Analytics

Ansiktsigenkänning – pest eller covid-19 eller något alldeles, alldeles…underbart?

Share this post:

Har du någonsin funderat över i hur många fotoalbum runt om i världen det finns en bild på dig? Det har jag. För tio år sedan studerade jag i Florens och passerande varje morgon Piazza Santa Croce. För er som varit i Florens behöver jag inte beskriva det myller av turister man möter där under merparten av dygnets vakna timmar. Alla tar foton; på varandra, på den marmorklädda kyrkan, på Dante-statyn eller på de så typiska italienska byggnaderna. Själv sicksackade jag mellan grupper av turister medan jag försökte undvika att kliva rakt in i någons foto. Det var lättare sagt än gjort och det var här jag roat började fråga mig i hur många hem jag skulle kunna finna bilder där jag likt en statist gjort ett kort inspel. Det är ju ändå en kittlande tanke att få vara statist i en främlings historia.

Praktisk användning av ansiktsigenkänning idag

Mycket har hänt det senaste decenniet när det kommer till kommersiellt bruk av bildigenkänning. Bildigenkänning och framför allt ansiktsigenkänning är omdiskuterade ämnen. Nu under covid-19 pandemin upplever jag att förslagen på tillämpningsområden för dessa tekniker har exploderat. Det rapporterades att Ryssland använde ansiktsigenkänning för att kontrollera att personer som förväntades sitta i karantän inte trotsade detta genom att röra sig ute bland folk. I Storbritannien rapporteras att regeringen har mottagit förslag om hur ansiktsigenkänning kan användas i processen att utfärda så kallade hälsopass, som ska möjliggöra att friska personer snabbare kan gå tillbaka till jobbet.  Det har beskrivits hur Kina utökat användningen av ansiktsigenkänning i samband med covid-19 pandemin, bland annat i kombination med värmekameror som myndigheterna använder för att mäta människors kroppstemperatur från avstånd för att upptäcka personer med feber.

Redan före covid-19 såg vi hur tillämpningsområdena för ansiktsigenkänning blivit flera. Sedan några år tillbaka slipper iPhone-användare knappa in koden då de vill låsa upp mobilen – istället kan de nu kan enkelt låsa upp mobilen genom att titta på den. Detta har visserligen visat sig vara problematiskt under covid-19 pandemin beroende på att munskydden försvårar den biometriska avläsningen av ansiktet men det finns uppgifter på att Apple jobbar på att lösa detta.  Samtidigt behöver de anställda hos den finska banken OP inte längre bekymra sig om att ta med sig betalningsmedel när de besöker lunchmatsalen. De identifierar sig genom ansiktsigenkänning och slipper därför ha med sig mobil, kort eller kontanter som vi andra tvingas bära med oss för att kunna betala.  I USA har ansiktsigenkänning använts för att lokalisera efterlysta brottslingar och även saknade barn.

Samtidigt protesteras det högljutt i USA mot det ”storebror ser dig”-samhälle som riskerar växa fram om tekniken inte begränsas genom lagar. I tech-hubben San Francisco röstades det förra året igenom en lagstiftning för att begränsa lokala myndigheters bruk av ansiktsigenkänning, ett beslut som bland annat påverkar hur polisen får använda tekniken.

Ansiktsigenkänning, ansiktsdetektering, ansiktsverifiering & ansiktsidentifiering

Ordet ansiktsigenkänning kan referera till olika metoder och användningsområden. Det kan till exempel handla om ansiktsdetektering, ansiktsverifiering eller ansiktsidentifiering. Ansiktsdetektering handlar om att avgöra ifall det finns ansikten med i fotot. Ett applikationsområde för detta är när din mobilkamera letar efter ett ansikte att lägga fokus på innan du tar bilden, vilket ibland kan visas som en fyrkant på skärmen runt ansiktet på bilden. En modell för ansiktsigenkänning verifierar med andra ord inte att du är du utan lokaliserar ditt ansikte mot en bakgrund. Din iPhone däremot använder sig av ansiktsverifiering. För att inte vem som helst ska kunna låsa upp din mobil är den tränad för att känna igen dina speciella ansiktsdrag. De system som används i Ryssland för att identifiera covid-19-smittade som smitit ur karantän och av FBI för att identifiera brottslingar använder sig av ansiktsidentifiering. I dessa fall handlar det naturligtvis om att försöka matcha ett ansikte mot ett stort antal bilder med ansikten och på så vis identifiera personen. Blir du nyfiken på att läsa mer om ansiktsigenkänning rekommenderar jag en rapport skriven av Partnership on AI, i vilket IBM ingår.

Hur bör ansiktsigenkänning användas?

Det finns fördelar att använda tekniker som ansiktsigenkänning samtidigt som det står i uppenbar konflikt med att skydda människors frihet och rätt till privatliv. Det här är ett av de dilemma som Vatikanen adresserar tillsammans med IBM i initiativet ”Rome Call for AI Ethics” som syftar till att främja etisk utveckling av AI-system.

Anledningen till att jag tar upp dessa begrepp är att jag hoppas att du ska reflektera över hur ansiktsigenkänning kan och bör få användas. När du funderat över din inställning blir det lättare att ta ställning när det plötsligt uppstår en pandemi som får makthavare världen över att blixtsnabbt införa nya former av kontroll av allmänheten, men också när du riskerar att dras med i till synes oskyldiga trender så som #10yearchallenge. ”10 year challenge” dök upp på sociala medier 2018 och gick ut på att du skulle lägga ut två bilder på dig själv, en aktuell bild och en sedan 10 år tillbaka som jämförelse. Kritiker hävdade att denna sociala trend skapades av Facebook för att ge dem underlag att träna modeller att känna igen åldrande ansikten. Var det så? Inte enligt Facebook. Kan de dra nytta av det dataset som hade skapats under hashtagen 10yearchallenge? Absolut. Ska vi oroa oss över det? Det är det jag vill att du ska fundera över. Du har troligtvis inte så stor påverkan på makthavare i Kina men då vi har turen att bo i en demokrati så räknas din åsikt och dina tankar lika mycket som någon annans. Desto större påverkan har du på mer direkta frågor som var du laddar upp dina bilder.

Själv lagrar jag en backup av mina bilder i Google foto. Om alla människor från den där piazzan i Florens också gör det så innebär det att det finns en digital plats med fler bilder av mig än vad jag själv har tillgång till. Det som för tio år sedan kändes som en kittlande tanke riskerar i en värld med digitaliserade fotoalbum och utbredd ansiktsigenkänning att kännas mer som en kall kår längs ryggraden.

Vad är din åsikt om ansiktsigenkänning? Berätta gärna för mig!

// Therése

Data Science & AI Ethics Solution Specialist

More Analytics stories

Ett holistiskt perspektiv gjorde Region Blekinge till en effektivare organisation

Som många andra organisationer hade Region Blekinge en mängd olika IT-system och applikationer. Teamet som ansvarade för IT-infrastrukturen hade stora utmaningar med övervakning av systemen. Övervakningslösningar hade implementerats för varje enskilt system, men det fanns ingen överblick över hela IT-miljön. Dessutom saknades en integration mellan verktygen som användes, vilket ledde till dubbelarbete och längre ledtider […]

Läs mer

Lära för (arbets)livet – AI med New Minds

“Om du vill ge någon en bott, lär upp den först. Men om du vill ge någon en bott för livet, så lär denna någon hur man lär upp botten.” En av de trender som vi tror kommer fortsätta är att saker omkring oss blir mer och mer intelligenta. Vi kommer allt oftare stöta på […]

Läs mer

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer