor som verkar området. Jag ser dem över hela kunskapsfältet och på alla nivåer. Från skarpa teoretiker och matematiker, via tekniknära kodare, till olika ledande befattningar.
Kanske är det för att kvantdatorfältet är så nytt som vi ser denna positiv utveckling, men jag hoppas innerligt att förändringen är här för att stanna. Vi vet från forskning att mångfald inom ett fält gör det både bättre och starkare. (Och ja, jag menar naturligtvis en mångfald av mångfald även om jag mest skriver om kvinnor i detta inlägg).
För dig som söker förebilder för flickor, tjejer och kvinnor som funderar på studier inom ”STEM” (amerikansk förkortning för studier och utbildning inom ”science, technology, engineering and mathematics”)  eller kanske specifikt inom kvantdatorområdet, kommer här några exempel:
Jeanette Garcia är Senior Manager for Quantum Applications, Algorithms and Theory på IBM Research. Hon finns på flera ställen på internet, bland annat när hon berättar om den katalysator hon skapade för att bryta ner PET-plast till ny råvara, och nu senast på IBM Think 2020.
Sarah Sheldon är Research Staff Member på IBM Research. Hon finns också på flera ställen på internet, i både kvantdator- och STEM-sammanhang. Hon har också föreläst på WACQT Summer School – och vi får väl hoppas hon kan komma åter när COVID-19 lagt sig. En av hennes senaste videor handlar om hur man kan mäta prestandan på (eller “benchmarka”) kvantdatorer.
Lauren Capelluto är Quantum Software Engineer på IBM Research, och hon blir riktigt hårdvarunära i sin dragning om hur man kan styra mikrovågspulserna som styr kvantdatorn.
Den 4-8 maj körde IBM Quantum-teamet en Quantum Challenge, med fyra uppgifter av ökande svårighetsgrader. En av de som skapade den svåraste uppgiften är Elisa Bäumer, PhD student vid ETH i Schweiz. Se här när hon diskuterar uppgifterna med Abe Asfaw, och visar hur de kan lösas. 
I denna intervju berättar Hannah Sim, student på Harvard University, om varför hon valt att studera och jobba med kvantum.

Även om min erfarenhet är att unga personer inte bryr sig lika mycket om förebilder som är mer än bara några år äldre än de själva, kan det vara värt att nämna att vi hittar kvinnor även på seniora chefspositioner inom kvantum. Ett exempel är Jamie Thomas, General Manager för Strategy & DevelopmentIBM, här från en session på IBM Think 2020.

Legobitar istället för action figures

Det har genom åren varit ett stort fokus på att visa att teoretiska kvantdator-algoritmer också fungerar i praktiken. Kodbibliotek som implementerar enstaka algoritmer har tagits fram, som små versioner eller ‘action figures’ av ‘superhjältarna’ av dessa algoritmer. Det har dock visat sig att det oftast blivit ogenomträngliga svarta lådor med kommentarer i koden som ‘hack – det är inte tänkt att du ska begripa detta’, och svårigheter att faktiskt använda dessa svarta lådor i praktiken.
Det utvecklare och användare vill ha nu är i stället väl fungerande byggblock – legobitar – som är lätta att begripa, och där man kan fortsätta ner i koden så långt man behöver utan att förvillas av hack. Så därför har stora delar av Qiskit, som är den öppna mjukvarumiljön för kvantdatorer, organiserats om och skrivits om. Detta blogginlägg förklarar varför och hur.
Hör gärna av dig om du vill prata kvantdatorer, legobitar eller mångfald – du hittar mig på linkedin.com/in/mikaelhaglund, eller på email-adress mikael.haglund@se.ibm.com.
Trevlig sommar!
//Mikael

Chief Technologist

More Quantum stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

Det femte paradigmet

“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.”  Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer