Analytics

Ansiktsigenkänning – pest eller covid-19 eller något alldeles, alldeles…underbart?

Share this post:

Har du någonsin funderat över i hur många fotoalbum runt om i världen det finns en bild på dig? Det har jag. För tio år sedan studerade jag i Florens och passerande varje morgon Piazza Santa Croce. För er som varit i Florens behöver jag inte beskriva det myller av turister man möter där under merparten av dygnets vakna timmar. Alla tar foton; på varandra, på den marmorklädda kyrkan, på Dante-statyn eller på de så typiska italienska byggnaderna. Själv sicksackade jag mellan grupper av turister medan jag försökte undvika att kliva rakt in i någons foto. Det var lättare sagt än gjort och det var här jag roat började fråga mig i hur många hem jag skulle kunna finna bilder där jag likt en statist gjort ett kort inspel. Det är ju ändå en kittlande tanke att få vara statist i en främlings historia.

Praktisk användning av ansiktsigenkänning idag

Mycket har hänt det senaste decenniet när det kommer till kommersiellt bruk av bildigenkänning. Bildigenkänning och framför allt ansiktsigenkänning är omdiskuterade ämnen. Nu under covid-19 pandemin upplever jag att förslagen på tillämpningsområden för dessa tekniker har exploderat. Det rapporterades att Ryssland använde ansiktsigenkänning för att kontrollera att personer som förväntades sitta i karantän inte trotsade detta genom att röra sig ute bland folk. I Storbritannien rapporteras att regeringen har mottagit förslag om hur ansiktsigenkänning kan användas i processen att utfärda så kallade hälsopass, som ska möjliggöra att friska personer snabbare kan gå tillbaka till jobbet.  Det har beskrivits hur Kina utökat användningen av ansiktsigenkänning i samband med covid-19 pandemin, bland annat i kombination med värmekameror som myndigheterna använder för att mäta människors kroppstemperatur från avstånd för att upptäcka personer med feber.

Redan före covid-19 såg vi hur tillämpningsområdena för ansiktsigenkänning blivit flera. Sedan några år tillbaka slipper iPhone-användare knappa in koden då de vill låsa upp mobilen – istället kan de nu kan enkelt låsa upp mobilen genom att titta på den. Detta har visserligen visat sig vara problematiskt under covid-19 pandemin beroende på att munskydden försvårar den biometriska avläsningen av ansiktet men det finns uppgifter på att Apple jobbar på att lösa detta.  Samtidigt behöver de anställda hos den finska banken OP inte längre bekymra sig om att ta med sig betalningsmedel när de besöker lunchmatsalen. De identifierar sig genom ansiktsigenkänning och slipper därför ha med sig mobil, kort eller kontanter som vi andra tvingas bära med oss för att kunna betala.  I USA har ansiktsigenkänning använts för att lokalisera efterlysta brottslingar och även saknade barn.

Samtidigt protesteras det högljutt i USA mot det ”storebror ser dig”-samhälle som riskerar växa fram om tekniken inte begränsas genom lagar. I tech-hubben San Francisco röstades det förra året igenom en lagstiftning för att begränsa lokala myndigheters bruk av ansiktsigenkänning, ett beslut som bland annat påverkar hur polisen får använda tekniken.

Ansiktsigenkänning, ansiktsdetektering, ansiktsverifiering & ansiktsidentifiering

Ordet ansiktsigenkänning kan referera till olika metoder och användningsområden. Det kan till exempel handla om ansiktsdetektering, ansiktsverifiering eller ansiktsidentifiering. Ansiktsdetektering handlar om att avgöra ifall det finns ansikten med i fotot. Ett applikationsområde för detta är när din mobilkamera letar efter ett ansikte att lägga fokus på innan du tar bilden, vilket ibland kan visas som en fyrkant på skärmen runt ansiktet på bilden. En modell för ansiktsigenkänning verifierar med andra ord inte att du är du utan lokaliserar ditt ansikte mot en bakgrund. Din iPhone däremot använder sig av ansiktsverifiering. För att inte vem som helst ska kunna låsa upp din mobil är den tränad för att känna igen dina speciella ansiktsdrag. De system som används i Ryssland för att identifiera covid-19-smittade som smitit ur karantän och av FBI för att identifiera brottslingar använder sig av ansiktsidentifiering. I dessa fall handlar det naturligtvis om att försöka matcha ett ansikte mot ett stort antal bilder med ansikten och på så vis identifiera personen. Blir du nyfiken på att läsa mer om ansiktsigenkänning rekommenderar jag en rapport skriven av Partnership on AI, i vilket IBM ingår.

Hur bör ansiktsigenkänning användas?

Det finns fördelar att använda tekniker som ansiktsigenkänning samtidigt som det står i uppenbar konflikt med att skydda människors frihet och rätt till privatliv. Det här är ett av de dilemma som Vatikanen adresserar tillsammans med IBM i initiativet ”Rome Call for AI Ethics” som syftar till att främja etisk utveckling av AI-system.

Anledningen till att jag tar upp dessa begrepp är att jag hoppas att du ska reflektera över hur ansiktsigenkänning kan och bör få användas. När du funderat över din inställning blir det lättare att ta ställning när det plötsligt uppstår en pandemi som får makthavare världen över att blixtsnabbt införa nya former av kontroll av allmänheten, men också när du riskerar att dras med i till synes oskyldiga trender så som #10yearchallenge. ”10 year challenge” dök upp på sociala medier 2018 och gick ut på att du skulle lägga ut två bilder på dig själv, en aktuell bild och en sedan 10 år tillbaka som jämförelse. Kritiker hävdade att denna sociala trend skapades av Facebook för att ge dem underlag att träna modeller att känna igen åldrande ansikten. Var det så? Inte enligt Facebook. Kan de dra nytta av det dataset som hade skapats under hashtagen 10yearchallenge? Absolut. Ska vi oroa oss över det? Det är det jag vill att du ska fundera över. Du har troligtvis inte så stor påverkan på makthavare i Kina men då vi har turen att bo i en demokrati så räknas din åsikt och dina tankar lika mycket som någon annans. Desto större påverkan har du på mer direkta frågor som var du laddar upp dina bilder.

Själv lagrar jag en backup av mina bilder i Google foto. Om alla människor från den där piazzan i Florens också gör det så innebär det att det finns en digital plats med fler bilder av mig än vad jag själv har tillgång till. Det som för tio år sedan kändes som en kittlande tanke riskerar i en värld med digitaliserade fotoalbum och utbredd ansiktsigenkänning att kännas mer som en kall kår längs ryggraden.

Vad är din åsikt om ansiktsigenkänning? Berätta gärna för mig!

// Therése

Data Science & AI Ethics Solution Specialist

More Analytics stories

AI-modeller som säkrar AI-modeller

Att IBM för tredje året i rad utsetts till ett av världens mest etiska bolag av Ethisphere grundar sig bland annat i vårt arbete med att förespråka och möjliggöra implementation av etisk och tillförlitlig AI. Men vad menas då med begreppet ”etisk AI”? Vi på IBM menar förklarbarhet, rättvisa, teknisk robusthet, transparens och integritet. Det […]

Läs mer

Förvandlar du dina kunddialoger till ovärderliga insikter?

Digitaliseringen har lett till att vi idag har fler kommunikationsvägar än någonsin tidigare. Trots det föredrar många att använda sig av traditionella kanaler, som telefonsamtal, när de vill komma i kontakt med kundservice. Men en mängd företag anser att det blivit för kostsamt att erbjuda denna typ av tjänster och ser inte potentialen i datainsamlingen. […]

Läs mer

Att tänka på när man väljer verktyg och plattform för en interaktiv assistent

När jag för någon vecka sedan var en av talarna på webinariet “Interaktiva Assistenter – Ge kunden rätt svar i alla lägen” fick jag frågan hur man undviker att få med känslig data i chatbot-loggar och de problem som det kan medföra med tanke på datasäkerhetsfrågor. Det är en mycket relevant och viktig fråga -och […]

Läs mer